Johtajahuolto

Lippukunnan johtajaikäiset tekevät partiossa vapaaehtoistyötä, ja myös heille on tärkeää tarjota säännöllisesti hauskaa tekemistä pelkästään johtajien kesken! 

Johtajahuollosta vastaa usein johtokolmikko ja se voi lippukunnan tavoista riippuen olla joko pestijohtajan tai jonkun muun vastuualuetta. Apukäsiksi johtajakivaan voi kuitenkin kysyä vaikka vanhoja lippukunnan johtajia tai kannatusyhdistyksen väkeä. Johtajahuolto on johtajia varten. Hyvä vinkki on siis vaikka alkuun kysyä itse kohderyhmältä, mitä he haluaisivat tehdä. 

Tältä sivulta löydät paljon ideoita johtajakivan järjestämiseen lippukunnassa! Nappaa vinkeistä parhaat päältä ja juuri teidän porukkaanne sopivat ideat.

Johtajistoporukalle huippupuuhaa muutamaksi tunniksi lähiympäristöstä tai päiväretkeltä kaupunkiin? Johtajahuolto voi olla mukavaa yhdessä tekemistä erilaisten aktiviteettien parissa. 

Pihapelit Puistossa on helppo pelailla pihapelejä mölkystä kirkonrottaan! Pistäkää pystyyn mökkipeliklassikoiden turnaus mölkynpetangin ja saappaan heiton kanssa.

Eväät tekevät retken! Lippukunta voi tarjota johtajistolle piknikin tai johtajat voivat ostaa itselleen omat eväät eväsbudjetilla, mitkä voi tilittää myöhemmin lippukunnalta.

Retki lähipoluille, uimarannalle tai puutarhaan? Iltapäivän retken voi myös suunnata hyvällä kelillä uimarannalle tai lähiseudun puistoon. Kaupungissa voi myös tehdä hauskan nähtävyyskävelyn kiertämällä vaikka patsaita tai kuuluisia rakennuksia. 

Mukavaa puuhaa kaupungissaMinigolf, pakohuone, keilaus, melonta, Sup-lautailu, kiipeilypuistot, huvipuistot...

Jännitystä ja adrenaliinia Seikkailupuistot (KorkeeZippyTalma ski…), Huvipuistot (LinnanmäkiSärkänniemi…)

Pientä luksusta elämäänJohtajakiva voi olla jotain sellaista, mitä ei ikinä arjessa tulisi tehtyä! Varatkaa hotelliaamiainen, saunatilat tai käykää syömässä kolmen ruokalajin illallinen.  

Johtajahuoltoviikonlopuksi voitte suunnitella yhteisen retken lähilaavulle tai luonnonpuistoon. Metsässä voi viettää vai yhden yön herkutellen spesiaalilla retkiruualla tai muutaman päivän luonnonpoluista nauttien.  

Hullunkurinen retki. Mitä jos retken ohjelman, ruokalistan ja pakkauslistan kokoasikin lippukunnan sudenpenturyhmä? Tai johtajiston vanhemmat? Näin retken ohjelma voisi poiketa paljonkin tavanomaisesta ja repusta voisi löytyä useat villasukat ja unilelu.

Kansallispuistot. Uudellamaalla on useampikin kansallispuisto, joita kannattaa lähteä valloittamaan. Nuuksio, Sipoonkorpi, Tammisaaren saaristo ja 37 muuta puistoa löytyy täältä.

