Vaeltajien uutiskirje 1/2024

Hei uusmaalainen vaeltaja! Tässä ajankohtaiset kuulumiset, tapahtumat ja aktiviteettivinkit vaeltajaohjelmasta vuoden alkuun.

Aktiviteettivinkit

 • Vaalivalas
 • Toimiminen asioiden hyväksi

Tulevat tapahtumat

 • 14.2. Ihastu uuteen pestiin <3 –webinaari
 • 15.2. Webinaari: Kuinka saada nuoret mukaan partioon – ja pysymään siellä?
 • 9.–10.3. Avara Luonto 2024 – partiotaitojen talvi SM-kilpailut
 • 12.3. Kaikki mukaan –koulutus
 • 21.3. Sukupuolitietoinen ryhmätoiminta -koulutus
 • 23.–24.3. Lippukuntapäivä ja piirin kevätkokous
 • 3.4.–1.9. Vaelluskoulutus
 • 5.–7.4. Vaeltajapako
 • 9.4. Antirasismi-koulutus
 • 13.–14.4. Partioverso – vertaissovittelutaitoja partiossa
 • 20.–21.4. Kaimo soikoon! -24 Uudenmaan partiopiirin partiotaitojen kevätmestaruuskisat
 • 20.4. Partiokamu-koulutus

Kuva: Filip Eller

VINKKEJÄ VAELTAJAOHJELMAAN

Mitä vaeltajaohjelma on?

Mitä vaeltajaohjelma on? Vaeltajaohjelma on 18–22-vuotiaille partiolaisille suunnattua omaa ohjelmaa partiossa. Siihen kuuluu itsensä kehittämistä, partion merkityksen pohtimista omassa elämässään sekä omien arvojen peilaamista partion arvoihin, uusien asioiden opettelua ja ryhmässä toimimista. Harva vaeltaja kuitenkin suorittaa vaeltajaohjelmaa aktiivisesti ja se onkin yksi vähiten tunnetuista ikäkausi-ohjelmista.

Tämän kirjeen tarkoituksena on tarjota sinulle vinkkejä vaeltajaohjelman suorittamiseen. Olit sitten uusi vaeltaja tai jo vanha konkari, ilman vaeltajavartiota tai vaeltajavartion kanssa, toivomme, että saat tästä kirjeestä irti uusia tapoja ja konkreettisia vinkkejä suorittaa vaeltajaohjelmaa sinulle sopivalla tavalla.

Lisää tietoa vaeltajaohjelmasta ja sen aktiviteeteista löydät osoitteesta https://partio-ohjelma.fi/vaeltajat.

Uusi vuosi, uusi mahdollisuus vaikuttaa

Uusi vuosi tuo tullessaan monelle uuden innostuksen vaikuttaa itselle tärkeisiin asioihin. Tänä vuonna yhteiskuntaan voi vaikuttaa konkreettisesti äänestämällä sekä presidentinvaalissa että kesäkuussa järjestettävissä EU-vaaleissa. Myös vaalien välissä itselleen tärkeiden asioiden hyväksi voi toimia monella tavalla. Tämän kirjeen aktiviteettivinkkien avulla voit tutustua vaikuttamiseen sekä vaaleihin osallistumalla että muilla tavoilla.

Vaalivalas

Presidentinvaalien lisäksi tänä vuonna on vuorossa EU-vaalit, joilla valitaan Suomen edustajat Euroopan parlamenttiin. Kesäkuussa järjestettäviin EU-vaaleihin ja EU:n voi tutustua tekemällä Vaalivalas-merkin. Merkin voi suorittaa useilla eri tavoilla: viikkokokouksessa, retkellä tai täyttämällä vaalipassia. Vaalipassi sopii erityisesti ensi kertaa äänestäville vaeltajille, ja sen voi esimerkiksi julkaista muiden nähtäväksi Instagramissa. Passi ja muut valmiit aktiviteettivinkit löytyvät Vaalivalas-merkin nettisivulta.

