UKK – Usein kysytyt kysymykset partiotaitokisoista

“Mitä olet aina halunnut tietää partiotaitokisoista, mutta et ole koskaan uskaltanut kysyä…”

Kirjaimet p ja t tulevat sanoista partio ja taito. Partiotaitokisat ovat tapahtuma, jossa vartiot pääsevät testaamaan oppimiaan taitoja käytännössä. Kisoissa on rasteja, joilla suoritetaan tehtäviä. Vartion tehtäväsuoritukset arvioidaan pistein.

Uudenmaan Partiopiirin pt-mestaruuskisoissa ratkotaan piirimestaruudet talvella, (keväällä) ja syksyllä kuudessa eri sarjassa.

Voit valita seuraavasta listasta itsellesi parhaiten sopivan perustelun sille, miksi kisat ovat must-juttu:

  • kisoissa tulee kerratuksi ja opituksi taitoja maastossa,
  • ryhmähenki tiivistyy yhdessä toimimalla,
  • pääsee osallistumaan valmiiksi järjestetylle yö-/päiväretkelle,
  • kokee onnistumisia ja yllätyksiä,
  • tapaa muita saman ikäisiä partiolaisia ympäri Uuttamaata ja saa uusia kavereita
  • kisamuistot ovat juuri niitä kokemuksia, joita muistellaan vuosien jälkeenkin - kysy vaikka kisoissa käyneiltä!

Tietysti voit! (Ja sitä paitsi aivan varmasti osaat paljonkin...)

Partiolaiset ovat ilmeisen itsekriittisiä, sillä moni kertoo jättävänsä kisat väliin vain siksi, että omat taidot eivät riitä. Höpsis! Ei tarvitse olla mestari - tai edes tavoitella mestaruutta - lähteäkseen kisoihin. Kisat suunnitellaan siten, että tehtävät tarjoavat haastetta (mahdollisuuden itsensä ylittämiseen), mutta eivät ole mahdottomia. Kun olet käynyt kisoissa, olet varmasti oppinut uutta ja ymmärtänyt, että osaat sittenkin yhtä jos toista.

Kisavartion koko riippuu sarjasta, johon vartio osallistuu (kts. seuraava kysymys).

Piirinmestaruuskisoissa vartiolle pyydetään nimeämään johtaja, jolle mm. lähetetään käytännön ohjeita sisältävä kisakirje ilmoittautumisen jälkeen. Kisavartion johtaja on yksi joukkueen jäsenistä eli ei esim. vartion luotsi tai ulkopuolinen vanhempi henkilö. Kisoissa vartio voi vaikkapa päättää joka tehtävälle oman johtajansa, etenkin jos kaikki ovat johtamistehtävään innokkaita.

Uudenmaan Partiopiirin (ja Suomen Partiolaisten) virallisia mestaruuksia ratkotaan kuudessa eri sarjassa, jotka jakautuvat ikäkausittain seuraavasti:

TARPOJA AVOIN (entinen VIHREÄ)
Kilpailuvartiossa on 4-6, 12–17-vuotiasta jäsentä. Kilpailuvartion jäsenten yhteenlasketut iät
korkeintaan: 4 hlö 58 v, 5 hlö 73 v, 6 hlö 87 v.

TARPOJA NAISET (entinen ORANSSI)
Kilpailuvartiossa on 4-6, 12–17-vuotiasta jäsentä, jotka ovat kaikki naisia. Kilpailuvartion jäsenten yhteenlasketut iät korkeintaan: 4 hlö 58 v, 5 hlö 73 v, 6 hlö 87 v.

SAMOAJA AVOIN (entinen PUNAINEN)
Kilpailuvartiossa on neljä 14–18-vuotiasta jäsentä. Kilpailuvartion jäsenten yhteenlaskettu ikä saa olla korkeintaan 68 vuotta.

