Vaeltajien uutiskirje 2/2024

Hei uusmaalainen vaeltaja! Tässä ajankohtaiset kuulumiset, tapahtumat ja aktiviteettivinkit vaeltajaohjelmasta.

Uutiset

 • Lähde vaeltajien kesäretkelle 15.6.!
 • Kesä on partiolaisen parasta aikaa!

Aktiviteettivinkit

 • Vaellus omien taitojen ja kokemuksen mukaan
 • Projekti lippukunnassa

Tulevat tapahtumat

 • 24.–25.5. Melontaretki
 • 15.6. Vaeltajien päiväretki
 • 10.8. Piirin kaudenaloitus
 • 1.10. Antirasismi-koulutus
 • 4.–6.10. Nuorten ja aikuisten erätaitoperuskoulutus

Mitä vaeltajaohjelma on?

Vaeltajaohjelma on 18–22-vuotiaille partiolaisille suunnattua omaa ohjelmaa partiossa. Siihen kuuluu itsensä kehittämistä, partion merkityksen pohtimista omassa elämässään sekä omien arvojen peilaamista partion arvoihin, uusien asioiden opettelua ja ryhmässä toimimista. Harva vaeltaja kuitenkin suorittaa vaeltajaohjelmaa aktiivisesti ja se onkin yksi vähiten tunnetuista ikäkausi-ohjelmista.    

Tämän kirjeen tarkoituksena on tarjota sinulle vinkkejä vaeltajaohjelman suorittamiseen. Olit sitten uusi vaeltaja tai jo vanha konkari, ilman vaeltajavartiota tai vaeltajavartion kanssa, toivomme, että saat tästä kirjeestä irti uusia tapoja ja konkreettisia vinkkejä suorittaa vaeltajaohjelmaa sinulle sopivalla tavalla.   

Lisää tietoa vaeltajaohjelmasta ja sen aktiviteeteista löydät osoitteesta partio-ohjelma.fi/vaeltajat.

Kuva: Merituulia Räty

Uutiset

Lähde vaeltajien kesäretkelle 15.6.!

Vaeltajaohjelmaryhmä järjestää vaeltajille päiväretken 15.6. Luvassa on rentoa ohjelmaa, tutustumista johonkin retkikohteeseen pääkaupunkiseudulla ja hauskanpitoa yhdessä muiden vaeltajien kanssa. Retki on vaeltajaohjelmaa parhaimmillaan, joten ilmoittaudu mukaan 1.6. mennessä! 

Kesä on partiolaisen parasta aikaa!

Monelle partiolaiselle kesä tarkoittaa kesäleiriä ja sen mukanaan tuomaa puuhailua. Tämän vuoden iso leiri on Pääkaupunkiseudun Partiolaisten Kimara 2024, minkä lisäksi Uudellamaalla monella lippukunnalla on myös omia kesäleirejä. Kesä on oivaa aikaa retkeilyyn paitsi maastossa myös erilaisissa kaupunkikohteissa. Esimerkiksi yhteinen kesäretki on loistava mahdollisuus kerätä oma vaeltajavartio yhteen viettämään aikaa. Alla olevilla aktiviteettivinkeillä voit virittäytyä miettimään eri mahdollisuuksia kesän tapahtumiin. 


Kuva: Juha Nurmi

Aktiviteettivinkit

Vaellus omien taitojen ja kokemuksen mukaan

Vaelluksen voi järjestää täysin omia taitoja ja vaelluskokemusta vastaavaksi. Kokenut vaeltaja voi haastaa itseään esimerkiksi yksinvaelluksella tai vaikealla retkikohteella, ja tuore vaeltaja voi valita kohteeksi helpomman reitin tai pyytää vaellusseuraksi kokeneempia. Sopivaa vaelluskohdetta voit etsiä esimerkiksi Luontoon.fi-sivustolla. Vaellukseen kuuluu myös ruokien suunnittelu, mihin voi etsiä neuvoja ja vinkkejä esimerkiksi erilaisista blogeista.

Projekti lippukunnassa

Kesällä on myös aikaa puuhailla lippukunnan erilaisten projektien kanssa. Onko sinulla tai vaeltajavartiollasi sovittu homma lippukunnan kesäleirillä? Tai olisiko nyt aikaa tehdä inventaario lippukunnan kaluston kunnosta? Jo muutaman tunnin aktiivisella toiminnalla voit saada suuren hyödyn lippukunnalle, joten ota rohkeasti yhteyttä esimerkiksi lippukunnanjohtajaan tai hallitukseen ja kysy, missä lippukunnassa tarvittaisiin apua.


Kuva: Juha Nurmi

Tulevat tapahtumat

24.–25.5. Melontaretki 

Piirin perinteinen melontaretki tulee tänäkin vuonna! Melontaretkellä melotaan kanooteilla rauhallista vauhtia järvimaisemissa Etelä-Suomessa. Mukaan voi lähteä myös ilman melontakokemusta. Ilmoittaudu retkelle 5.5. mennessä. 

15.6. Vaeltajien päiväretki 

Vaeltajille järjestetään tänä vuonna ikioma päiväretki! Retken aikana pääset viettämään kaunista kesäpäivää yhdessä muiden vaeltajien kanssa myöhemmin selviävässä retkikohteessa vieraillen. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 1.6.! 

10.8. Piirin kaudenaloitus 

Tervetuloa aloittamaan uusi partiokausi yhdessä Uudenmaan piiritoimijoiden kesken. Kaudenaloitukseen ovat tervetulleita kaikki, joilla on piiripesti tai jotka ovat kiinnostuneita tulemaan mukaan piirin toimintaan. Ilmoittaudu mukaan 4.8. mennessä.

1.10. Antirasismi-koulutus 

Antirasismi on aktiivista toimintaa, joka pyrkii vähentämään ja vastustamaan rasismia yhteiskunnassa ja koko maailmassa. Tässä koulutuksessa opit antirasismin perusteita ja mitä se tarkoittaa käytännön tekoina. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 31.8. 

4.–6.10. Nuorten ja aikuisten erätaitoperuskoulutus 

Erätaitoperuskursseilla opetellaan retki- ja erätaitoja alkeista alkaen. Tervetuloa oppimaan retkeilyn perusteita ja hyviä käytäntöjä! Jos perustaidot ovat jo hallussa, ja olet hieman kokeneempi retkeilijä, saat kurssilta vinkkejä ja ideoiden vaihtoa muiden osallistujien kanssa. Ilmoittaudu kurssille 1.9. mennessä. 


Älä unohda näitä!

 • Liity uusmaalaisten vaeltajien WhatsApp-ryhmään! Liity ryhmään linkistä bit.ly/vaeltajaWA.
 • Tehdään vaeltajatoiminta näkyväksi somessa!
  • Ota kuva aktiviteettien suorittamisesta ja jaa se somessa #uusimaavaeltajat. Näin löydät myös muiden tekemiä aktiviteetteja ja toteutusvinkkejä.