Hyvinkään Nummenpojat

Kysymyksiin vastasivat Nummenpoikien lippukunnanjohtaja Leo Sokka ja pestijohtaja Otso Kurkela elokuussa 2023. Kuvat ovat Nummenpoikien toiminnasta.

Mikä on toiminta-alueenne?

”Viikkotoimintaa pyöritetään Hyvinkään Viertolan kololla.”

Miten kuvailisit lippukuntaanne? Mikä teidän lippukuntanne erottaa muista? 

”Nummenpojat on Hyvinkään vanhin ja jäsenmäärältään suurin lippukunta. Lippukunnassamme on persoonallisia perinteitä ja kehitämme toimintaa entistä paremmaksi vuosi vuodelta. Jäsenistössämme on muihin lippukuntiin nähden paljon samoaja- ja vaeltajaikäisiä, jotka usein jatkavat aikuisikäkauteen saakka – se kertoo jo jotain lippukuntamme yhteishengestä.

Lippukunnassamme on perhepartiotoimintaa yhteistyössä Hyvinkään Metsätyttöjen kanssa. Toiminta on ollut säännöllistä ja perhepartio on kokoontunut kuukausittain. Ohjelma on koostunut perhepartion omista retkistä, sekä lippukunnan retkistä, leireistä ja tapahtumista. Toimintaan voi osallistua joustavasti, eli silloin kun omaan aikatauluun parhaiten sopii!”

Miten aikuiset harrastavat teillä yhdessä?

”Aikuiset ja vaeltajat (18–22-vuotiaat) mahdollistavat lippukunnan toimintaa muun muassa ryhmänvetäjinä, hallituksen jäseninä ja taustajoukkoina. Arkeen mahtuu aikuisille ja johtajille suunnattua omaa ohjelmaa, kuten päiväretkiä makkaranpaistopaikalle tai vaelluksia: Tänä syksynä järjestetään muun muassa Nahkalilja-vaellus, jossa osallistujat pääsevät haastamaan itseään turvallisissa olosuhteissa.

Nummenpojissa olemme ymmärtäneet aikuisten työpanoksen tärkeyden ja siten olemme sitoutuneet johtajahuollon kehittämiseen. Johtajistolle järjestetään virkistysiltoja, joissa ohjelmana on esimerkiksi tulevan syksyn tapaan hohtokeilausta, tai saunomista hyvällä porukalla. Järjestämme säännöllisesti myös johtajakahveja, joissa tavataan muita johtajia kahvittelun ja herkuttelun ohella.”

Onko teillä taustayhteisöä? Miten se näkyy toiminnassanne?

”Partiotoimintamme on suunnattu kaikille katsomuksesta tai vakaumuksesta riippumatta. Lippukuntamme taustayhteisönä toimii Hyvinkään seurakunta, joka tukee toimintaamme esimerkiksi mahdollistamalla toimintamme käyttöön erilaisia tiloja. Teemme seurakunnan kanssa yhteistyötä ja järjestämme vuosittain muiden Hyvinkään lippukuntien kanssa yhteisen partiokirkon.”

Millaisiin vapaaehtoistehtäviin tarvitsette aikuisia?

”Partiotoiminnan mahdollistavat toimintaryhmien johtajat, jotka suunnittelevat ja vetävät partio-ohjelmaa. Viikkotoiminnan lisäksi lippukuntamme tarjoaa erilaisia vapaaehtoistehtäviä laidasta laitaan – mukaan voi lähteä esimerkiksi varainhankintatapahtumiin, retkiä ja leirejä järjestämään tai lippukunnan hallinnollisiin tehtäviin.

Jokaiselle kiinnostuneelle aikuiselle löytyy varmasti omia taitoja ja mielenkiinnon kohteita vastaava pesti Nummareista!”

Millaisiin tehtäviin aikuinen voi tulla kokeilemaan partiota?

”Partioon pääsee meillä aikuisenakin mukaan matalalla kynnyksellä ja oman kiinnostuksen sekä ajankäyttömahdollisuuksien mukaan. Esimerkiksi retkille tarvitaan runsaasti apukäsiä auttelemaan arjen pyörittämisessä tai muonittamisessa. Myös koloiltoihin voi tulla mukaan auttamaan ohjelman järjestämisessä tai tuuraamaan estynyttä johtajaa.”

Kuvat: Hyvinkään Nummenpojat