Partionuoret veivät ilmastoterveisensä Uudenmaan maakuntahallitukselle

Uudenmaan Partiopiirin partiolaiset vierailivat tänään maanantaina Uudenmaan maakuntahallituksen kokouksessa viemässä perille nuorten ajatuksia, huolia ja terveisiä päättäjille ilmastoon ja ympäristöön liittyen.

Partiolaisten viestit kerättiin viime vuoden aikana partion llmastoreppu pääministerille -kampanjassa. Kyselyillä, partiotapahtumissa ja somevaikuttajien kautta kerättyjä viestejä saatiin satoja. Terveiset luovutettiin helmikuun alussa pääministeri Sanna Marinille sekä kansanedustajille.

Uudenmaan maakuntahallitukselle repun viesteineen luovuttivat Enni Suolanen (19) Kirkkonummen Metsänkävijöistä, Elli Reinikainen (19) Vihterästä, Jony Martin (21) Tapiolan Metsänkävijöistä ja Tommi Heikkilä (26) Jokipartiosta. Joukkio kirjoitti myös omat terveisensä kampanjaan viime kesänä vaeltajien Lapin-matkan aikana yhdessä muiden vaeltajien kanssa.

Vierailun aikana partiolaiset kuulivat maakuntahallituksen puheenjohtaja Markku Markkulalta liiton ilmastotavoitteista:

– Viime vuoden joulukuussa maakuntavaltuusto hyväksyi kiristetyn ja kunnianhimoisen ilmastotavoitteen. Uusimaa aikoo olla hiilineutraali vuonna 2030. Haluamme omilla toimillamme näyttää esimerkkiä muille.

Uudenmaan liiton puolesta partiolaisten ilmastorepun vastaanottivat maakuntajohtaja Ossi Savolainen (vasemmalla) ja maakuntahallituksen puheenjohtaja Markku Markkula (keskellä).

”Meillä on hätä juuri nyt”

Nuorten Ilmastoreppuun lähettämissä viesteissä korostuvat huoli ja pelko tulevaisuudesta, ongelman jättäminen nuorten ratkaistavaksi ja ilmastotekojen pitkittäminen.

”Minua pelottaa, että meidän maapallo muuttuu elinkelvottomaksi”, kirjoittaa 13-vuotias Eevi.

Vaikka viestissä näkyy suuri huoli, on niissä myös vahvaa toivoa siitä, että yhdessä toimimalla voimme vielä vaikuttaa. Moni myös jakoi Ilmastoreppuun konkreettisia keinoja ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Päättäjiltä nuoret haluavat enemmän tekoja ja johtajuutta ilmastoasioissa:

”Toivon Suomelta nyt valtavasti ilmastotoimia ja isoja päätöksiä. Meitä nuoria pelottaa joka ikinen päivä meidän tulevaisuus, ja jos isoja päätöksiä ei aleta tekemään heti, meidän ahdistus vaan kasvaa”, kirjoittaa 16-vuotias Tiia.

”Olisi tärkeää ottaa huomioon nuorien ilmastoahdistus valtiotasolla ja ilmastonmuutos pitäisi olla suurin huolemme tällä hetkellä”, kirjoittaa 17-vuotias Jesse.

”Ilmastotoimilla on kiire, mutta mahdollisuuksia tehdä maailmasta parempi paikka tuleville sukupolville ja meille nuorille, on vielä. Nyt tulee toimia, teihin luotetaan”, kannustaa 17-vuotias Elli pääministeriä.

Lapsille ja nuorille mahdollisuus vaikuttaa omaan tulevaisuuteen

Syksyllä 2020 käynnistyneen partion ja UPM:n yhteistyön tavoitteena on lisätä ymmärrystä ja vuoropuhelua nuorten sekä eri toimijoiden välillä ilmastonmuutoksesta, metsistä ja vastuullisuudesta.

”Partiossa olemme tarttuneet jo toimeen Hiilineutraali partio 2030 -suunnitelman kautta ja ilmastotyömme vain kasvaa tulevina vuosina. On ehdottoman tärkeää, että lapset ja nuoret saavat olla vaikuttamassa omaan tulevaisuuteensa”, sanoo Suomen Partiolaisten hallituksen jäsen Mirva Matikka.

Suomen Partiolaiset vaativat aiemmin kannanotossa yhdessä Suomen nuorisoalan kattojärjestön Allianssin ja muiden nuorisojärjestöjen kanssa, että päättäjät sitoutuvat kuulemaan lapsia ja nuoria ilmastopoliittisessa päätöksenteossa.