LaavupaikatLaavut ja tulipaikat kätevästi kartalla 

Partion johtajatapahtumat. Piiri ja Suomen Partiolaiset tarjoavat vuosittain retkiä, koulutuksia ja tapahtumia, joihin voi lähteä johtajaporukalla yhdessä "valmiiseen pöytään"! Niin Johtajatulet, partiotaitokilpailut kuin lippukuntakurssitkin  tarjoavat yhteistä aikaa ja uutta intoa. Tapahtumakalenteri

Tuntuuko ettei yhteistä viikonloppua tunnu löytyvät johtajahuoltoon? Johtajahuoltoa voi toteuttaa myös etänä ja verkossa! Kutsukaa koolle johtajiston virtuaalikokous ja järjestäkää mukavaa puuhaa muutamaksi tunniksi. Jos kisailussa on tarvetta toimia pienryhmissä, voi aina virtuaalikokouksen rinnalle luoda lisää kokouksia, joita joukkueet voivat käyttää. Kisan voittajille voi ostaa pienet palkinnot ja postittaa ne jälkikäteen.  

Vitsikisa. Etäyhteydellä on helppo järjestää vitsikisa tai nauruhaaste! Haasteessa joku voi kertoa parhaimmat vitsinsä tai kaivaa esiin kevätpörriäisen klassikot. Se kuka pystyy pitämään naamansa peruslukemilla, voittaa! Täältä löydät hyvät vitsiklassikot.

TietovisaEtänä toimii hyvin vanhana klassikkona tietovisa! Kysymysten vastaukset voi toimittaa visaisännälle viestinä aina kysymyksen jälkeen. Tietovisan aiheena voi olla partio, oma lippukunta tai vaikka kotikunta.  

Suohonlaulanta. Valitkaa laulukisalle aihe, kuten mainoslaulut, joululaulut, laulut, joissa esiintyy sana ”rakkaus” jne. Joukkueet keksivät vuorotellen aiheeseen sopivan laulun ja laulavat sen. Samaa laulua ei saa laulaa toista kertaa ja miettimisaika laulujen keksimiseen vähenee kokoajan!

GoogletuskisaGoogletus- tai tiedonetsintä kisa toimii yksilötehtävänä tai ryhmässä. Kisaisäntä laatii ennen kisaa listan kysymyksistä, jotka voi toimittaa kisailijoille samanaikaisesti, vaikka sähköpostilla. Kysymykset voivat olla tiukkaa faktaa kuten “kuinka pitkä on valovuosi?”, mutta kysymykset voivat liittyä myös lähikaupan aukioloaikoihin, juna-aikatauluihin tai Facebook-sivun tykkääjämääriin. Mihin ikinä Googlesta nyt voi löytää vastauksen! Kisa voidaan käydä oikeista vastauksista tai aikaa vastaan niin, että nopein joukkue voittaa. Oikeat vastaukset voi toimittaa kisaisännälle esimerkiksi sähköpostilla. Täältä löytyy esimerkki Googletuskisaan!

Pantomiimi. Videoyhteys sopii täydellisesti pantomiimiin! Esittäjä voi itse keksiä selitettävän sanan tai kisanjohtaja voi antaa sanan. Selitettäville sanoille on kuitenkin hyvä antaa kategoria, jotta arvaaminen on hiukan helpompaa. Kategorioita voi olla vaikka työkalut, elokuvat, kaupungit, lippukunnan johtajat jne. Esittäjä voi pitää esityksen ajan kameran auki mutta jättää äänet pois. Arvaukset voi heittää viestillä tai videokokouksen chatissa 

Yhteinen iltanuotio. Myös virtuaalisesti voi nauttia iltanuotion hyvästä tunnelmasta ja yhteislaulusta! Sytyttäkää takka jonkun johtajanne kotona etäyhteyden välityksellä tai nauttikaa YouTuben 10 tunnin nuotiovideoista! Iltanuotiolle voi koostaa soittolistan lippukunnan perinteikkäistä nuotiolauluista ja moneen sanat löytyvät myös varmasti netistä. Etänä onnistuvat monet laululeikit ja kummitustarinat. Kokeilkaa rohkeasti! 

Lanit. Johtajiston kanssa pelailu yhdessä voi myös olla johtajiston yhteistä kivaa. Jos peli ei ole kaikille tuttu, ottakaa alkuun muutama opetushetki ja valitkaa peliksi joku sellainen, mihin ensikertalaisen on helppo päästä mukaan.  

