Uudenmaan Partiopiirin ja Pääkaupunkiseudun Partiolaisten vaeltajaikäisille on kesällä ensimmäistä kertaa tarjolla Lapin-matka. Bussillinen vaeltajia suuntaa pohjoiseen 27.7. ja palaa 4.8. Haastattelimme matkanjohtaja Kaisa Artismaata (Nummen Samoojat) siitä, mitä osallistujat voivat odottaa.

Mikä on Vaeltajien Lapin-matka 2021?

”Vaeltajille tarkoitettu bussimatka halki Suomen, vierailemme matkan varrelle osuvissa erilaissa nähtävyyksissä/vierailukohteissa ja teemme kahden yön vaelluksen Lapin lumoavissa maisemissa. Bussimatkan aikana yövymme leirintäalueilla telttamajoituksessa ja pääasiassa ruokailemme levähdyspaikoilla, tehden itse ruokamme, jokainen vartio auttaa vuorollaan ruuan teossa.”

”Matkaan kuuluu myös ennakkoviikonloppu, joka pidetään heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna. Viikonlopun aikana matkalaiset tutustuvat toisiinsa ja saavat tietää omat vaellusvartionsa. Lisäksi viikonlopun ohjelmassa on koulutusta ja käytännön harjoittelua vaellusta varten, esimerkiksi vaellusruokiin, varusteisiin ja Lapin erämaassa suunnistamiseen liittyen.”

Mistä idea matkaan lähti ja miksi halusit lähteä järjestämään matkaa?

”Idea matkaan lähti oman lippukuntani bussimatkoilta. Olemme Nummen Samoojissa tehneet kaksi bussimatkaa Lappiin ja olen sieltä saanut parhaimpia muistoja.”

”Halusin kehittää piirin vaeltajille omaa ohjelmaa ja/tai jopa oman matkan. Inspiraatiota tähän tuli Väreeltä, jossa olin itse osallistujana. Oli ihanaa mennä mukaan tapahtumaan, jossa ei tarvinnut itse miettiä miten mikäkin toteutetaan vaan joku muu oli toteuttanut sen minun puolesta tai ainakin miettinyt toteutuksen valmiiksi. Sai vain mennä ja nauttia valmiista ohjelmasta.”

Millaista ohjelmaa matka sisältää?

”Keskiverto matkapäivä alkaa aamiaisella, jonka jälkeen puretaan majoitteet ja pakataan tavarat kyytiin. Tämän jälkeen lähdemme bussilla kohti seuraavaa määränpäätä, mahdollisesti matkan varrella vierailukohteissa pysähtyen. Lounasta varten pidämme pysähdyksen taukopaikalla tai muulla ruoanvalmistukseen soveltuvalla paikalla. Päästyämme perille seuraavaan majapaikkaamme pystytämme majoitteet uudelleen, valmistamme päivällisen ja pidämme yhteisen iltaohjelman, vapaa-aikaa unohtamatta.”

”Vaelluksen reitin ja etenemistahdin jokainen vartio sopii keskenään ennakkoon ja hyväksyttää sen matkan staabilla. Vartio suunnittelee vaelluksen ajan ruuat ennakkoon ja vastaa itse niiden hankkimisesta. Matkalla ei ole kylmäsäilytystä, mikä on hyvä huomioida ruoka-aineita miettiessä. Ennakkoviikonlopussa osallistujat saavat vinkkejä vaellusruokien suunnitteluun ja toteutukseen.”

Millaisia taitoja vaeltaja tarvitsee, jotta voi osallistua matkalle?

”Osallistujalla ei tarvitse olla aiempaa vaelluskokemusta, vaan kaikki tarvittavat tiedot ja taidot käydään läpi ennakkoviikonlopun aikana. Vaellusosan kohdalla ajatuksena on kulkea noin 20 km kolmen päivän aikana, mutta vaellusvartio voi sopia myös lyhyemmästä matkasta, eli pitkän kävelymatkan takia ei matkalta kannata jäädä pois.”

Onko osallistumismaksuun mahdollista saada haettua avustusta, jos taloudellisen tilanteen vuoksi ei pysty osallistumaan?

”Kyllä! Jos sinulla on taloudellisia esteitä osallistua tapahtumaan, piiriltä – dealine 30.4. – ja muilta lippukunnan avustustahoilta on mahdollista hakea avustusta osallistumismaksuun.”