Julkaisu on kuudes osa Pärskeen Kasvun avaimet -blogisarjaa.

Lohjan Sammatin Solmut palkittiin viime kauden 2018-2019 viiden eniten kasvaneen lippukunnan joukossa Uudellamaalla. Pieni, 35-henkinen lippukunta kasvatti tuolloin jäsenmääräänsä vuodessa yli 50 prosenttia 20 jäsenellä, ja on keväällä 2020 jo 66-henkinen. Haastattelimme Sammatin Solmujen johtokolmikkoa Elinaa, Päiviä ja Tuijaa partion markkinoinnista ja uusien aikuisten mukaan ottamisesta pienellä paikkakunnalla!

Millä tavoin uudet aikuiset löytävät mukaan toimintaanne? 

”Uudet aikuiset ovat löytäneet mukaan lasten kautta. Myös ryhmänjohtajat ovat tehneet aktiivista kyselyä lasten vanhemmilta. Uusille aikuisille mukaantulo pienellä kynnyksellä on ollut tärkeää. On voinut alkuun tulla auttamaan retkelle vanhemmaksi tai lippukunnan tapahtumiin pieneen rooliin auttamaan.”

Mitä teette sen jälkeen, kun aikuinen kertoo olevansa kiinnostunut tulemaan mukaan?

”Lähdemme pienen kynnyksen hommista ensin liikkeelle. Saa tulla auttamaan tai tulla seuraamaan millaista meidän toiminta on. Olemme esimerkiksi ottaneet uusia aikuisia mukaan varainkeruutapahtumiin sekä lippukunnan omiin tapahtumiin. Jos aikuinen on tämän jälkeen vielä kiinnostunut, niin tarjoamme hänelle pestiä lippukunnasta.

Jos aikuinen päättää lähteä ryhmänohjaajaksi, saa hän aina kokeneemman akela- tai sampoparin, jotta tehtävä ei tunnu liian haastavalta juuri aloittaneelle johtajalle. Uudet aikuiset ovat myös päässeet osallistumaan Tervetuloa partioon -koulutukseen.”

Millä tavoin aiotte vuonna 2020 näkyä paikkakunnallanne?

”Osallistumme paikallisiin yleisötapahtumiin sekä Esikoululaisten partioviikolla tutustutamme eskareita partiotoimintaan. Näymme myös paikkakuntamme sosiaalisissa medioissa.”

 

Uusilla jäsenillä on ollut uusia näkökulmia, ideoita ja uusia taitoja, joista olemme hyötyneet lippukuntana!

 

Millaisia vinkkejä teillä on pienen paikkakunnan lippukunnalle jäsenhankintaan?

”Lasten mukana tulee valtaosa aikuisista, joten rohkeasti vain mainostamaan uutta sudenpentulaumaa! Uuden lauman vanhemmista voi alkaa rekrytoimaan uusia aikuisia toimintaan mukaan. Myös pienen paikkakunnan omat tapahtumat ja partion näkyvyys esimerkiksi paikkakunnan sosiaalisessa mediassa on tärkeää.”

Millaisia vaikutuksia uusilla jäsenillä on ollut lippukuntaanne?

”Lippukunta on kasvanut hirveästi, on tullut uusia lapsia mutta myös uusia aikuisia. Uusilla jäsenillä on ollut uusia näkökulmia, ideoita ja uusia taitoja, joista olemme hyötyneet lippukuntana!”