15-vuotias keravalainen Tomi Takala on lähdössä elokuussa Koreaan partiolaisten maailmanjamboreelle. Neljän vuoden välein nähtävä, kymmeniä tuhansia partiolaisia ympäri maailmaa yhteentuova maailmanjamboree järjestetään tällä kertaa Korean länsirannikolla SaeManGeumin kaupungissa. Leirille osallistuu 43 000 partiolaista noin 170 maasta. Kaikkiaan noin 900 suomalaista partiolaista on lähdössä matkaan.

”Mukaan lähdössä on yksi ystäväni omasta lippukunnastani Eräkamuista, mutta muut leirilippukuntani jäsenet ovat ehtineet tulla tutuiksi vasta kolmessa ennakkotapaamisessa,” kertoo Tomi.

Tomi Takala (oikealla) jamboree-leirivartionsa kanssa. Kuvassa on myös vasemmalta päin Eemeli, Julia, Reino, Aura, Vilja ja Eino.

Valmistautuminen jamboreelle on kestänyt jo melkein kaksi vuotta. Kolmessa viikonlopputapaamisessa on tutustumisen lisäksi perehdytty korealaiseen kulttuuriin sekä siihen, miten leirillä 8,8 neliökilometrin kokoisessa väliaikaisessa kaupungissa toimitaan. Osallistujat ovat myös yhdessä miettineet, mitä suomalaisesta kulttuurista olisi kiva esitellä muille kansalaisuuksille.  

Tomi Takala myöntää, että leirille lähtö jo jännittää.

”Odotan reissulta uusia kokemuksia ja kavereita, muista maista tulevien partiolaisten tapaamista”.

Leirilippukunta ”Sumu” tapasi Tampereella helmikuussa. 

Korealainen leirikokemus tarjoaa robotiikkaa ja K-poppia

Suurin osa jamboreelle lähtijöistä osallistuu myös ennen leiriä toteuttavalle oheismatkalle. Oheismatkalaiset pääsevät tutustumaan Soulin kaupunkiin, Korean historiaan sekä ainutlaatuiseen luontoon. Osana leiriohjelmaa osallistujilla on mahdollisuus päästä seikkailemaan lähialueille, esimerkiksi vuorelle, joelle tai valtamerelle. Lisäksi osallistujat pääsevät tutustumaan korealaiseen kulttuuriin mm. ruoan ja K-popin avulla.

Leirin ohjelmateemoissa näkyvät partioaiheiden lisäksi esimerkiksi kestävä kehitys sekä tiede ja teknologia. Leirillä tulee olemaan oma virallinen applikaatio, jonka kautta leiriläiset osallistuvat mm. tieteen ja teknologian aktiviteetteihin. Leirillä voi tutustua myös robotiikkaan ja virtuaalitodellisuuteen sekä jakaa niiden avulla kokemuksiaan omille perheille ja muille partiolaisille.

Tarkka leiriohjelma on vielä salaisuus, mutta koska Korean partiolaisilla on tänä vuonna 100-vuotisjuhlavuosi, jamboreen ohjelmassa lienee luvassa syntymäpäiväyllätyksiä.

Leirilippukunta ”Sumu” meloi Hämeenlinnassa toukokuun alussa.

Faktaa