Janica Nyholm (Kirkkonummen Metsänkävijät) lähti syksyllä 2018 Nepaliin 34 muun suomalaisen aikuis- ja vaeltajaikäisen partiolaisen kanssa.

Pitkään olin miettinyt, että olisi taas kiva päästä partion ulkomaan matkalle. Sitten löysin sen yhtenä päivänä: hakemus partiomatkalle Nepaliin. Myönnän, etten tiennyt tuossa vaiheessa muusta kuin Nepalin vuorista – ja ne kiinnostivat. Ensi kertaa kehitysmaahan lähteminen arvelutti, mutta se oli lopulta turhaa.

Minä ja 34 muuta osallistujaa valikoiduimme yli kahdeksankymmenen halukkaan joukosta lähtemään Suomen Partiolaisten kolmannelle partiomatkalle Nepaliin. Meillä oli lähes vuosi aikaa tutustua toisiimme ja valmistautua neljän viikon reissuun. Osallistujia olikin kirjava joukko: nuoria vaeltajia itseni lailla, jotka eivät ennen olleet olleet kehitysmaassa, sekä eri-ikäisiä aikuisia. Viimeistään reissussa meistä muodostui suuri perhe, eikä ikäeroilla tai taustoilla ollut merkitystä.

Eräs sanonta, jonka mukaan Nepaliin mennään ensi kertaa vuorien vuoksi ja yhä uudestaan ihmisten vuoksi, pitää minusta täysin paikkansa. Vaikka vuorimaisemat olivat kerta kaikkiaan ihanat, reissusta teki entistä paremman meidän osaavat oppaamme, sisukkaat kantajat, paikalliset partiolaiset, kylien ihmiset sekä koko maailman kirjo vaeltajia. Ihmiset olivat aidosti iloisia meidät tavatessaan ja sana ”partiolaiset” sanottiin aina hymyssä suin.

Ehdottomasti koko reissun huippukohta oli 12 päivän vaellus Annapurnalla. Vaellusreittimme vaihtelivat hiekkateistä kivirappusiin ja riippusiltoihin sekä viidakoista pikkukyliin ja korkeille kukkuloille. Myös lämpötilat vaihtelivat helteistä pakkasiin. Kaiken kruunasi kuitenkin hetki, jolloin saavutimme Annapurnan perusleirin 4130 metrin korkeudessa.

Se ei ollut kuitenkaan siinä, vaan jatkoimme yhden yön koskilaskulla upealla Seti-joella, tutustumalla nepalilaisiin partiolaisiin mm. kansainvälisessä partiokeskuksessa Kakanissa sekä tekemällä kehitysyhteistyötä mm. paikallisten koulujen ja maan ainoan kunnollisen kaatopaikan hyväksi.

Nepal opetti minulle paljon erilaisuudesta ja ystävyydestä, enkä kadu hetkeäkään mukaan hakemista. Suosittelen lämpimästi jokaista kiinnostunutta hakemaan seuraavalle Suomen Partiolaisten Nepalin matkalle!

Nepal 2018 -projekti löytyy Instagramista.