900 suomalaista partiolaista matkaa heinäkuussa Yhdysvaltojen Länsi-Virginiaan maailmanjamboreelle, maailman suurimmalle partioleirille. Lähtijöiden joukossa on 17-vuotias Milja Harju keravalaisesta Hiiden Hittavaiset -lippukunnasta.

Keravalaiset Sonja Kvist, Aleksiina Manninen ja Milja Harju ovat kaikki lähdössä maailmanjamboreelle.

Maailmanjamboree on neljän vuoden välein järjestettävä maailman suurin partioleiri. Tänä vuonna Yhdysvalloissa 22.7.–2.8.2019 järjestettävälle leirille on lähdössä 46 000 yli 14-vuotiasta partiolaista lähes 150 maasta. Hiiden Hittavaisista matkaan on lähdössä kymmenen partiolaista.

Jamboree ei ole 17-vuotiaalle Miljalle ensimmäinen kansainvälinen leiri – kokemusta on karttunut jo Suomen Partiolaisten Finnjamboreelta Roihulta vuodelta 2016 sekä Norjan jamboreelta Nordilta 2017. Suurempi leiri on kuitenkin vaatinut myös valmistelulta eri mittakaavaa.

”Maailmanjamboreelle valmistautuminen on ollut jännittävää ja jopa vähän stressaavaa, kun pitää huolehtia niin monista paperi- ja varustejutuista,” kertoo Milja.

”Tarvittavat varusteet ovat hyvin erilaiset kuin normaalilla partioleirillä. Myös valmennuksen määrä ja olennaisuus on ollut yllättävää – en olisi uskonut, että yhtä leiriä varten voi tarvita näin paljon tietoa etukäteen.”

Leirilippukunnassa on Hiiden Hittavaisten lisäksi partiolaisia 11 muusta lippukunnasta.

Leirillä luvassa on elämä keskellä suurta kansainvälistä yhteisöä. Suomalaiset elävät 40 hengen leirilippukunnissa ympärillään samanlaisia naapuriyksiköitä eri maista. Jamboree muodostaa Länsi-Virginian kolmanneksi suurimman kaupungin kokoisen yhteisön tilapäisesti keskelle New River Gorgen kansallispuistoa. Amerikkalaiset isännät ovat pistäneet parastaan, ja alueelta löytyy vaijerirata, riippusiltoja, suuri vesiesterata ja seinäkiipeilypuisto.

”Eniten odotan kansainvälistä tunnelmaa leirillä ja leirin ohjelmaa, kuten koskenlaskua. Myös oheismatkaa odotan innolla!”

Suomesta lähtevät partiolaiset järjestävät lisäksi oman, viikon mittaisen oheismatkansa ennen jamboreeta.

”Kierrämme Suomen joukkueen kanssa noin viikon ajan jamboreen lähimaastoa ja matkakohteitamme ovat New York, Washington DC ja Philadelphia. Oheismatkalta odotan enemmän jenkkikulttuuria ja ’turistimeininkiä’ kuin itse jamboreelta. En ole aikaisemmin käynyt Yhdysvalloissa, joten oheismatka jännittää kovasti.”

 

Suomalaisten jamboreematkaa voit seurata Instagramissa ja Facebookissa!