Toimiminen asioiden hyväksi

Vaaleissa äänestämisen lisäksi itselleen tärkeiden asioiden hyväksi voi toimia monella muullakin tavalla. Vaikuttamismahdollisuuksia voi etsiä esimerkiksi kansalais- tai kuntalaisaloitteista, erilaisten järjestöjen toiminnasta tai kansalaisaktivismista. Pohdi, mikä asia on sinulle tärkeä ja mitä voisit tehdä konkreettisesti sen edistämiseksi? Voit keskustella asiasta vaeltajakavereidesi tai luotsisi kanssa. Erilaisiin vaikuttamismahdollisuuksiin voit tutustua esimerkiksi Eduskunnan nettisivuilta löytyvän kansalaisvaikuttamisen oppaan avulla.


Kuva: Ossi Hokkanen

TULEVAT TAPAHTUMAT

14.2. Ihastu uuteen pestiin <3 -webinaari

Uusi vuosi, uudet kuviot? Tänä ystävänpäivänä pääset tutustumaan jännittäviin, avoimiin ja meneviin pesteihin – ehkä sinäkin löydät uuden rakkaan piristämään alkavaa partiokevättä? Jos olet miettinyt, että mitä ihmettä siellä piirin suunnalla kaikki päivät oikein suhrataan, on helmikuussa oiva tilaisuus tulla kuulemaan piirin tarjoamista tilaisuuksista – nyt ilman sitoutumispakkoa! Ilmoittautumalla 11.2. mennessä saat osallistumislinkin sähköpostiisi.

15.2. Webinaari: Kuinka saada nuoret mukaan partioon – ja pysymään siellä?

Samoaja-vaeltajaikäkausien lähellä kynnys lopettaa partioharrastus nousee. Haluamme kaikkien nuorten löytävän partiosta juuri sen harrastuksen itselleen sekä toivomme tarjoavamme vinkkejä ja keinoja, kuinka kannustaa nykyisiä nuoria pysymään harrastuksen parissa! Tule mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan tärkeästä aiheesta.

9.–10.3. Avara Luonto 2024 – partiotaitojen talvi SM-kilpailut

Pääkaupunkiseudun Partiolaiset kutsuvat kaikki pt-kisailusta kiinnostuneet partiolaiset tervetulleeksi Suomen Partiolaiset ry:n partiotaitojen AVARA LUONTO 2024 SM-kilpailuihin Kiljavalle! Osallistua voit perinteisen vaeltajasarjan lisäksi myös kevyessä keltaisessa sarjassa 2–5 hengen vartiossa. Kisan jälki-ilmoittautuminen päättyy 15.2.

12.3. Kaikki mukaan -koulutus

Tule mukaan kouluttautumaan ja vahvistamaan lippukunnan moninaisuusosaamista! Samalla autat luomaan kaikille avoimempaa partiota ja saat työkaluja siihen, kuinka tukea tarvitsevia partiolaisia voi auttaa sinunkin lippukunnassasi, ja kuinka varmistatte, että kaikki halukkaat oikeasti pääsevät toimintaan mukaan. Ilmoittaudu mukaan 28.2. mennessä.

21.3. Sukupuolitietoinen ryhmätoiminta -koulutus

Sukupuolitietoinen ryhmätoiminta -koulutuksessa tutustutaan siihen, miten sukupuolten tasa-arvoa voi edistää toiminnassaan. Koulutuksessa opit ymmärtämään käytännönläheisten esimerkkien avulla, mitä sukupuolitietoisuus tarkoittaa esimerkiksi ohjauksessa, avustamisessa, oppimisympäristöissä sekä vuorovaikutuksessa. Tämä kahden tunnin koulutus soveltuu kaikille aiheesta kiinnostuneille pestistä riippumatta. Ilmoittaudu mukaan 28.2. mennessä.

23.–24.3. Lippukuntapäivä ja piirin kevätkokous

Lippukuntapäivässä pääset oppimaan uutta, tutustumaan muihin Uudenmaan lippukuntiin ja vaikuttamaan piirin kevätkokouksessa. Lippukuntapäivä on juuri sinua lippukunnassa toimivaa varten. Tule nauttimaan ja kehittämään osaamistasi! Tänä vuonna Lippukuntapäivää on mahdollista jäädä viettämään yön yli. Pysy kuulolla, lisätietoa seuraa pian!

