Tuleeko päättyvää partiopestiäsi hoitamaan ensi vuonna toinen partiolainen? Paras joululahja, jonka voit seuraajallesi antaa, on kattava perehdytys pestiin.

1. Sovi pestikeskustelu

Pestikeskustelussa voitte käyttää apuna esimerkiksi pestikuvauksia, joissa on listattu johtokolmikon ja muidenkin pestien tehtäviä lippukunnassa. Jokaiselle lippukunnalle on jaettu myös pestipelikortit -korttipakka, jossa on erikseen osio päätöspestikeskusteluun. Ole yhteydessä piiritoimistolle, jos teidän korttinne ovat hukassa!

Valmentaja apuna pestikeskustelussa

Valmentajaa on mahdollista pyytää ohjaamaan pestikeskustelua esimerkiksi lippukunnanjohtajan tai koko johtokolmikon muutostilanteissa.

2. Vinkkaa tärkeät työkalut

Ennen kuin poistut lippukunnan ryhmistä ja esimerkiksi piirin WhatsApp-listoilta, varmista että seuraajasi on päässyt liittymään niihin mukaan. Varmista myös, että pestit on päivitetty ajan tasalle jäsenrekisteri Kuksaan, ettei viestinnässä pääse syntymään katkoksia.

Perehdytä pestiin liittyvä tiedostonhallinta ja muu tietotekniikka. Jaa seuraajallesi hyödylliset materiaalit, joita olet käyttänyt pestisi aikana. Näitä ovat esimerkiksi mallipohjat esityslistoihin tai ryhmän toimintasuunnitelmiin, joita voi halutessaan käyttää uudelleen toisen ryhmän kanssa.

3. Käykää läpi pestin vuosikello

Mitä tapahtuu milloinkin? Lippukunnan yleistä vuosikelloa voi katsoa tältä sivulta. Sen pohjalta voi hahmotella oman pestiin liittyvä vuosikellon.

Jos tiedossa on jo tärkeitä päivämääriä, varmista että seuraaja saa niistä tiedon. Käykää läpi lippukunnan, partiopiirin sekä Suomen Partiolaisten tapahtumakalenterit. Johtokolmikon osalta yksi tärkeä päivämäärä on esimerkiksi helmikuun aluetapaaminen 9.2.2023.  

BONUS: Mentorointi ja kiertävät perehdytysdokumentit

Jos lippukunnassa halutaan viedä perehdytys seuraavalle tasolle, laatikaa yhteinen dokumentti tai omat pestikuvaukset, joiden avulla seuraajia voi tulevina vuosina perehdyttää. Pestistä väistyvä henkilö voi tehdä dokumenttiin tarvittavat muutokset ja lisäykset, mutta jokaisen ei tarvitse erikseen miettiä alusta alkaen, mitä asioita seuraajalle tulee perehdyttää.

Aiemmin pestissä toiminut voi myös lupautua mentoroimaan seuraajaansa. Hän voi tukea pestissä aloittavaa yhdessä sovitun ajan ja olla tavoitettavissa mikäli kysyttävää tulee.