Juttu paikallismediaan

Haluaisitko, että teidän lippukuntanne näkyisi paikkakuntanne mediassa? Paikallismediat uutisoivat mielellään alueen tapahtumista ja harrastusmahdollisuuksista. Kirjoita juttu esimerkiksi lippukunnan kesäleiristä tai aloitustempauksesta ja vinkkaa siitä oman alueesi lehdelle!

 

Tee näin

1. Kirjoita tiivis, alle A4-sivun kokoinen juttu eli tiedote tapahtumastanne tai muusta ajankohtaisesta aiheesta. Voit tehdä tiedotteen joko tulevasta tai juuri tapahtuneesta ajankohtaisesta asiasta, esimerkiksi leiristänne.

2. Muista kirjoittaa partiotermit auki niin, että myös ei-partiolainen ymmärtää.

3. Keksi mielellään hauska, ihmetystä tai uteliaisuutta herättävä otsikko!

4. Liitä mukaan kuva, johon sinulla on kuvaajalta julkaisulupa (kerro myös kuvaajan nimi). Vinkkinä: Suomen partiolaisten kuvapankin kuvia voi käyttää mediassa partiosta viestiessä vapaasti.

5. Laita mukaan sellaisen henkilön yhteystiedot, jolta toimittaja voi pyytää lisätietoja.

6. Lähetä tiedote paikallismediaan sähköpostilla. Piirin verkkomedia Pärske julkaisee myös mielellään lippukuntien ja ryhmien omia juttuja.

7. Jutun lähetyksen jälkeen toimittaja yleensä joko soittaa ja haluaa haastatella teitä, tai kirjoittamanne juttu julkaistaan sellaisenaan. Joskus käy niin, että juttu ei mahdu lehteen. Siitä ei kannata lannistua, vaan lähettää juttuvinkkejä aina, kun teillä tapahtuu! Kannattaa myös lähestyä mediaa mahdollisuuksien mukaan hyvissä ajoin (esim. 1-2 viikkoa aiemmin) julkaisun varmistamiseksi.

  • Lehtijutun voi tehdä yhdessä toimintaryhmän kanssa ja yhdistää seikkailijoiden Toimittaja-merkkiin, tarpojien Mediavastuu-tarppoon tai muihin partio-ohjelman mediakasvatuksellisiin sisältöihin.
  • Jäikö joku asia mietityttämään? Piiritoimisto neuvoo viestinnässä mielellään!

 

Kuva: Anna Enbuske