Klapaset ry:n akela ja ikäkausivastaava Kirsi Haapanen kertoo kokemuksistaan 1.–6. -luokkalaisten partiokerhon vetäjänä Klaukkalassa.

Useassa kunnassa on tänä keväänä pilotoitu Suomen harrastamisen mallia, jossa seurat ja järjestöt osallistuvat maksuttomien harrastusten tarjoamiseen lapsille ja nuorille osana koulupäivää. Kyseessä on valtion rahoittama hanke, jossa tavoitellaan, että jokainen lapsi ja nuori löytäisi itselleen mielekkään harrastuksen.

Lapset kumartuneina pöydän ääreen apuohjaajan kanssa ulkona. Maassa vielä lunta.
Klaukkalan partiokerhossa oli 1.-6. -luokkalaisia lapsia.

Koululaisten toiveita on joka kunnassa kysytty erikseen ja harrastusten järjestäjät pyritään löytämään näiden toiveiden pohjalta. Valtion tukea käytetään pilotin koordinointiin, materiaaleihin ja tarvikkeisiin sekä ohjaajien palkkaamiseen.

Partiolippukuntia on kannustettu lähtemään mukaan pilottiin ja tätä varten partiossa on laadittu partiokerhon pilotointimalli, ohjelmarunko sekä esimerkkejä aktiviteeteista. Klaukkalan partiokerhokokeilu oli Uudenmaan alueen ensimmäinen ja onnistui hienosti.

Partiokerho tavoitti uusia lapsia

Klapaset ry:n akela Kirsi Haapanen päätti ryhtyä partiokerhon vetäjäksi, kun lippukunnasta kyseltiin kiinnostuneita. Kymmenen lapsen ryhmä tuli täyteen muutamassa päivässä ilmoittautumisen avauduttua. Kirsin omat lapset käyvät samaan aikaan maksuttomassa sirkuskerhossa samalla koululla, joten kerhon järjestäminen sopi hyvin aikatauluihin.

”Partiokerhon vetäminen tuntui omalta jutulta. Kukaan koululaisista ei ollut aikaisemmin harrastanut partiota, mutta harrastus kiinnosti heitä kovasti. Ensimmäisellä kerralla juttelimmekin aika paljon siitä, mitä haluaisimme kevään aikana tehdä ja mitä kaikkea partiossa voi ylipäänsä tehdä”, kertoo Kirsi.

Isoniitun koulun laavu toimi hyvin partiokerhon paikkana.

Kirsin mukana kerhossa oli kolme alle 18-vuotiasta apuohjaajaa Klapasista. ”Heistä oli suuri apu ja suunnittelimme tunnit yhdessä. Tunti on melko lyhyt aika, mutta ehdimme sen aikana leikkiä ja tehdä aina jonkun ohjelmallisemman osuuden. Viimeisellä kerralla teimme popcorneja trangialla,” kertoo Kirsi ja jatkaa: ”On mahtavaa, että koulun piha-alueelta löytyy laavu, joka sopi partiokerhon toimintaan hyvin. Suurimman osan ajasta olimmekin ulkona.”

Kirsi kannustaa muita lippukuntia lähtemään rohkeasti mukaan oman kunnan pilottiin järjestämään partiotoimintaa maksuttomasti koulupäivän yhteydessä.

”Oli hienoa nähdä, kuinka lapset ryhmäytyivät ikäerosta riippumatta ja kuinka heille avautui, miten paljon erilaisia asioita partiossa tehdään. Kenties osa heistä haluaa aloittaa partion pysyvästi. Meille muodostui hyvä yhteys kunnan suuntaan ja aiomme jatkaa partiokerhon järjestämistä myös syyslukukaudella.”

Miten mukaan?

Suomen harrastamisen mallin pilotoinnin toinen osa alkaa syksyllä 2021. Silloin mukana ovat jo lähes kaikki Suomen kunnat. Löytyisikö sinun lippukunnastasi sopivia henkilöitä ohjaamaan partiokerhoa lähikoulullanne? Ota yhteys piiritoimistoon, niin neuvomme asiassa eteenpäin!