SAMOAJA NAISET (entinen SININEN)
Kilpailuvartiossa on neljä 14–18-vuotiasta jäsentä, jotka ovat kaikki naisia. Kilpailuvartion jäsenten yhteenlaskettu ikä saa olla korkeintaan 68 vuotta.

VAELTAJA AVOIN (entinen HARMAA)
Kilpailuvartiossa on kolme vähintään 18-vuotiasta jäsentä. Sarjan sisällä ratkotaan vaeltajaikäkauden mestaruus niiden vartioiden kesken, joiden kaikki jäsenet ovat 18-23-vuotiaita. Tämä tehdään poimimalla kyseiset vartiot erilleen yhteisestä tulosluettelosta – tehtävien pisteitä ei lasketa erikseen.

VAELTAJA NAISET (entinen RUSKEA)
Kilpailuvartiossa on kolme vähintään 18-vuotiasta jäsentä, jotka ovat kaikki naisia. Sarjan sisällä
ratkotaan vaeltajaikäkauden mestaruus niiden vartioiden kesken, joiden kaikki jäsenet ovat 18-23-vuotiaita. Tämä tehdään poimimalla kyseiset vartiot erilleen yhteisestä tulosluettelosta – tehtävien pisteitä ei lasketa erikseen.

MUUT

Myös aikuiset osallistuvat vaeltajasarjoihin, joissa piirimestaruus jaetaan sekä parhaalle vaeltajajoukkueelle että kokonaiskisan parhaalle joukkueelle.

Epävirallisia sarjoja ovat mm. violetti (sisupartiolaisille) ja lila (ei ikärajoituksia).

Osanottajien iät lasketaan kilpailuvuoden kuluessa täytetyin vuosin.

Tehtäväluettelosta löytyvät kaikkien suoritettavien tehtävien nimet, tehtäväryhmän maksimipisteet, koko kilpailun maksimipisteet sekä mahdollisesti yksittäisen tehtävän maksimipisteet - sarjakohtaisesti. Tehtäväluettelosta käy myös ilmi (esim. rastilla merkittynä), mitkä tehtävät kuuluvat millekin sarjalle.

Kaikkien muiden kuin yllätystehtäviksi merkittyjen tehtävien tulee antaa jonkinmoinen koulutuksellinen vihje siitä, mitä rastilla puuhataan. Vartiolla on siis, ainakin teoreettinen, mahdollisuus valmistautua koitoksiin jo etukäteen! Tehtäviin valmistautuminen ja niiden sisällön pähkäileminen annetun tehtävän nimen perusteella on hauskaa puuhaa vartion kokouksiin!

Kisojen järjestäjän vaatimat kilpailuvarusteet kerrotaan kisojen ennakko-ohjeessa, joka lähetetään ilmoittautuneille vartioille viimeistään puolitoista viikkoa ennen kisoja. Tämän luettelon varusteet ovat pakollisia, ja kilpailun järjestäjä voi edellyttää niiden käyttämistä tehtävissä. 

Kisojen järjestäjän erikseen ilmoittamien varusteiden lisäksi vartion ja vartion jäsenten tulee ottaa sarjasta riippuen tietyt pakolliset varusteet, jotka ovat tavallisia retkivarusteita, mukaan:

TARPOJASARJA:

  • Henkilökohtaiset varusteet:
    puukko, ensiside tai vastaava, tulitikut, juomapullo tai vastaava, eväät, kynä, heijastin,
    henkilökohtaiset lääkkeet ja partiohuivi
  • Vartiokohtaiset varusteet:
    ensiapupakkaus (ensiside, ideal-side, laastaria, haavateippi, sidetaitos, suojakäsineet), 2 kompassia, valaisin, kello

SAMOAJA- JA VAELTAJASARJA:

  •  Henkilökohtaiset varusteet:
    puukko, ensiside tai vastaava, eväät, juomapullo tai vastaava, tulitikut, kynä, kompassi, kello, heijastin, valaisin ja yöpymisvarusteet (vartion harkinnan mukaan, ellei järjestäjä ole antanut tarkempia ohjeita), henkilökohtaiset lääkkeet ja partiohuivi
  • Vartiokohtaiset varusteet:
    ensiapupakkaus (ensiside, ideal-side, laastaria, haavateippi, sidetaitos, suojakäsineet), majoite, retkikeitin (vähintään 1 l), kirves.