Jos yhteistä aikaa ei tunnu löytyvän, voi johtajiston yhteinen tekeminen olla myös yhteishenkeä nostattavaa, vaikka se ei tapahtuisi samaan aikaan samassa paikkaa. Yhteinen tekeminen voi olla haasteita, tehtävälistoja tai vaikka bongaustehtäviä. Omat suoritukset voi vaikka lähettää kuvina johtajiston WhatsApp-ryhmään tai sille tarkoitettuun kanavaan. Suoritus aikaa voi olla viikonlopusta kuukauteen ja ohjeet suorittamiseen voi toimittaa osallistujille sähköisesti tai halutessaan postilla esimerkiksi pienen tsemppiherkun kera!  

Erilaiset haasteetErilaisia haasteita voi olla valokuvaushaasteet, tehtävälistat ja bongaustehtävät. Kuten “lähetä viestiä vanhoille vartiolaisillesi ja kysy kuulumisia” tai “bongaa viisi erilaista luonnonkukkaa ja kuvaa ne”. Haasteita ja tehtäviä voi olla monenlaisia ja niistä voi raportoida valokuvaamalla, videoimalla tai ottamalla todistusaineistoa, kuten servietin torikahvilasta, missä kävi aamukahvilla ennen klo 07. Eri tehtävät voi myös halutessaan pisteyttää eriarvoisiksi, ja tietyn pistemäärän suoritettuaan lippukunta tarjoaa johtajalle esimerkiksi jäätelön. Helppoja 5-10 pisteen tehtäviä voi olla kotipiirissä suoritettavat tehtävät, vaikeita 30-50 pisteen tehtäviä taas esimerkiksi vierailu jossain tai muutaman tunnin vaativat suoritukset.  

GeokätkötKannusta lippukuntasi johtajia geokätköilemään! Geokätköt ovat hauska tapa liikkua lähimetsissä uudella tavalla. Lisää täältä.  

Actionbound-rataActionbound-rata on nettiin luotu tehtävärata esimerkiksi kolon lähiympäristöön. Rataa pystyy pelaamaan mobiilisovelluksen avulla. Lisää täältä.tävissä olevia rasteja, vapaasti valittavina ajankohtina. Lue lisää mm. Suomen suunnistusliiton sivuilta.

Iltarastit. Iltarastit järjestetään vaihtuvissa maastoissa. Tapahtumat järjestetään toistaiseksi omatoimisena koronatilanteesta johtuen. Kartat on helppo tilata netistä ja rasteille voi lähteä, kun omaan aikatauluun sopii! Lisätietoa iltarastit.fi

Kiintorastit. Kiintorastit ovat kaikkien käytettävissä ja kierrettävissä olevia rasteja, vapaasti valittavina ajankohtina. Lue lisää mm. Suomen suunnistusliiton sivuilta.

Seppo-pelialusta. SEPPO.io on alusta, joka mahdollistaa pelien käyttämisen oppimis- ja opetustarkoituksiin ja nyt partion kautta lippukunnilla on mahdollista saada käyttöönsä omat käyttäjätunnukset. Voit luoda pelilaudaksi GPS-kartan lähiympäristöösi tai minkä tahansa jpeg, png tai gif –kuvan. Pelaajat voivat pelata peliä omilla mobiililaitteillaan tai tietokoneillaan, yksin tai yhdessä, etänä tai livenä, kololla tai ulkona. Seposta löytyy myös jo valmiiksi monenlaisia partioaiheisia pelipohjia joita on helppo kopioida omaan käyttöönsä! Lisätietoa sekä ohjeet käyttöönottoon ja pelien luomiseen partio.fi/seppo.io.

Voisiko partion valmiista ohjelmavinkeistä löytyä jotain myös aikuisille? Kurkkaa ohjelmavinkkejä johtajahuollon silmin ja toteuttakaa aktiviteettejä johtajiston kesken:

Kuva: Juha Nurmi