Adele Kotsalo (19) lähti mukaan politiikkaan vuonna 2017. Nyt hän on ehdolla Porvoon kuntavaaleissa Vasemmistoliiton riveissä puolueensa nuorimpana ehdokkaana. Kysyimme, millaista on olla nuorena politiikassa ja miten partiotausta on vaikuttanut häneen.

Adele Kotsalo

Mikä alunperin innosti lähtemään mukaan politiikkaan ja puoluetoimintaan?

”Halu vaikuttaa, kokemus yhteiskunnallisista ja maailmanlaajuisista epäkohdista. Koin, että mielenosoitusten lisäksi on tärkeää vaikuttaa myös ns. sisältä, eli puolueissa ja muissa organisaatioissa.”

Millaista ihan käytännössä on toimia nuorena politiikassa? 

”Ite oon mukana Etelä-Suomen Vasemmistonuorten hallituksessa ja Porvoon Vasemmiston hallituksessa, joten ehdottomasti kokoustamista ja tapahtumien järjestämistä. Toki erilaisten kampanjoiden toteuttaminen ja esim. mielenosoitusten organisointi. Kun on järjestössä tai puolueessa jäsenenä, pääsee toki vaikuttamaan myös suuriin linjoihin. Esimerkiksi puheenjohtajan valinta, vaaliohjelma, kannanotot ja toimintasuunnitelmat ovat merkittäviä asioita, joihin jokainen jäsen pääsee vaikuttamaan yhtä lailla. Merkittävää on myös kontaktien luominen. Politiikka on suurelta osin ihmissuhteita ja yhdessä tekemistä, joten tutustuminen ja uusien saaminen mukaan on tärkeää työtä.”

Entä kuntavaalit? Miksi päätit lähteä ehdolle?

”Olin päättänyt jo aiemmin lähteä ehdolle näissä vaaleissa. Politiikkaan tarvitaan aina uusia kasvoja ja erityisesti nuorta porukkaa. Kotikaupunkini on minulle tärkeä ja sen asioiden kehittäminen kiinnostaa kovasti. Koen myös, että ehdokkuus kuntavaaleissa antaa hyvää kokemusta tulevaa toimintaa varten.”

Onko partiotausta antanut eväitä nykyiseen toimintaasi, jos niin mitä?

”Koen, että partiotaustani on kehittänyt ryhmäytymiskykyjäni ja oma-aloitteisuuttani. Kävin myös partiossa ryhmänohjaajakoulutuksen, josta on ollut hyötyä niin tapahtumien ohjelman suunnittelussa, uusien innostamisessa kuin vastuun ottamisessakin.”

Minkä vinkin antaisit toiselle nuorelle joka harkitsee lähtemistä politiikkaan?

”Rohkeasti mukaan, tehdä saa juuri sen verran kuin haluaa! Jos oman poliittisen kodin löytäminen tuntuu vaikealta, kannattaa tutustua eri järjestöihin. Käy tapahtumissa, juttele ihmisten kanssa ja mene mukaan tekemään!”

Paras partiomuistosi.

”Vaikea kysymys! Saanko vastata vuoden 2016 Roihu-leiri kokonaisuudessaan?”