Ansiomitalit

Ansiomitalit myönnetään yksilölle yleensä järjestyksessä. Tarkista siis, mitä merkkejä henkilöllä jo on!

Rautainen ansiomitali myönnetään partiolaiselle, joka on aktiivisesti mahdollistanut partiotoimintaa lippukunnassa, piirissä tai keskusjärjestössä vähintään 1-2 vuoden ajan. Ansioiksi ei edellytetä pitkäaikaisia partiotehtäviä tai partiohistoriaa.

 

 

 

Pronssinen ansiomitali myönnetään partiolaiselle, jossa itsessään on tapahtunut partion tavoitteiden mukaista kasvua hänen suorittaessaan menestyksekkäästi partiotehtäviään. Havaintoaika on 2–4 vuotta, johon voi sisältyä rautaiseen ansiomitaliin käytetty havaintoaika.

 

 

 

 

SP:n pronssinen ansiomitali voidaan myöntää partiojohtajalle säännöllisestä ja tuloksellisesta toiminnasta lippukunnassa, piirissä tai keskusjärjestössä.

 

 

 

 

Hopeinen ansiomitali myönnetään partiolaiselle, joka on aiheuttanut toisissa partion tavoitteiden mukaista kasvua suorittaessaan menestyksekkäästi partiotehtäviään. Merkkiä ei myönnetä pelkästään pestissä olemisen perusteella. Havaintoaika on 5–7 vuotta, johon voi sisältyä pronssiseen ansiomitaliin käytetty havaintoaika.

 

 

 

SP:n hopeinen ansiomitali voidaan myöntää partiojohtajalle pitkäaikaisesta, ansiokkaasta ja nousujohteisesta toiminnasta lippukunnassa, piirissä tai keskusjärjestössä.

 

 

 

 

Kultainen ansiomitali myönnetään partiolaiselle, joka on laajalti ja pitkään aiheuttanut toisissa partion tavoitteiden mukaista kasvua suorittaessaan menestyksekkäästi partiotehtäviään. Havaintoaika on 8–10 vuotta, johon voivat sisältyä pronssiseen ja hopeiseen mitaliin käytetyt havaintoajat.

 

 

 

SP:n hopeinen ansioristi voidaan myöntää partiojohtajalle tai partiotyön tukijalle pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta piirissä tai keskusjärjestössä tai erittäin ansiokkaasta toiminnasta lippukunnassa.

 

 

 

SP:n kultainen ansioristi voidaan myöntää partiojohtajalle tai partiotyön tukijalle pitkäaikaisesta ja erittäin ansiokkaasta toiminnasta valtakunnallisen partiotoiminnan, piirin ja lippukunnan hyväksi.

 

 

 

 

SP:n suuri ansioristi voidaan myöntää partiojohtajalle poikkeuksellisen ansiokkaasta toiminnasta partioliikkeen hyväksi.

 

 

 

 

Erityisistä teoista myönnettävät ansiomerkit

Kokka-ansiomerkki voidaan myöntää partiolaiselle, joka on ansioitunut erityisestä yksittäisestä partioteosta uusmaalaisen partiotoiminnan hyväksi esimerkiksi lippukunnassa.

Saajalla on ilmennyt oman suorituskykynsä rajoilla olevaa henkistä ja fyysistä
asiaan sitoutumista ja tunteenpaloa. Ansiomerkki on Kokka-soljen pienoismerkki.

Kokka-solki on Uudenmaan partiopiirin arvokkain huomionosoitus. Se voidaan jakaa partiojohtajana esimerkillisesti vuoden aikana palvelleelle uusmaalaiselle, uudistusmieliselle ja muutosta pelkäämättömälle partiojohtajalle. 

Kokka-solki voidaan myöntää tarpeen mukaan myös ei-uusmaalaiselle partiolaiselle erityisen uusmaalaisesta partioinnista tai ei-partiolaiselle erityisen partiomaisesta  toiminnasta.

Sankarimerkki voidaan myöntää suurta uhrautuvaisuutta osoittavasta teosta, jonka aikana partiolainen tai autettava on ollut tai molemmat ovat olleet ilmeisessä vaarassa (vrt. hengenpelastus). Sankarimerkki on Suomen Partiolaisten korkein ansiomerkki.

 

 

 

 

Kuva: Eeva Helle