Järjestäjän ilmoittamien ja muuten pakollisten varusteiden lisäksi vartio saa ottaa tarvitsemiaan tavaroita, esim. vaihtovaatteita ja ruokaa, mukaan kilpailuun.

Seuraavien varusteiden käyttö ja hallussapito on kuitenkin kilpailusta hylkäämisen uhalla kielletty:

omien karttojen, radiopuhelimien, matkapuhelimien, sähköisten paikannus- ja/tai kommunikointilaitteiden sekä sähköisten tiedontallennuslaitteiden hallussapito ja lunttien tai muun vastaavan kirjallisuuden käyttö (ellei järjestäjä toisin määrää). Kielto ei koske kameroita, joita käytetään kisamuistojen tallentamiseen muulloin kuin tehtäväsuorituksen aikana eikä matkapuhelimia, jotka ovat mukana hätätilanteita varten sammutettuina ja sinetöityinä.

Kisoissa on usein ruokatehtävä, jossa mitataan ruoanvalmistustaitoja trangialla tai avotulella. Ruokatehtävä ei kuitenkaan tarjoa riittävästi syötävää koko päivän tarpeeksi. Tehtävänä voi olla esimerkiksi yhden jauhelihapihvin tai blinin tekeminen... Siksi kisoihin tulee aina varautua tuhdilla eväspaketilla! Voileivät, pähkinät, suklaa ym. ovat nopeaa ja helppoa evästä kisapäivän mittaan naposteltaviksi. Yön yli kestäviin kisoihin kannattaa ottaa myös lämmitettävää ruokaa (pussipasta, puuro, pihvi...) yörastilla valmistettavaksi.

Kisojen jälkeen kisan järjestäjillä on velvollisuus tarjota kisaajille lämmin ateria ja mahdollisuus peseytymiseen. Huom, Pääkaupunkiseuden Partiolaisten järjestämissä kisoissa tällaista sääntöä ei ole.

Partiotaitokisoille ei ole ennalta vahvistettua kilpailumaksua. Usein piirin kisojen osallistumismaksut liikkuvat n. 50-70 eurossa  vartiota kohti. SM-kilpailujen osallistumismaksut ovat yleensä hieman korkeampia. Yleensä ilmoittautumisajan jälkeen ilmoittautuneet vartiot (jälki-ilmoittautuneet) maksavat hieman suuremman osallistumismaksun. Sarjakohtainen osallistumismaksu ja jälki-ilmoittautumismaksu ilmoitetaan kilpailukutsussa.

Joskus lippukunta maksaa vartion osallistumismaksun. Kannattaakin ottaa jo ennen kilpailuun ilmoittautumista selvää, maksaako lippukunta osallistumismaksun vai onko vartion kustannettava itse osallistumisensa. Mikäli vartio maksaa osallistumismaksun itse, kannattaa maksu jakaa kilpailuvartion jäsenten kesken.

Kunkin sarjan piirinmestareiden osallistumismaksu Suomen Partiolaisten mestaruuskisoihin kustannetaan piirin puolesta. Myös muut kuin piirin mestaruuden kyseisenä vuonna voittaneet (tai piirikisoihin osallistuneet) voivat osallistua SM-kisoihin omakustanteisesti!

Ilmoittautumisohjeet löytyvät kilpailukutsusta. Yleensä vartionjohtaja ilmoittautuu Kuksassa ja ilmoittautumisen yhteydessä ilmoitetaan vartion nimi, sarja, kilpailuvartion johtajan nimi ja yhteystiedot sekä vartion jäsenten mahdolliset ruoka-aineallergiat. Ilmoittautumisen yhteydessä ei tarvitse ilmoittaa muiden vartion jäsenten nimiä.

