Alueellinen vaeltajaohjelma

Lippukunta tai alueen lippukunnat yhdessä voivat järjestää vaeltajille suunnattua ohjelmaa, johon voi osallistua mahdollisen vaeltajavartion toiminnan lisäksi.

Vaeltajien elämäntilanteet ovat moninaisia, eivätkä kaikki välttämättä halua omaa vartiota tai sopivaa porukkaa ei vain ole vielä löytynyt. Yhdellä on paljon pestejä, toinen on aloittanut opiskelut ja käy partiossa harvemmin ja kolmas on vasta siirtynyt vaeltajaksi lippukuntansa ainoana vaeltajana. Järjestämällä avointa ja mukaansatempaavaa toimintaa, johon on helppo tulla, lippukunta voi melko pienellä vaivalla kohottaa vaeltajien yhteishenkeä ja pitää heidät mukana lippukunnan toiminnassa.

Osassa lippukunnissa on vain vähän vaeltajia. Toisaalta johtajat voivat myös olla kortilla, eikä aikaa ja energiaa tälle arvokkaalle ikäkaudelle tahdo löytyä. Tällöin kannattaa ottaa yhteyttä naapurilippukuntaan ja lyödä hynttyyt yhteen.

Vaeltajien oma toiminta on arvokas kohtaamispaikka nuorille, eikä sen tarvitse olla aina olla kovinkaan maailmaa mullistavaa. Tärkeämpää on toiminnan jatkuvuus, hyvä henki ja se, että kaikki kokevat olevansa tervetulleita. Ihanteellisesti lippukunnan toiminta on mukaansatempaavaa ja sellaista, että sinne olisi luonteva kutsua oma yli 18-vuotias kaveri mukaan.

Järjestelyvastuun työnjako luotsien ja vaeltajien välillä kannattaa harkita tapauskohtaisesti. On hienoa, jos toiminta lähtee vaeltajista itsestään, mutta luotsin tai muun johtajan aktiivisuus voi olla tarpeen erityisesti toimintaa käynnistettäessä.

Alla on listattu erilaisia tapoja järjestää ohjelmaa vaeltajille paikallisesti. Vinkit täydentävät vaeltajavartioiden toimintaa ja ne soveltuvat toteutettavaksi yksittäisessä lippukunnassa tai alueen lippukuntien kesken yhteisesti.

Järjestimme lippukunnan vaeltajille syksyn aloitustilaisuuden etänä. Kokoontumisessa esittelimme tarjottavat aktiviteetit ja vaeltajat saivat valita mihin haluavat osallistua syksyn aikana. Aktiviteetteja oli valmisteltu etukäteen tarjolle kolme:

  • Katto pään päällä: tässä aktiviteetissa pidettiin yhteinen ilta jonkun vaeltajan kotona, jonka aikana tarkistettiin ja huollettiin yhdessä asunnossa olevia huoltoa vaativia kohteita, esim. Ilmastointiventtiilit ja lavuaarien hajulukot. 
  • Palvelutehtävä: tätä aktiviteettia varten oli sovittu yhdessä seurakunnan kanssa siitä, milloin ja miten vaeltajat voivat osallistua seurakunnan diakoniatyön järjestämän jouluaterian valmisteluihin ja tarjoiluun.
  • SWOT omasta elämästä: tässä aktiviteetissa järjestettiin etänä kaksi kokousta, joista ensimmäisessä keskusteltiin SWOT-analyysin tekemisestä. Tämän jälkeen vaeltajat työstivät analyysiä itsenäisesti, ja toisessa kokoontumisessa käytiin kaikkien analyysit läpi ohjattuna keskusteluna. Aktiviteettia vetämään oli pyydetty henkilö, jolla on töiden kautta kokemusta esimiestyöstä ja osaamista henkilökohtaisen kehittymisen ohjaamisesta.

Hiiden Hittavaiset, Kerava

Vaeltajille järjestettiin kokkailuilta, jossa tutustuttiin eri maiden ruokiin kokkaillen. Ruokailun jälkeen keskustelimme vaeltajaohjelmista. 

Meille oli varattu tila, jossa oli keittiö, missä pystyi monta ihmistä kerrallaan valmistamaan ruokaa. Meille oltiin valmiiksi printattu reseptit ja meidät jaettiin ryhmiin. Toinen resepti oli kesärullat ja toinen maapähkinäkastike rullille. Valmistimme ruoat ryhmissä, jonka jälkeen söimme ruoat yhdessä.

Ruokailun aikana aktiviteetin vetäjät kertoivat meille muista vaeltajaohjelma-aktiviteeteista ja keskustelimme omista aktiviteettikokemuksistamme sekä suunnittelimme seuraavaa yhteistä aktiviteettia.

Idän lippukunnat, Helsinki

Lippukunnassamme on tapana järjestää kahdesti vuodessa samoajille ja vaeltajille yhteinen kaupunkiseikkailu. Tapahtuma alkaa yleensä perjantaina tai arkivapaan aattona alkuillasta. Ensiksi on parin tunnin mittainen rastikiertely, jossa rastit on tehty mahdollisimmat kieli poskella johonkin teemaan liittyen. Aikaisempina vuosina on nähty teemana esimerkiksi Rolex (tapahtuman nimi on RovEx) sekä erään suurmaan hallitsija. Rasteilla on nähty mm. aiheeseen sopivia nippelitietovisoja, biisin uudelleensanoitusta sekä meemejä. Meemit ovat myös olleet keskeisessä osassa tapahtumaa markkinoitaessa. Rastikiertelyn aikana osallistujat saavat yksi kerrallaan ohjeen seuraavalle rastille, kunnes lopulta päätyvät yllätyksenä salaiseen maalipaikkaan. Maali on ollut esimerkiksi kololla, partiokämpällä tai jonkun johtajan kotona. Maalissa syödään yhdessä, mikä voi hyvällä säällä tarkoittaa grillaamista ulkosalla. Samalla käydään show-henkisesti läpi oikeat vastaukset sekä palkitaan eniten pisteitä saanut vartio hauskalla kiertopalkinnolla, jonka virkaa on ajanut koristeltu pölykapseli. Loppuillasta yleensä hengailemme ja pelaamme lautapelejä. Illan päätteeksi halukkaat voivat jäädä yöksi. Osallistujia on ollut yleensä 10–15 ja tapahtuman ovat järjestäneet 2–3 luotsia tai muuta johtajaa.

Helsingfors KFUK/M Scouter, Helsinki

Haluatko jakaa kokemuksia vaeltajaohjelmasta lippukunnassa tai alueella? Kuulemme mielellään vinkkisi sähköpostitse uusimaa@partio.fi