Aikuisen sitouttamisen polku

Uuden aikuisen sitouttaminen osaksi lippukuntaa

Olemme koonneet lippukuntien aikuisrekryn sekä uusien aikuisten perehdyttämisen tueksi tukipaketin, jota voitte hyödyntää omassa lippukunnassanne.

Tärkein asia, mikä tulee muistaa, kun olette perehdyttämässä tai rekrytoimassa uutta partiolaista partiotoimintaan on henkilökohtaisuus. Uusiin hommiin lähtee yleensä innokkaammin mukaan, jos kyselyä kohdennetaan henkilökohtaisesti. Massasähköpostien ja –whatsapp-viestin sijaan kannattaa kysyä koloillan tai retken päätteeksi, sähköpostilla, vietillä tai puhelulla yksittäiseltä aikuiselta, josko he olisivat kiinnostuneita partiotoiminnasta.

Aina kuitenkaan reipas rekrytointi ei ole helppoa, ja uuden aikuisen sitouttaminen saattaa olla hankalaa, varsinkin jos toimintaan lähtee partion ulkopuolelta, joten olemme koonneet tähän resursseja, joista toivomme olevan teille hyötyä!

Materiaalissa on hahmoteltu uuden aikuisen ensimmäinen partiovuosi niin uuden aikuisen kuin lippukunnankin taholta. Kerätkää tästä teille sopivia askeleita uuden aikuisen sitouttamiseen!

Tutustu materiaaliin partion materiaalipankissa: Aikuisen ensimmäinen partiovuosi (PDF)

Alta löydät yhdenlaisen ehdotuksen siitä, millaisia toimintoja kannattaa ottaa huomioon aikuisen perehdytyksessä lippukuntanne toimintaan. Lisäksi on tyhjä pohja, johon voitte liittää oman lippukuntanne ja piirin tärkeät tapahtumat, pestikeskustelut yms. uudelle aikuiselle!

Tässä yksi esimerkkipolku uuden aikuisen mukaan ottamisesta.

Opasta voi käyttää uuden aikuisen perehdytyspassina, joka sisältää sisältää vinkkejä ensimmäisiksi askeleiksi partiopolulla.

Löydät oppaan partion materiaalipankista: Opas partioseikkailuun (PDF)

Vuosikalenteri on erittäin hyödyllinen työkalu. Kootkaa lippukuntanne aikuisille Uudenmaan Partiopiirin tapahtumakalenterista sekä oman lippukuntanne kalenterista tärkeät tapahtumat, koulutukset ja päivämäärät, jotta kaikki hyödyllinen info on samassa tiedostossa – sen voi printata sitten jääkaapin oveen muistuttamaan!

Uudenmaan Partiopiirin tapahtumakalenteri

Uudenmaan Partiopiiri järjestää yhdessä Pääkaupunkiseudun Partiolaisten kanssa kaksi Tervetuloa partioon -koulutusta vuodessa: syksyisin ja keväisin. Siinä uusi aikuinen saa perusperehdytyksen partion historiaan, toimintatapoihin, ikäkausiin ja ohjelmaan.

Piiriltä voi myös tilata Tervetuloa partioon -koulutuksen! Terkku sovitaan sopivaan ajankohtaan, jotta aikuiset saavat onnistuneen perehdytyksen lippukunnan ja partiopiirin toimintaan. Terkku-kurssin voi sitoa mukaan valmiiksi sovittuun aikuisten perehdyttämisen polkuun, kuten liitteen 2 mallipohjassa näkyy. Terkun voi soluttaa mukavasti myös osaksi vanhempainiltaa 😉

Piirin järjestämät Tervetuloa partioon -koulutukset löydät tapahtumakalenterista

Lippukunnalle tai alueelle voit tilata Tervetuloa partioon -koulutuksen lähettämällä sähköpostia:

  • Lippukuntatuesta vastaava hallituksen jäsen Anna Kröger (etunimi.sukunimi@partio.fi)
  • Piiritoimisto (uusimaa@partio.fi)

Syksyllä 2023 järjestetystä webinaarista olemme koonneet tiivistetyn koosteen, jossa kerromme vinkkejä ja kokemuksia siitä, kuinka uusia aikuisia saadaan rekrytoitua partiotoimintaan mukaan.

Lisätään pian.

Jos uusi aikuinen on ryhmänjohtaja, on tietenkin erityisen tärkeää että hän käy akela- ja sampo-koulutuksen. Sen tueksi Suomen Partiolaiset on koonnut valmiita koloiltojen toimintasuunnitelmia. Näin ryhmänjohtajuus ei ole niin kuumottava kynnys kun ohjenuoraa koloiltoihin on jo valmiina!

Sudenpennut (1. vuosi): syksy, kevät

Seikkailijat (1. vuosi): syksy, kevät

Tarpojat: Yhteiskunta-tarppo, Luovuus-tarppo

Uudelle aikuiselle on hyvä nimetä uudesta lippukunnasta oma Partiokummi, joka ottaa aikuisen mukaan tapahtumiin ja toimintaan. Häneltä on helppo kysyä neuvoa ja oman kummin kanssa on mukavampi tutustua uuteen lippukuntaan.

Lue lisää Partiokummi-pestistä Suomen Partiolaisten sivuilta.