Kukaan ei varmaankaan osannut ajatella millainen partiokeväästä 2020 tulisi – kaikki retkien, kisojen, tarpojamajakan ja muiden partiotapahtuminen suunnittelu pysähtyi kuin seinään ja jäljelle jäi tyhjä olo – tässäkö se nyt sitten oli?  Vaan eipä mennyt aikaakaan, kun ideoita etäpartiosta alkoi tulvia eri kanavista ja Veikkolan Eräveikot ja Haltiatkin käynnisti partion uudessa moodissa, jotta yhteys lapsiin ja nuoriin säilyisi.  “Omia” lapsia ja nuoria on mukava nähdä viikoittain ja on palkitsevaa havaita, että innostunut pörinä on läsnä myös etänä.

Samoajat pohtivat rahankäyttöä ja tekevät meemejä

Veikkolan Eräveikkojen ja -Haltioiden samoajavartio Kosmiset halot aloitti kokoukset kolme viikkoa sitten Skypen välityksellä.

”Ensimmäisessä kokouksessa mietittiin millä välineellä kokouksia halutaan järjestää ja samoajavartio valitsi Discordin. Seuraavat kaksi kokousta on pidetty sen välityksellä. Jatkoimme aiemmin tehdyn suunnitelman mukaan ja pystyimme toteuttamaan etäpartiossa hyvin samoajien taskuja. Nyt on suoritettu ”Laatua rahankäyttöön” ja ”Kuluttaminen”-taskut.”

Lisäksi samoajat ovat pelanneet Pictionarya verkon välityksellä sekä tehneet meemejä. Suunnitelmissa on pitää retkiviikonloppu, jokainen omalla pihalla teltassa ja puhelimella viestien!

Sen verran hyvin on pienessä voittamattomassa Veikkolan kylässä lähtenyt etäpartio liikkeelle, että poikkeustilan ajaksi voisi lippukunnan nimeksi vaihtaa ”Veikkolan Etäveikot ja Haltiat”.

 

Tarpojat toteuttavat etäretken omilla pihoilla

Tarpojaryhmät Sukkulasoopelit ja Plasmakorpit tapaavat viikoittain yhdessä Skype-kokouksissa ja virtuaalikoloilloissa on harjoiteltu solmuja, pelattu kymppitonnia partiosanastolla, rakennettu pienoismallileiriä ja  tällä viikolla on vuorossa ensimmäisen etäretken – Ihan Pihalla –  suunnittelu.

”JOTI-tapahtumaan osallistumista harjoittelimme myös. Tavoite on, että tarpojaohjelmaa viedään eteenpäin suunnitelmien mukaan ja leiritarppo tulee kaikilta suoritettua, vaikkakin majakka saattaakin toteutua vähän itsenäisemmällä tavalla varustelistoja kokoamalla, uutta retkiruokareseptiä miettimällä ja kotona tai kotipihalla leireilemällä.”

”Tarpojien kokousten onnistuminen vaati vanhemmilta sen verran, että Skype oli kaikille etukäteen laitteille asennettuna ja me johtajat harjoittelimme Skypellä muutamaan otteeseen, jotta saamme nuoret mahdollisimman yksinkertaisesti kutsuttua mukaan. Tarpojaikäisiltä etäkokous sujuu jo varsin mallikkaasti ja partio-ohjelmaa voi todellakin toteuttaa myös etäyhteyden avulla!”

Bittinikkari- ja Leipuri-merkkien suoritus sujuu seikkailijoilta myös kotona

Lentävät Leijonat -seikkailijajoukkue lähti suorittamaan vanhan seikkailijaohjelman mukaista Bittinikkari -taitomerkkiä.

”Taitomerkkiin liittyen ovat ryhmäläiset kirjoittaneet hienoja tarinoita partioajastaan sekä tehneet kivoja esityksiä itsestään. Tämän myötä on pidetty myös etäkoloiltoja Google Meet -palvelun kautta.”

”Yhdessä on tutustuttu JOTI:iinkin, vaikka englannin kieli antoi vähän lisähaastetta juuri seikkailijaksi siirtyneelle ryhmälle. Tästä on hyvä jatkaa täysin toisenlaisiin touhuihin, uuden seikkailjaohjelman mukaiseen Leipuri-taitomerkkiin. Tarkoitus on aloittaa myös suunnittelut syksylle siirtyvää laavuyöpymistä varten.”

Sudenpennut harjoittelevat digitaalisia taitoja ja bongaavat kevään merkkejä

Myös sudenpenturyhmien vetäjät ideoivat nopeasti ikäryhmälle sopivaa partio-ohjelmaa korvamaan tauolle jääneitä koloiltoja. Sudet-sudenpenturyhmän etäpartio lähti liikkeelle akelan WhatsAppin kautta jakamalla videotervehdyksellä ja Kotikokki-merkkiin liittyvillä tehtävillä.

”Sudenpennut osoittautuivat varsin innokkaiksi kokeiksi ja vanhemmat tukivat tehtävässä mukavasti. Kotikokkailun jälkeen ryhmä siirtyy tekemään toisen sudenpenturyhmän ideoimia Media-merkin askeleita ja teeman hyvin sopien koloillat jatkuvat virtuaalisina Google Hangouts Meet -palvelussa. ”

Oravat -sudenpentulauma lähti suorittamaan etäpartiota Media -jäljen kautta.

”On opeteltu mm. digitaalisen turvallisuuden perustaitoja lasten Spoofy -ohjelmalla. Käyty tutustumassa partioaiheisiin sivustoihin ja järjestetty tietokilpailu. Hangouts Meet -palvelulla tullaan pitämään etäkoloilta, jolla päätetään Media-jälki ja valmistaudutaan samalla aloittamaan seuraavaksi Kotikokki-jälki, johon saatiin hyvää vinkkiä Sudet -ryhmältä. Lapsia on kannustettu myös ulkoilemaan lähettämällä kuvia johtajien omilta lenkkipoluilta sekä pyydetty lapsia lähettämään itsekin kuvia kevään merkeistä!”

Sen verran hyvin on pienessä voittamattomassa Veikkolan kylässä lähtenyt etäpartio liikkeelle, että poikkeustilan ajaksi voisi lippukunnan nimeksi vaihtaa Veikkolan Etäveikot ja Haltiat.