Vaeltajien toukokuun keväthaaste

Lähde mukaan vaeltajien historialliseen keväthaasteeseen! Kuukauden mittaisessa skabassa pääset toukokuun 2021 ajan kilpailemaan yhdessä muiden alueen vaeltajien kanssa toisten Uudenmaan alueiden vaeltajia vastaan. Tänä vuonna haasteen aiheena on geokätköily!

Haasteen tavoitteena on kannustaa ulkoilemaan sekä mahdollistaa pieniä turvalisia kohtaamisia etäaikaan.

Alueet saavat pisteitä löydettyjen geokätköjen lukumäärän mukaan. Kätköjen määrä jaetaan alueen vaeltajien määrällä, ja suhteessa eniten kätköjä löytänyt alue voittaa yllätyspalkinnon.

Skaban pistetilannetta pääset seuraamaan tämän linkin takaa!

Mikä geokätköily?

Geokätköilyssä etsitään maastoon piilotettuja kätköjä koordinaattien avulla. Kätköihin löytyy netistä geocaching.com-sivustolta GPS-koordinaatit ja kuvaus, joiden avulla kätköjä etsitään. Kun kätkö löytyy, sen sisältä löytyvään lokikirjaan voi kirjata omat terveisensä. Lopulta kätkö palautetaan paikalleen ja löydetyn kätkön voi kirjata geocaching.com-sivustolle omien tilastojen kerryttämiseksi.

Lisäoppia geokätköilystä saat esimerkiksi tältä videolta. Kätköilyyn löytyy myös monta mobiilisovellusta, esimerkiksi Android-puhelimiin c:geo.

Ohjeet

1. Luo tunnus täällä: https://www.geocaching.com/account/join. Antamasi käyttäjänimi näkyy tilastoissa koko maailmalle.

2. Luo samalla käyttäjänimellä tunnus täällä: https://www.geocache.fi/register/register.php.

3. Kirjaudu geocache.fi-sivustolle ja klikkaa oikeassa yläkulmassa omaa käyttäjänimeäsi. Etsi sivulta “Geocache.fi ID” ja ota se talteen.

4. Lataa puhelimeesi tai tietokoneellesi Telegram-sovellus ja lähetä Geocache.fi-ID, nimesi ja lippukuntasi  viestillä Telegramissa @kevathaastebotti.

5. Liity alueesi Telegram-ryhmään alla olevista linkeistä. Ryhmissä voi kysyä apua, sopia kätköilyseuraa sekä jakaa fiiliskuvia.

6. Lähde kätköilemään ja kirjaa löytämäsi kätköt omalle käyttäjänimellesi, niin ne lasketaan automaattisesti mukaan kilpailuun!

Tarkemmat kuvalliset ohjeet

Kätköjä on erilaisia, mutta niistä yksinkertaisin ja yleisin on kuvauksen ja koordinaattien perusteella löydettävä peruskätkö (traditional cache). Erilaisista kätkötyypeistä löytyy lisätietoa täältä.

Jokaiselle kätkölle on merkitty haastavuus- ja maastoluokitukset asteikolla 1-5. Esimerkiksi kätkön 2/1 odotetaan löytyvän 10-15 minuutin etsimisellä (vaikeus 2) ja itse kätkö on pyörätuolilla saavutettava (maasto 1). Lisätietoa kätköjen luokituksista.

Myös kätköjen koko ilmoitetaan sen tiedoissa. Esimerkiksi "micro" kätkö on kooltaan alle desilitran eli esimerkiksi filmipurkki.

Kätköilyyn kannattaa ottaa mukaan oma kynä sekä joskus myös taskulamppu.

Näin löydät ensimmäisen kätkön

  1. Selaa kätköjä esimerkiksi c:geo sovelluksella
  2. Valitse kätkö, jonka vaikeus ja maasto ovat helppoja  (luokitus 1-2)
  3. Lue kätkö kuvaus ja tarkista sovelluksesta näkyvistä lokikirjamerkinnöistä että kätkö on löydetty lähiaikoina
  4. Etsi kätkö kätköilysovelluksen GPS-seurannan ja kätkön kuvauksen perusteella.
  5. Kirjaa merkintä sekä fyysiseen lokikirjaan että kätköilysovelluksen. Lokikirjamerkinnät synkronoituvat kätköilijän geocaching.com-nimimerkin perusteella eri sovelluksiin (esim. c:geo, geocaching.fi). Yleinen merkintä on KK eli kiitos kätköstä tai DNF (did not find, en löytänyt).
  6. Palauta kätkö paikalleen

Lisätietoa kätköilyn aloittamisesta sekä kattava kätköilyopas.

Jokaisesta löydetystä geokätköstä saa yhden pisteen. Kätköilijän kätköjen lukumäärä on geocaching.fi sivuston ilmoittama kätköjen lukumäärä. Kätköjen tulee olla löydetty ja kirjattu toukokuun 2021 aikana. Kirjaathan saman kätkön vain yhden kerran. Kuitenkin jos kaksi eri vaeltajaa löytää saman kätkön, saa molemmista löydöistä pisteitä. Pistetilanne päivittyy noin vuorokauden viiveellä.

Pistemäärä = 100 * Löydettyjen kätköjen yhteismäärä / vaeltajien määrä.

Lisätietoa

Ongelmissa voit olla yhteydessä Telegramissa @kevathaastebotti tai Matti Sippolaan: matti.sippola(at)uusimaa.partio.fi.