Kirjoitus on kolmas osa Pärskeen Kasvun avaimet -blogisarjaa. 

Meripartio Porvoon Pooki perustettiin kesällä 2016. Nyt heillä on lähes 200 jäsentä, joista noin neljännes on aikuisia. Lippukunta palkittiin 3.11. Uudenmaan Partiopiirin syyskokouksessa kauden 2018-2019 kasvuteosta “Toimivat ja vakiintuneet käytännöt aikuisten rekrytointiin”.  

Pookin pestijohtaja Maria Ek osallistui Lisää aikuisia –webinaarin paneelikeskusteluun syksyllä 2019 ja kertoi, miksi aikuiset haluavat tulla mukaan harrastamaan partiota tähän porvoolaiseen lippukuntaan. Mitä kaikkea onkaan lippukunnan onnistumisen takana? 

“Meillä on tullut sellainen vakiintunut tapa, että rekrytointi kohdistuu jo kevätkaudelle”, kertoo Maria. “Pyrimme, että jokaisessa kolmesta toimipisteestämme pidettäisiin ainakin yksi avoin partioilta. Mainostamme näitä iltoja aktiivisesti muun muassa kaupunginosan somekanavissa ja olemme muissa avoimissa tapahtumissa aktiivisesti mukana.” 

Näkyvyyden lisäksi Pooki on kehittänyt tapoja, joiden avulla lähestyä aikuisia tapahtumissa. Heillä on käytössään lomake, jossa on esimerkiksi partioaiheinen visa ja vastaamalla siihen voi voittaa arvonnassa palkinnon. Samalla lomakkeella kysytään myös kiinnostuksen kohteita ja yhteystietoja. “Toki tapahtuman aikana pyrimme kohtaamaan kaikki myös henkilökohtaisesti ja kartoittamaan kiinnostusta lähteä mukaan partioon”, Maria jatkaa.  

Kesän aikana lippukunnan johtajisto kontaktoi kaikki kiinnostuneet henkilökohtaisesti lähettämällä kesätervehdyksen Meripartio Porvoon Pookista ja kutsuu heidät omien lastensa kanssa lippukunnan kesäleirin tutustumispäivään. Alkusyksystä järjestetään vielä kaikille uusille aikuisille tutustumisilta, jossa käydään tarkemmin läpi, mitä partiossa ja esimerkiksi ryhmän vetäjänä toimiminen käytännössä tarkoittaa. Maria kuvailee tätä ikään kuin ryhmässä käytäväksi pestikeskusteluksi. 

Meripartio Porvoon Pookin kaava onnistuneeseen rekrytointiin: 

  1. Avoimet partioillat keväällä 
  2. Markkinointi sosiaalisessa mediassa ja kaupunginosien tapahtumissa 
  3. Partiovisa, arvonta ja kiinnostusten kohteiden kysyminen yhteystietolomakkeella 
  4. Henkilökohtainen kohtaaminen jokaisen kiinnostuneen kanssa 
  5. Kesätervehdys ja kutsu kesäleirin tutustumispäivään 
  6. Tutustumisilta kaikille uusille alkusyksystä 

Maria painottaa puheessaan myös sitä, että rekrytointia tehdään koko lippukunnan voimin. “Rekrytointi ei ole Pookissa pelkästään hallituksen tai yhden pestin homma, vaan se on oikeastaan jokaisen homma. Jos kaikki tuovat mukanaan yhden aikuisen lisää, niin kohta olemme helposti tuplanneet ja sen jälkeen nelinkertaistaneet aikuisten määrän. Rekrytointi on siis koko lippukunnan juttu. Pidämme huolen, että ryhmissä aloittaa aina 3-4 aikuista, joista toivottavasti ainakin yksi olisi jo ollut aiemmin toiminnassa mukana. Näin uusien on helppo tulla mukaan, eikä toiminta vaarannu, vaikka joku joutuisikin jäämään pois.”  

Pookille on tärkeää, että uudet aikuiset tuntevat olonsa arvostetuksi ja yhdenvertaiseksi partiokonkareiden kanssa. Aikuisen halutaan viihtyvän lippukunnassa. Tästä syystä aikuisten osallistuminen lippukuntaretkille on maksutonta. Kaikki voivat tulla edes yhdeksi illaksi mukaan, jos pääsevät. Pooki on myös helpottanut monilapsisten perheiden osallistumista siten, että useat ryhmät kokoontuvat kololla samanaikaisesti. Näin ollen kuskaaminen vähenee ja vanhempi voi toimia akelana sudenpentujen kanssa toisen lapsen ollessa samaan aikaan seikkailijoissa. Maria iloitsee siitä, että paikalla on tämän ratkaisun ansiosta myös enemmän aikuisia, jolloin koloilta on heillekin tärkeä kohtaaminen ja yksi viikon kohokohdista.  

Lopuksi Maria vinkkaa vielä hyvän tavan kannustaa aikuisia kehittymään omassa tekemisessään koulutusten lisäksi: “Lippukunnan omissa tapahtumissa haastamme aikuisia ylittämään itsensä omilla epämukavuusalueillaan, eli jos ei ole koskaan ollut muonittamassa tai ohjelmassa, niin houkutellaan kokeilemaan välillä sitä.”