Vuoden 2022 Toimiva partiojohtaja -apurahat on myönnetty Iiris Somervuorelle (28) Kirkkonummen Metsänkävijöistä ja Jori Torkkilalle (26) Turun Metsänkävijöistä. Apurahat jakoi Partiosäätiön hallintoneuvosto tiistaina 26.4.

13-vuotiaana partion aloittanut Somervuori on ollut aktiivinen nuoresta asti, ja on tullut monille tutuksi mm. lippukunnanjohtajana ja partiokurssien kouluttajana. Partiojohtajan lukuisten vapaaehtoistehtävien joukosta teemoina esiin nousevat nuorten osallisuus, kestävä kehitys ja kansainvälinen yhteistyö.

Nuorten parissa Somervuori on pyrkinyt vahvistamaan erityisesti vanhimpien ikäkausien partio-ohjelman toteutumista niin piirin vaeltajatoimintaa kehittäen, lippukunnassaan kuin piirileirin ohjelmajohtajana.

”Olen esimerkillä johtaja, joka näyttää mitä ollaan tekemässä ja laittaa myös itsensä likoon. En pelkää epäonnistumista, vaan osaan nauraa itselleni. Huumori onkin tärkeä osa johtamistani ja ryhmässä tekemistä, sillä väsyneenäkin jaksaa vielä painaa, jos samalla on hauskaa. Saan ihmisistä voimaa ja pyrin luomaan ympärilleni hyvän ilmapiirin. Innostun myös helposti, jolloin olen sataprosenttisesti mukana siinä mitä teen,” kuvaa Somervuori.

Tavoitteena parempi maailma

Somervuori on ollut edistämässä kestävää kehitystä partiossa valtakunnallisella tasolla sekä Partiotyttöjen Maailmanliiton Euroopan alueen vastuullisuusryhmässä.

”Haluan käyttää aikani partiossa siihen, että aidosti rakennan parempaa maailmaa,” kertoo Somervuori.

Vapaaehtoistehtävissä innostavat ihmiset, merkityksellisyys ja uuden oppiminen.

”Kaikki ne upeat tyypit, joiden kanssa saan tehdä partiopestejäni, saavat minut koko ajan yltämään parempaan ja tuovat paljon iloa tekemiseen.”

Ystäviä löytyykin jo ympäri maailmaa, sillä Somervuori on tarttunut partion moniin mahdollisuuksiin osallistua kansainvälisiin tapahtumiin. Opiskelijavaihdossa Iso-Britanniassa hän osallistui myös paikalliseen partiotoimintaan.

”Haaveenani on tulevaisuudessa vaikuttaa edelleen kestävyys- ja ilmastoteemojen parissa sekä Suomessa että kansainvälisesti,” Somervuori kertoo.

Seuraava haaste partiopolulla ei ole vielä selvillä.

”Sitä en vielä tiedä mikä se on, mutta toivottavasti se sisältää paljon uusiin ihmisiin tutustumista ja merkityksellistä tekemistä!”

Toimiva partiojohtaja

Partiosäätiö myöntää kerran vuodessa kahdelle nuorelle partiojohtajalle Toimiva partiojohtaja -apurahat. 1000 euron arvoisen apurahan jakamisen tarkoituksena on kohottaa nuorten partiojohtajien tekemän vapaaehtoistyön yleistä arvostusta sekä korostaa toiminnan suurta yhteiskunnallista merkitystä. Palkitut valitaan partiopiirien nimeämien ehdokkaiden joukosta, ja apuraha suunnataan saajan henkilökohtaiseen partiokoulutukseen kotimaassa tai ulkomailla.