Piirin koronaohjeet

Koronaepidemiatilanne on kiihtymässä Uudenmaan alueella. Jotta partiotoimintaa olisi edelleen mahdollista toteuttaa kasvokkain, suosittelemme lippukuntia suunnittelemaan toimintansa niin, että mahdolliset altistumiset ovat rajattavissa pieniin ryhmiin. Tarjotaan tänäkin syksynä lapsille ja nuorille tärkeä ja turvallinen paikka harrastaa! 

Tämä ohje täydentää Suomen partiolaisten ohjeistusta, jonka löydät osoitteesta partio.fi/korona. Ohje pohjautuu HUS:n suositukseen koronatartuntojen ehkäisemiseksi harrastustoiminnassa (12.10.).

Ohjeet päivitetty 27.10.2020.

Ohjeet Uudenmaan Partiopiirin lippukunnille

 1. Noudata ja seuraa ensisijaisesti alueellisia viranomaisten ohjeita. Ohjeet tulevat THL:ltä, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriltä  sekä kunnilta. 
 2. Jos mahdollista, järjestä partiotapahtumat ja kokoukset ulkona.  
 3. Kaikkia tarpojaikäisiä ja tätä vanhempia kehotetaan käyttämään kasvomaskia, jos a. ulkona kokoonnuttaessa turvaväleistä ei voida huolehtia tai b. kokoontuminen on sisätiloissa. Katso tarkennukset kohdasta “suositus kasvomaskin käytöstä”.
 4. Tapahtuman tai kokouksen osallistujamäärän suositellaan olevan maksimissaan 20 henkeä. Yli 50 hengen partiotapahtumia ei toistaiseksi tule järjestää Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella toimivissa lippukunnissa.
 5. Suosittelemme, että lippukuntatapahtumissa osallistujat jaetaan toistaiseksi ikäkausikohtaisiin toimintaryhmiin, joissa ruokaillaan ja muutenkin toimitaan muihin ryhmiin sekoittumatta (myös johtajat).
 6. Jokaiselle johtajalle tulisi olla nimettynä varahenkilö sairastumisen varalta. 
 7. Mikäli lippukunnan toimintaan osallistuneella todetaan koronatartunta, noudata näitä ohjeita.

Suositus kasvomaskin käytöstä

 • Jos kokoontuminen on ulkona ja 2 metrin turvaväli muihin varmasti toteutuu koko kokouksen ajan, maskia ei toistaiseksi tarvita.  
 • Jos kokoontumiseen sisältyy esimerkiksi peräkanaa kulkemista metsäpolulla, jutustelua kävelemisen lomassa ja yhteisten taukojen pitämistä, on järkevää käyttää kasvomaskeja koko ajan. 
 • Sisätiloissakin kokoonnuttaessa on tärkeää huolehtia siitä, että ollaan yhdessä väljästi. Kokoontumistilassa saisi olla samaan aikaan vain puolet tilan maksimihenkilömäärästä.  
 • Tarpojaikäisiä tulee opastaa maskin oikeaoppisessa käyttämisessä. (THL:n ohjeet)
 • Kannustamme varaamaan kaikkiin tilaisuuksiin kertakäyttömaskeja, jotta maskeja on tarjolla myös niille, joilla sellaisia ei omasta takaa ole. 

Vinkit

 • Turvallisin ja vähiten johtajia vaativa tapa järjestää tapahtumassa ohjelmaa on rastirata, jonka rastit (tai suurin osa niistä) ovat hyvillä ohjeistuksilla varustettuja kylmärasteja. 
 • Katso ulkokokousvinkit  ja kontaktittomat ulkoleikit. 
 • Muistetaan pitää huolta johtajiston jaksamisesta ja hyvinvoinnista: vaikka nuorempien ikäkausien yhteisiä kokoontumisia rajoitetaan, johtajaikäisten kesken kannattaa pitää turvallisia live- tai etätapaamisia joissa keskustellaan huolista, kannustetaan, tehdään kivoja asioita yhdessä ja pidetään yllä hyvää mieltä!