Kulunut vuosi on ollut varmasti monella tavalla poikkeuksellinen, mutta on ollut ilahduttavaa nähdä, kuinka ennakkoluulottomasti ja rohkeasti uusmaalainen partio on sopeutunut vallitsevaan maailmantilanteeseen. Lippukunnissa on esimerkiksi toteutettu kevätretkiä etänä ja järjestetty kilpailuja niin, että niihin voi osallistua omaa tahtiaan rasteja kiertämällä.

Partiotoiminnalle on erityisen tärkeää ulkopuolinen rahoitus, jota moni lippukunta saakin esimerkiksi kunnilta avustuksina. Niin ikään kuntien ja seurakuntien, sekä myös muiden tahojen, tarjoamat kolotilat ovat ensiarvoisen tärkeitä toiminnalle. Joku lippukunta on saattanut myös tehdä yhteistyötä muiden paikallisten toimijoiden kanssa.

Vuoden lähestyessä loppuaan haluan kannustaa lippukuntia pohtimaan kulunutta vuotta ja sitä, mitä sidosryhmiä lippukunnalla on. Onko paikallinen kauppias lahjoittanut tapahtumaan pullat, tai onko joku säätiö lahjoittanut rahaa?

Suhteita sidosryhmiin ja yhteistyökumppaneihin tulee hoitaa aktiivisesti, jotta ne säilyvät kunnossa. Yksi keskeinen keino tässä on kiittäminen. Lippukunta voi kiittää yhteistyötahojaan monella tavalla, johon tarjoankin seuraavaksi muutaman vinkin.

  1. Kutsu (koronatilanne huomioiden) yhteistyötahojen edustaja käymään kauden päätöstilaisuudessa, kuten puurojuhlassa. Näin sidosryhmän edustaja pääsee näkemään toimintaanne ja toisaalta he saavat samalla näkyvän kiitoksen koko lippukunnalta.
  2. Tapaa sidosryhmien edustajia. Esimerkiksi kunnan edustajilta voi kysyä mahdollisuutta käydä glögeillä ennen valtuuston tai lautakunnan kokousta. Tässä on hyvä tilaisuus samalla keskustella nuorisotyön ja harrastuksien merkityksellisyydestä. Jotkut sidosryhmät myös järjestävät omia joulujuhlia, joihin on ensiarvoisen tärkeä osallistua, jos kutsu käy.
  3. Lähetä kiitoskortti! Halpa ja pieni muistaminen on helppo, mutta silti merkityksellinen teko. Kortti voi olla sudenpentulauman askartelema tai kaupasta ostettu. Kirjoita kortin taakse lippukunnan kuulumisia kuluneelta vuodelta ja allekirjoita se. Tee joka kortista persoonallinen, niin se tuntuu mukavammalta saada.
  4. Kirjoita lippukunnan somekanaviin postaus, jossa kerrot kuluneen vuoden sidosryhmistä ja siitä, mitä heidän tuella on saavutettu. Tämä tuo positiivista näkyvyyttä, mitä erityisesti yritykset arvostavat. Muista kuitenkin, että rahamääräisistä tukisummista ei ole hyvän tavan mukaista kertoa julkisesti.
  5. Lahjoita adventtikalenteri! Tämä on partiomainen, mutta edullinen muistaminen. Piiri tarjoaa jokaiselle lippukunnalle kaksi adventtikalenteria lahjoitettavaksi ja toivonkin, että tätä mahdollisuutta hyödynnetään jokaisessa lippukunnassa!

Voit toteuttaa näistä vain yksittäisiä, tai halutessasi vaikka kaikki kiittämisen keinot. Yhteistyösuhteiden vaaliminen on nyt erittäin tärkeää, sillä monella taholla on taloudellisesti varsin tiukkaa. Kun yhteistyöstä muistetaan kiittää, osoitetaan myös kunnioitusta kyseistä tahoa kohtaan ja näin mahdollisesti parannetaan yhteistyön edellytyksiä myös jatkossa.

Jutun kirjoittaja on piirin yhteiskuntasuhteista vastaava hallituksen jäsen, jolle sidosryhmäyhteistyö on tärkeää, ja joka on tuttu näky edustamassa omaa lippukuntaansa milloin missäkin joulupippaloissa.