Tule partioaikuiseksi!

Lasten ja nuorten partiotoiminta on monelle tuttua, mutta kaikessa partiotoiminnassa taustalla hääräävät aikuiset. Aikuiset harrastavat partiossa tekemällä vapaaehtoistyötä, jonka ohessa luvassa on uusia ystäviä, taitoja, elämyksiä ja muistoja. Suomen 65 000 partiolaisesta 20 000 on aikuisia, ja heistä 45% on aloittanut partiossa aikuisiällä. Mai, Iiro ja Mari kertovat, miten löysivät harrastuksen pariin.

Mai koki olevansa yllättävän tarpeellinen vanhempi

Mai Salmenkangas aloitti partion Porvoon Polunlöytäjien sudenpentulauma Viirupöllöjen apujohtajana. ”Kun oma poikani innostui kokeilemaan uutta harrastusta, ilmoittauduin minäkin hieman epäröiden partiovanhemmaksi. Ilman vanhempien tukea kaikki halukkaat pikkupartiolaiset eivät pääse uuden harrastuksen pariin. Osallistuminen ei edellytä vanhemmalta erityistaitoja, partiotaustaa tai jokaviikkoista sitoutumista. Olen ymmärtänyt, että satunnainenkin läsnäolo on arvokasta.”

”Alusta asti näin, että minua kyllä tarvittiin. Aina kun viikkotapaamisissa tartuttiin tekemiseen, oli minullakin monta lankaa pujotettavana neulansilmään, sahattavaa lautaa pidettävänä paikallaan ja hihaa nostettavana sottaavan värin tieltä. Kun oikein pahasti sattui, laitoin pieneen sormeen laastarin. Ne olivat ihan tavallisia aikuisen tehtäviä siis. Kaiken touhun ja temmellyksen keskellä tapahtui huomaamatta jotain muutakin: lasten ja aikuisten välille rakentui luottamus. Minusta tuli muiden rinnalla turvallinen aikuinen, jonka puoleen voi kääntyä, jolta voi kysyä ja jolle voi kertoa omista ajatuksistaan.”

Iiro aloitti partion 25-vuotiaana leirikeittiössä

Keravan Korvenpojissa ja Uudenmaan Partiopiirin luottamustehtävissä toimiva Iiro Lehtiniemi on loistava esimerkki siitä, että partion voi aloittaa milloin tahansa – ilman aiempaa kokemusta. ”Osallistuin ensimmäiselle partioleirilleni 25-vuotiaana kesällä 2013”, Keravalla partion aloittanut Iiro muistelee. ”Kaverini kysyi, haluaisiko joku tulla hänelle kaveriksi viikon leirille keittiöön. Kesätyöni mahdollisti leirille osallistumisen ja halusin päästä kokemaan partioleirin sekä nähdä harrastusta lähemmin.”

Nykyisin partio on Iiron ykkösharrastus. Siihen syynä ovat ihmiset, joiden kanssa on päässyt kokemaan ja tekemään vaihtelevasti eri asioita. ”Partio on tarjonnut itselleni mahdollisuuden tavata uusia ihmisiä ja päästä tekemään monia itselleni uusia asioita. Mitä pidempään olen ollut mukana ja mitä paremmin hahmotan partion tuomat mahdollisuudet, sitä enemmän uusia mielenkiintoisia projekteja ja jatkuvan toiminnan muotoja löydän. Aikuiselle partio voi olla myös muuta kuin viikkoryhmän johtamista - jota myös teen neljättä vuotta - kuten kouluttautumista, toisten kouluttamista ja erilaisia projekteja”, Iiro kannustaa.

Mari palasi partioon aikuisiällä

Mari Lehtisalo harrasti lapsena partiota yläasteikäiseksi asti. Marin tie takaisin partioon alkoi pikkuhiljaa omien lasten kautta. ”Toiminta ja ihmiset Sipoon Puskapartiolaisissa vaikuttivat kivoilta ja auttelin aina tarvittaessa, mutta sitten kolmannen lapsen kohdalla tuntui, että on aika antaa toiminnalle isommin oma panokseni”, kertoo Mari.

Mari on lasten ohjaamisen lisäksi innostunut valokuvaamaan partiotapahtumia ja astunut isoihinkin saappaisiin mm. Suomen Partiolaisten kuvausryhmän puheenjohtajana. Erilaisissa vapaaehtoistehtävissä on päässyt kokeilemaan ja oppimaan, ja saanut erilaista näkökulmaa omaan tekemiseen myös ammatillisessa mielessä. Mari on löytänyt partiosta yhteisön, jossa voi viettää aikaa samanhenkisten ihmisten parissa. ”Pääasia ja ydin on, että saan viettää aikaani mukavan toiminnan parissa, lapseni ja hänen kavereidensa kanssa ja mahdollistaa heille samalla tämän monipuolisen ja hienon harrastuksen”.

Uusi vuosi, uusi harrastus?

Jos pohdit mitä partio voisi tarjota sinulle, etsi lähelläsi toimiva partiolippukunta ja lähde tutustumaan toimintaan!

Tutustu partiolippukuntiin lähelläsi