Jo viidellä uusmaalaisella lippukunnalla Kestävästi partiossa -tunnus

Joulukuussa 2020 lanseeratun Kestävästi partiossa -tunnuksen sai ensimmäisen vuoden aikana viisi uusmaalaista lippukuntaa!

Kestävästi partiossa -tunnuksen vuonna 2021 saaneet lippukunnat:

  • Järvenpään Scoutit – Järvenpää Scouts
  • Röykän Metsänkävijät (Nurmijärvi)
  • Tuuspartio (Tuusula)
  • Veikkolan Eräveikot ja Haltiat (Kirkkonummi)
  • Virkkalan Tulentekijät (Lohja)

”Kestävästi partiossa” on lippukunnan työkalu, jolla toiminnassa tehtäviä valintoja voi yhdessä muuttaa kestävämmiksi.

Tunnuksen osa-alueet ovat kasvatus, ruoka, hankinnat, kierrätys, kolot ja kämpät, liikkuminen, partiomatkailu ja esteiden madaltaminen. Jokaisen osa-alueen alla on kriteereitä, kuten ”Lippukunnan johtajisto hyödyntää toisiaan (kyyti tai seura julkisissa) kulkemisessa kololle ja retkille tai leireille.” Tunnuksen voi saada, kun lippukunnan toiminnassa toteutuu vakiintuneesti kriteereistä vähintään 25!

Kestävästi partiossa -tunnus pohjaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin ja huomioi ekologisen kestävyyden lisäksi taloudellisen ja sosiaalisen kestävyyden. Tunnuksella pyritään vastaamaan nuorten kasvavaan huoleen ilmastonmuutoksesta ja tukemaan tavoitetta partion hiilineutraaliudesta vuoteen 2030 mennessä.

Tunnuksen suorittaminen voi olla esimerkiksi samoaja- tai vaeltajaryhmän toteuttama projekti lippukunnassa.

Ensimmäisenä Uudenmaan Partiopiirissä tunnuksen saaneet Röykän Metsänkävijät kertoivat syksyllä Pärskeessä, miten tunnuksen avulla muutettiin lippukunnan toimintaa.