Sammon Takojille myönnettiin keväällä 400 euroa partion kokeilukulttuuriavustusta. Lippukunnan pestijohtaja Jukka Oksanen kertoo, minkälaisiin kokeiluihin rahaa on voitu käyttää.

”Haimme kokeilukulttuuriavustusta nuorten partiotoiminnan ja eri harrastusten yhdistämiseen sekä aikuisten rekrytointiin ja retkille”, kertoo Jukka Oksanen. ”Saimme avustuksen ja olemme tämän vuoden aikana tehneet avoimia tapahtumia lapsille ja aikuisille sekä retkiä, joihin on yhdistetty aikuispartion rekrytointimahdollisuus.”

Syksyllä kalastusta ja uintia, keväällä suunnistamaan ja teatteriin

Keravalainen partiolippukunta on tähän mennessä kokeillut avustuksen mahdollistamana lasten ja nuorten kanssa muun muassa kalastusta ja uintia. ”Olemme tehneet yhteistyötä Keravan Uimareiden kanssa, eli tälle syksylle on kaksi kertaa uimaopetusta sekä sudenpennuille että seikkailijoille”, kertoo Oksanen.

Keväällekin on jo suunnitelma valmiina. ”Tarkoituksena on kevätpuolella vielä mennä Vekarateatteriin ja ottaa suunnistusharjoituksia. Teatterin opettaja vetää partiolaisille teatteripajaa ja toivomme pääsevämme tutustumaan teatterin tiloihin. Suunnistuksessa on tarkoitus tehdä yhteistyötä paikallisen suunnistusseuran kanssa.”

Viisi lasta vedessä uima-altaassa
Sammon Takojat teki syksyllä yhteistyötä Keravan Uimareiden kanssa.

Oksasen mielestä kokeilut ovat tähän asti sujuneet mallikkaasti ja lapset ovat pitäneet erilaisista aktiviteeteista. ”Tällaisten tapahtumien ja aktiviteettien kautta lapset ja nuoret myös ryhmäytyvät todella hyvin keskenään.”

Lippukunnan tavoitteena on, että kokeiluista jäisi heille aina jotain konkreettista niin, että toiminnan suunnittelussa voisi hyödyntää kokeilujen elementtejä myös jatkossa. Esimerkkinä Oksanen mainitsee onget, joita hankittiin lippukunnalle. Niitä voidaan käyttää tulevan vuoden retkillä ja leireillä. Myös suunnistukseen hankitut kompassit ja kartat jäävät kokeilun jälkeen lippukunnan käyttöön.

Tuloksena uusia partiolaisia ja kokonaan uusi ryhmä

Oksanen iloitsee, että lippukunnan toimintaan on kokeilujen myötä tullut mukaan uusia lapsia. Lasten kautta myös uusia aikuisia on ollut retkillä mukana auttamassa. Lisäksi lippukunnassa aloitti kokonaan uusi ryhmä, jonka toiminnassa retkeily näkyy vahvasti.

”Meillä aloitti uutena ensimmäinen tarpojaryhmä nyt syksyllä. Heidän kokoontumisensa ovat käytännössä aina päiväretkiä jonnekin päin Etelä-Suomea.”

Oksanen painottaa, että kokeilut vaativat hyvää suunnittelua ja aktiivisia ryhmien vetäjiä. Siksi lippukunnan johtajisto on suunnitellut vuodelle 2023 aikuispartioryhmän aloittamista. Toiminta ja kokoontumiset on suunniteltu jo päivämäärän tarkkuudella.

”Tavoitteenamme on tuoda uusia aikuisia mukaan partiotoimintaan, kuitenkin niin, ettei heti ensimmäisenä tarvitse vetää ryhmää joka viikko. Tästä kokeilusta kuulette lisää ensi vuoden puolella!”

Kolme aikuista katsoo metsämaisemaa seisoen maastopyörien vierellä kypärät päässä.
Lippukunnan aikuiset johtajat yhdistivät ulkoilua toiminnansuunnittelun oheen.

Kokeilukulttuuriavustukseen on jatkuva haku vuoden ympäri. Avustusta voivat hakea lippukunnat. Avustussumma on 200-1000 euroa ja sitä myönnetään uusien toimintatapojen ja -muotojen kokeiluun.