Syksyn aikuiswebinaarin teemana oli aikuisryhmät lippukunnissa. Raudanreippaat sekä Virkkalan Tulentekijät jakoivat parhaat vinkkinsä ja käytäntönsä lippukuntien aikuistoimintaan.

Johtajahuoltokävelyitä

Raudanreippaat järjestävät Punkerokävely-nimistä johtajahuoltoa lippukunnan aikuisille. Kerran viikossa järjestettävä tunnin mittainen kävelylenkki toimii tärkeänä lippukunnan aikuisia yhdistävänä tekijänä. Kävelyillä voi olla eri teemoja, kuten roskien keräystä, Karkkilan eri kohteisiin tutustumista tai ystäväkirjan kysymyksiä. Koronapandemian aikana kävelyille osallistuttiin etäyhteyden välityksellä.

Aikuisryhmä ponnahduslautana pesteihin

Virkkalan Tulentekijöiden aikuisryhmän nimi on Harmaat Pantterit. Se perustettiin, koska haluttiin matalan kynnyksen ryhmä, jossa voi aikuisena tutustua partiotoimintaan. Taustalla toimii myös ajatus mahdollisuudesta rekrytoida ryhmän kautta johtajia lippukunnan muihin ryhmiin. Aikuisryhmän jäseniä on ollut apukäsinä lippukunnan tapahtumissa esimerkiksi pitämässä rasteja tai muonittamassa. Aikuisryhmä toimii myös hyvänä johtajahuoltona niille aikuisille, jotka ovat jo lippukunnassa mukana johtotehtävissä. Yhteinen tekeminen aikuisten kesken koetaan lippukunnassa tärkeäksi.

Aikuisryhmien aktiviteettitoiveita on kysytty suoraan aikuisilta itseltään ja niitä onkin saatu laajalla skaalalla. Hauskoja toiveita ovat olleet esimerkiksi geokätköily, ruokaretki ja erilaiset muut retket parista tunnista pidempiin vaelluksiin eri kohteissa. Suurimpana haasteena on löytää vastuutekijät toteuttamaan toiveita.  

Kuusi henkilöä kulkee metsässä polkua pitkin rinkat selässä.
Aikuisryhmässä voi tehdä lyhyitä kävelylenkkejä tai pidempiä retkiä ja vaelluksia.

Nuorille omaa toimintaa

Webinaarissa nousi esiin, ettei aikuistoiminta korvaa nuorille järjestettyä toimintaa. Samoajille ja vaeltajille tulee järjestää omaa toimintaa. Nuoret voivat toki osallistua halutessaan myös aikuistoimintaan, varsinkin jos toiminta on tarkoitettu johtajahuoltona kaikille lippukunnan johtajistossa toimiville.

Lopussa webinaarin osallistujat heittivät ilmoille ajatuksen alueellisesta aikuistoiminnasta. Tämä sopii hyvin vaikkapa lippukuntaan, jossa on vain vähän aikuisia ja toiveena olisi isompi aikuisryhmä. Jos tämä kuulostaa teille sopivalta, niin eikun toteuttamaan yhdessä naapurilippukunnan kanssa!

Tulevia webinaareja aikuisteemalla

Uudenmaan Partiopiirin Hautomo-ryhmä järjestää säännöllisesti webinaareja aikuisteemalla. Kevään 2022 seuraavat webinaarit ovat

15.3.2022 – Uuden aikuisen sitouttaminen partioon

3.5.2022 – Kotiväen illat ja Tervetuloa partioon -koulutukset lippukunnassa

Ilmoittaudu rohkeasti mukaan linjoille!

Mikäli haluaisit toivoa jotain teemaa tai haluaisit itse järjestää webinaarin jostain teemasta, ota yhteys piiritoimistoon: nina.k.miettinen@partio.fi / 0504460056.