Kisareitin pituus on määritelty partiotaitokilpailujen säännöissä. Reittien pituudet ovat sarjoittain seuraavat:

Sarja Kilpailureitti nopeakulkuinen,
vähän nousua
Kilpailureitti hidaskulkuinen,
paljon nousua
Tarpoja5-10 km3-8 km
Samoaja 15-25 km10-18 km
Vaeltaja15-30 km10-20 km

Kisan järjestäjiä ohjeistetaan (ainakin piirin kisoissa) käyttämään ennemmin reitin minimi- kuin maksimipituutta ohjenuoranaan, jotta reitti ei varmasti ylitä annettua enimmäispituutta. Vaikka kilometrimäärät voivat tuntua suurilta, päivän (tai kahden) mittaan käveltynä taival kyllä taittuu.

Talvikisoissa hiihdetään, mikäli kelitilanne ja maasto sen sallivat. Kisojen järjestäjä ilmoittaa, saako maastoon lähteä ilman suksia vai ei. Talvikisoja on käyty sekä kävellen että hiihtäen aina talven lumitilanteesta riippuen. Tavikisoissa reitit voivat olla pidempiä kuin kevät- ja syyskisoissa, sillä suksien päällä matka etenee joutuisammin.

Tokihan aina voi eksyä, mutta reitit on suunniteltu sellaisiksi, että vaaratilanteita ei pääse syntymään. Vartiolla voi myös olla mukanaan turvakännykkä sinetöidyssä kirjekuoressa eksymis- ja muiden hätätilanteiden varalta.

Suunnistusta on hyvä harjoitella ennen kisoja, mutta suunnistuskammoon kisoihin lähdön ei pitäisi kaatua! Vain käytännön tekemisellä oppii, ja kisoissa kilpailuvartioita on niin paljon että varmasti saa tukea/apua myös matkalla.

Kisan tehtävät arvioidaan tehtäväkäskyssä mainituin perustein (esim. 0,5 p./tunnistettu lintu tai kätevyystehtävän mallinmukaisuus 2 p. ja toimivuus 3 p.) ja tulokset lasketaan yhteen. Tulosluettelossa näkyvät jokaisen vartion tehtäväkohtaiset pisteet sekä yhteispisteet. Se vartio, jonka yhteispistemäärä on suurin, voittaa kisan.

Tulosluettelon tarkastelu on hyvä tapa todeta, missä tällä kertaa onnistuttiin ja missä puolestaan olisi vielä parantamisen varaa. Vaikka kisoissa tärkeintä ei olekaan sijoitus, kannattaa kisoihin lähteä voittamaan ainakin itsensä! (Tällä kertaa vähän paremmin kuin viime kerralla..!)

Palkinnoista parhain on tietysti kisavartion lippukunnalleen tuoma maine ja kunnia! Sarjoittain palkitaan kisojen kolme parhaiten menestynyttä joukkuetta mitalein ja mahdollisesti henkilö- tai vartiokohtaisin tavarapalkinnoin. Palkintojen arvon (ilman mestaruusmitaleita) tulisi olla vähintään 20 % sarjan osanottomaksuista. Hyvät palkinnot ovat sellaisia, joita vartion jäsenet voivat käyttää hyödykseen kisaamista jatkaessaan.

Kannattaa tutustua Suomen Partiolaisten vuonna 2019 uudistettuihin partiotaitokisojen sääntöihin:

suomen partiolaisten Partiotaitokisojen säännöt

Kisa-asioissa sinua neuvoo mielellään Uudenmaan Partiopiirin kisaryhmä!

Sitten vain kisaamaan!

Katso tulevat partiotaitokisat tapahtumakalenterista!

 

Kansikuva: Aapo Rainio