Vaeltajien uutiskirje

Hei uusmaalainen vaeltaja! Tässä ajankohtaiset kuulumiset, tapahtumat ja aktiviteettivinkit vaeltajaohjelmasta marraskuulle.


UUTISET

Piirin vaeltajaohjelmaryhmä etsii puheenjohtajaa 

Vaeltajaohjelmaryhmä organisoi ja kehittää Uudenmaan ja Pääkaupunkiseudun vaeltajille suunnattua partiotoimintaa. Ryhmä etsii nyt uutta puheenjohtajaa tai puheenjohtajaparia. Jos sinua kiinnostaa vaeltajatoiminta ja sen kehittäminen, tämä voi olla juuri sinulle sopiva pesti! Lue lisää pestikuvauksesta ja ota yhteyttä nykyiseen puheenjohtajaan Sofiaan (sofia.fabritius@partio.fi). 


VINKKEJÄ VAELTAJAOHJELMAAN

Vaeltajaohjelma on 18-22-vuotiaille partiolaisille suunnattua omaa ohjelmaa partiossa. Siihen kuuluu itsensä kehittämistä, partion merkityksen pohtimista omassa elämässään sekä omien arvojen peilaamista partion arvoihin, uusien asioiden opettelua ja ryhmässä toimimista. Harva vaeltaja kuitenkin suorittaa vaeltajaohjelmaa aktiivisesti ja se onkin yksi vähiten tunnetuista ikäkausi-ohjelmista.    

Tämän kirjeen tarkoituksena on tarjota sinulle vinkkejä vaeltajaohjelman suorittamiseen. Olit sitten uusi vaeltaja tai jo vanha konkari, ilman vaeltajavartiota tai vaeltajavartion kanssa, toivomme, että saat tästä kirjeestä irti uusia tapoja ja konkreettisia vinkkejä suorittaa vaeltajaohjelmaa sinulle sopivalla tavalla.   

Lisää tietoa vaeltajaohjelmasta ja sen aktiviteeteista löydät täältä: partio-ohjelma.fi/vaeltajat

Pimeä ja sateinen marraskuu 

Marraskuun pimeys saattaa synkistää itse kunkin mieltä, joten pimenevässä loppuvuodessa kaikkien viimeisten deadlinejen ja koeviikkojen keskellä on tärkeää muistaa pitää huolta myös omasta hyvinvoinnistaan. Tämä kirje tarjoaa vinkkejä oman henkisen hyvinvoinnin tukemiseksi, kutsuu hiljentymään sekä pohtimaan itseään ja omia ihmissuhteitaan. 

Aktiviteettivinkit

Henkinen hyvinvointi 

Hektinen suoritusyhteiskunta ja jatkuva informaatiotulva tarjoavat hyvin vähän mahdollisuuksia palautumiselle. Stressi ja ahdistus ovat läsnä monen päivissä ja kun illalla käymme nukkumaan, ajatukset kuluneesta päivästä ja tekemättömistä asioista saattavat pyöriä päässä edelleen ja vaikeuttaa nukahtamista. Yksi keino, jolla voimme opetella hidastamaan ja hallitsemaan ajatustemme kulkua on tietoinen läsnäolo. Voit kokeilla tietoista läsnäoloa arjessasi helposti yhdistämällä sen mihin tahansa arkiseen askareeseen kuten suihkussa käymiseen tai tiskaamiseen. Tietoisella läsnäololla tarkoitetaan ajatusten suuntaamista siihen, mitä tapahtuu juuri nyt. Esimerkiksi suihkussa käydessäsi kiinnitä huomiota siihen, miltä veden lämpötila ja paine tuntuu ihollasi ja tuntuuko se erilaisilta eri kohdissa kehoasi. Voit myös aamusuihkussa kuvitella peseväsi pois yön unisuuden ja iltasuihkussa päivän huolet ja murheet ja keskittyä siihen, miten ne huuhtoutuvat alas lattiakaivosta. 

Oiva mieli -sivustolta löytyy paljon erilaisia tietoisen läsnäolon harjoituksia, sekä muita harjoituksia ahdistuneisuuteen ja stressiin.