3.4.–1.9. Vaelluskoulutus

Kiinnostaako vaeltaminen, mutta et oikein tiedä, mitä pitäisi huomioida, minne mennä ensimmäisellä kerralla tai mitä ottaa mukaan? Entäpä miten pysyn reitillä ja mitä siellä vaelluksella syödään? Tällä pilottikurssilla saat opastusta vaeltamisen perusteisiin piirin eräryhmän konkareilta. Kurssi alkaa etätapaamisella ke 3.4., jolloin kerrotaan kurssista tarkemmin. Tämän jälkeen osallistujilla on 4 päivää aikaa ilmoittautua sitovasti kurssin muihin osioihin. Ilmoittaudu ennakkotapaamiseen 17.3. mennessä.

5.–7.4. Vaeltajapako

Vaeltajien kevään huipputapahtumassa pääset viettämään mökkiviikonloppua jännittävissä tunnelmissa. Saatteko ratkottua tehtävät ja pääsettekö pakoon? Ilmoittaudu mukaan 17.3. mennessä.

9.4. Antirasismi-koulutus

Antirasismi on aktiivista toimintaa, joka pyrkii vähentämään ja vastustamaan rasismia yhteiskunnassa ja koko maailmassa. Koulutuksessa opit antirasismin perusteita. Käymme läpi rasismin tunnistamista ja siihen puuttumista. Lisäksi esitellään sitä, mitä antirasismi tarkoittaa käytännön tekoina ja miten sen voi ottaa osaksi lippukunnan toimintaa, jotta siitä tulee avoimempaa ja yhdenvertaisempaa niin nykyisille kuin tulevillekin jäsenille. Ilmoittaudu mukaan 28.2. mennessä.

13.–14.4. Partioverso – vertaissovittelutaitoja partiossa

Tervetuloa opettelemaan vertaissovittelun taitoja! Sovittelu on vapaaehtoinen, yhteisöllinen konfliktinhallintamenetelmä, jossa puolueettomat sovittelijat toimivat fasilitaattoreina eli sovinnon mahdollistajina. Sovittelussa asianosaiset itse etsivät ja löytävät ratkaisun tilanteeseen sovittelijoiden tuella. Ilmoittaudu mukaan koulutukseen 31.3. mennessä.

20.–21.4. Kaimo soikoon! -24 Uudenmaan partiopiirin partiotaitojen kevätmestaruuskisat

Järvenpäässä kajahtaa keväällä: Kaimo soikoon -24! Huhtikuussa kaduilla kuhistaan, kun joukkueet ottavat mittaa toisistaan nokkeluutta, yhteistyökykyä ja partiotaitoja vaativissa tehtävissä. Tarpojat ja Kirjava-sarjalaiset pistävät päiväkilpailussa parastaan. Samoajat ja vaeltajat kisaavat myös yön pimeydessä. Nyt partiohuivit kaulaan ja valmistaumaan huimaan seikkailuun – Kaimo soikoon -24! ottaa Järvenpään haltuunsa! Ilmoita vartiosi mukaan 25.3. mennessä.

20.4. Partiokamu-koulutus

Mitä tehdä, jos ryhmässä on lapsi tai nuori, joka tarvitsee paljon johtajien aikaa ja huomiota? Entä kun lapsi ei uskalla lähteä ohjelmiin mukaan ja on usein kiinni johtajan kädessä? Tai kun nuoren on vaikea toimia yhdessä muiden kanssa? Partiokamu-koulutuksessa pohditaan yhdessä, miten haastavissa tilanteissa voidaan toimia ratkaisukeskeisesti. Ilmoittaudu mukaan 28.2. mennessä.


ÄLÄ UNOHDA NÄITÄ

 • Liity uusmaalaisten vaeltajien WhatsApp-ryhmään! Liity mukaan osoitteesta bit.ly/vaeltajaWA
 • Tehdään vaeltajatoiminta näkyväksi somessa! Ota kuva aktiviteettien suorittamisesta ja jaa se somessa käyttäen aihetunnistetta #uusimaavaeltajat. Näin löytyy myös muiden tekemiä aktiviteetteja ja toteutusvinkkejä!