24-vuotias Veera Laine Askolan Kirnun Kiertäjistä osallistui keväällä partiojohtajan peruskoulutukseen.  

Ensimmäinen koulutusviikonloppu ruutujen välityksellä 

Koronaepidemiatilanteen vuoksi ensimmäinen osa koulutuksestamme tapahtui tammikuussa Teamsin välityksellä. Viikonlopun aikana kävimme läpi johtamista sekä partiomenetelmän ja -kasvatuksen perusteita. Etäviikonloppu toimi yllättävän hyvin, mutta kohtaamiset jäivät vähemmälle ja ryhmäytyminen oli haasteellista. Saimme kuitenkin hyviä keskusteluja aikaiseksi näinkin.  

Jokainen etäkokouksessa ollut tietää varmasti sen huutavan hiljaisuuden, joka voi seurata yleisesti ilmoille heitetystä kysymyksestä. Näin tapahtui meillekin. Etäyhteyksillä kameroiden ollessa pois päältä ei näe toisten ilmeitä ja kuule mietintämyssyjen raksutusta. Hiljaisuuden keskeltä meidät kuitenkin pelastivat upeat kouluttajamme. Oli huikeaa päästä oppimaan heiltä! 

Kakkososalla päästiin kohtaamaan kasvokkain  

Toisella kurssiosalla huhtikuussa pääsimme näkemään toisiamme kasvotusten ja viettämään yhteistä viikonloppua Usmituvalle Hyvinkäälle. Odotin viikonlopulta eniten mielenkiintoisia keskusteluja uusien tuttavuuksien kanssa ja hauskanpitoa oppimisen lomassa. Keskusteluja tulikin paljon! Näimme 30-henkisen ryhmän kesken ensimmäistä kertaa kasvotusten, mutta juttu lähti luistamaan heti. Etenkin ruokailut olivat tärkeitä keskusteluhetkiä, jolloin saatettiin palata juuri opittuun asiaan tai jakaa partiokokemuksia. 

Viikonlopun aikana toteutimme myös koulutukseen kuuluvan yöpymisen ulkona. Kevät näytti jo vahvasti tulevan ennen kurssiviikonloppua, mutta talvi yllätti paluullaan. Vietimme yön teltassa -7 asteessa. Hyvät yöunet riippuivat varustuksesta, ja itseäni jännitti, viettäisinkö yön hytisten vai nukkuen. Varustukseni oli kuin olikin kohdallaan ja nukuin hyvin – osa ryhmästä ei ollut ihan niin onnekkaita. Sunnuntaiaamuna kutsui onneksi lämmin sauna! 

Johtamista harjoitellaan käytännössä 

Partiojohtajaperuskoulutukseen kuuluu myös oma johtamisharjoitus, jossa keskitytään aikuisten johtamiseen partiossa ja oman johtajuuden kehittämiseen. Johtamisharjoitusta ohjaajana tukee jo koulutuksen käynyt partiolainen. Kurssikaverieni valitsemia johtamisharjoituksia olivat esimerkiksi lippukunnan retken tai partiotaitokisojen johtaminen. Osa, minä mukaan lukien, suorittaa harjoituksensa kesän finnjamboree Kajon pestissä. 

Parhaana antina kurssikavereiden kanssa syntyneet ajatukset 

Kurssin aikana puhuimme johtamisesta eri näkökulmista, partiokasvatuksesta ja lippukunnista yhdistyksinä. Menimme historiassa taaksepäin nähdäksemme, mistä nykyinen partio on tullut ja miten se on kehittynyt siihen, mitä tiedämme nyt. Tutustuimme toisten lippukuntien tapoihin niin symboliikan kuin yhdistyksen johtamisen näkökulmista. Mietimme, millaisia johtajia olemme itseämme, ryhmää tai projektia johtaessa, mitkä ovat vahvuutemme ja missä haluaisimme kehittyä. 

Partiojohtajan peruskoulutus antaa hyviä eväitä omaan johtamiseen ja sen kehittämiseen. Koulutuksesta löytää uusia tuttavuuksia, joiden kanssa jakaa ideoita. Yhteisistä ideoista tulee usein jotain suurempaa!  

Partiojohtajan peruskoulutus kuuluu kaikkien yli 18-vuotiaiden johtajapesteissä toimivien partiolaisten partiopolulle. Koulutus kuuluu osaksi vaeltajaohjelmaa, mutta sen voi käydä myös myöhemmin. Kursseilta löytyykin monen ikäisiä partiolaisia. Koulutuksen käyneet ovat partiojohtajia ja heidät tunnistaa nahkaisesta osmonsolmusta, joka kiinnitetään huiviin. 

Juttu on julkaistu Partio-lehdessä 2/2022.