Partiolaisten Erasmus+-nuorisovaihdossa opittiin ja keskusteltiin rauhasta

Syyslomalla Rustavin kansainväliseen partiokeskukseen Georgiaan kokoontui partiolaisia Suomesta, Georgiasta ja Liettuasta. Erasmus+-nuorisovaihto Piece of Peace käsitteli erittäin ajankohtaista teemaa, rauhaa. Nuorisovaihtoon osallistui partiolaisia Eräkamuista, Keravan Korvenpojista, Porvoon Polunlöytäjistä ja Kartanopartiosta.

Unohtuuko ilmastonmuutos sodan takia? Millainen tilanne Georgiassa, Suomessa ja Liettuassa on tällä hetkellä, kaikki kun olemme Venäjän naapureita? Näitä ja monia muita kysymyksiä pohdittiin Erasmus+-nuorisovaihdossa, jonka teema oli rauha. Viikon aikana keskusteltiin myös kybervaikuttamisesta ja seurattiin, miten oma sosiaalisen median syöte muuttuu viikon aikana, kun ryhtyy seuraamaan jotain täysin oman kuplan ulkopuolista.

Työpajojen ohella viikko sisälsi erilaisia vierailuja. Tbilisissä Kansallismuseon osana oleva Neuvostomiehityksen museo antoi tietoa Georgian ja naapurimaa Venäjän historiasta. 

Georgian sisäisten pakolaisten tilanteeseen perehdyttiin luennon kautta sekä vierailemalla paikan päällä pakolaisten asuinalueella. Tuliaisiksi vietiin kierrätysvaatteita ja pientä ohjelmaa järjestettiin heijastinten askartelun ja partioleikkien muodossa. Toimintakeskusta esitellyt koordinaattori antoi nuorille tärkeän viestin: sotaa ei pidä koskaan hyväksyä.

Ohikulkijat Rustavissa saavat seuraavien viikkojen aikana ihastella partiolaisten tekemiä linnunpelättimiä. Lumppuvaatteista taiteillut teokset muistuttavat rauhan tärkeydestä Rustavin partiokeskuksen yhteydessä olevalla pellolla.

Hauskanpitoa ei tietenkään unohdettu nuorisovaihdossa. Rauhan asialla ovat olleet myös hipit ja ensimmäisen illan hippibileissä pidettiin muotinäytös. Viikon kruunasi Piece of Peace -nuorisovaihdon omat euroviisut – euroviisut kun ovat alun perin perustettu rauhan edistämiseksi.

Piece of Peace -nuorisovaihto on saanut EU-rahoitusta. Lisätietoa Erasmus+-ohjelmasta: www.oph.fi/erasmusplus