Hengellisyys ja henkisyys

Yksi partio-ohjelman osa-alueista on hengellisyys- ja henkisyyskasvatus. Tämä tarkoittaa kaikille eri asioita, mutta sen ytimessä on hiljentyminen oman elämän tärkeiden asioiden äärelle ja merkityksen löytäminen. Tuleva joulu houkuttelee meitä pohtimaan uskonnon merkitystä ja hiljentymään. Milloin sinä olet viimeksi hiljentynyt miettimään omaa elämänkatsomustasi? Joskus voi olla myös mielenkiintoista tutustua sellaiseen katsomukseen, jota ei itse edusta. Onko esimerkiksi joulukirkkoon osallistuminen hyvä tapa hiljentyä vai mikä voisi olla sinulle sopiva tapa? 

Ihmisten kanssa

Millaisia ihmissuhteita sinun elämääsi kuuluu? Käyttäydytkö eri tavalla toisissa ihmissuhteissa kuin toisissa? Millaisia tarkoituksia ihmissuhteesi palvelevat? Voit piirtää paperille ympyrän, jonka keskellä olet sinä itse. Keitä ihmisiä ympärilläsi on? Onko osa ihmisistä enemmän ympyrän keskellä ja osa taas ulkokehällä? Tarkastele tekemääsi ympyrää ja pohdi, oletko tyytyväinen siihen. Onko jotain asioita, mitä haluaisit muuttaa ihmissuhteissasi? Mihin asioihin taas olet tyytyväinen? 


TULEVAT TAPAHTUMAT

20.1. Uudenmaan piirin kaudenaloitus 

On jälleen aika kokoontua kaudenaloitukseen piirin luottiksien kesken. Tapahtumaan ovat tervetulleita kaikki, joilla on piiripesti tai, jotka ovat sellaisesta kiinnostuneita. Tapahtumassa päästään aloittamaan kevätkausi yhdessä tutustumalla toisiimme, suunnittelemalla piirin tulevaisuutta, oppimalla uutta ja pitämällä hauskaa yhdessä. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 7.1. 

26.–28.1. ja 12.–14.4. Partiojohtajaperuskoulutus I/2024

Vaeltajaohjelmaan kuuluu olennaisena osana myös partiojohtajaperuskoulutus eli tuttavallisemmin PJ-PK! PJ-peruskurssilla pääset syventymään partioon sekä itsesi ja muiden johtamiseen. Kurssi koostuu kahdesta viikonlopusta sekä niiden välissä tehtävästä johtamisharjoituksesta. Ilmoittaudu mukaan 12.1. mennessä.

9.–11.2. Erätaitojatkokoulutus

Tervetuloa oppimaan talviretkeilyn perusteita ja hyviä käytäntöjä! Jos perustaidot ovat jo hallussa ja olet jo hieman kokeneempi retkeilijä, saat kurssilta vinkkejä ja ideoiden vaihtoa muiden osallistujien kanssa. Lue lisää kurssista ja ilmoittaudu mukaan 21.1. mennessä! 

10.2. Hanki 42 – Uudenmaan partiopiirin partiotaitojen talvimestaruuskisat

Selviääkö vartiosi seikkailusta linnunradan pohjoislaidalla? Tulkaa viettämään hauska talvipäivä itseänne ja vartiotanne haastaen. Päivän aikana testataan partiotietoja ja -taitoja, ja parhaat palkitaan, uusmaalaisista parhaat myös piirinmestarien arvonimin ja mitalein. Kyseessä on tietenkin Uudenmaan Partiopiirin talvimestaruuskisa! Varsinainen ilmoittautuminen kisaan päättyy 21.1. 


ÄLÄ UNOHDA NÄITÄ

  • TEHDÄÄN VAELTAJATOIMINTA NÄKYVÄKSI SOMESSA!  Ota kuva aktiviteettien suorittamisesta ja jaa se somessa #uusimaavaeltajat. Näin löytyy myös muiden tekemiä aktiviteetteja ja toteutusvinkkejä.