Uudenmaan partiopiirin organisaatio koostuu useista ryhmistä, jotka omalta osaltaan mahdollistavat piirin tavoitteiden mukaista parasta partiota uusmaalaisille! Ryhmissä toimivat luottamushenkilöt eli ”luottikset” ovat partiota piiritehtävissä harrastavia vapaaehtoisia. Tänä vuonna Pärske esittelee piirin ryhmät ja ihmiset niiden takana. Ensimmäiseksi vuorossa on eräryhmä.

Piirin eräryhmään kuuluu keväällä 2020 14 henkilöä – se onkin yksi piirin suurimmista ryhmistä. Ryhmän jäsenet ovat  Paula Forsberg (melonta- ja retkiluisteluohjaaja, Hyvinkään Metsätytöt), Juha Honkaniemi alias Juhis (Vihterä), Katja Huttunen (Partiolippukunta Tavastit), Sari Kekki (Hyvinkään Metsätytöt), Pauli Korhonen (Nummen Samoojat), Jemina Laitinen (Hyvinkään Metsätytöt), Sampo Lumme (Viikin Vesikot), Jerkker Pennanen (Pornaisten Solmu), virkaiältään vanhin ryhmänjäsen Sakeri Savola (Veikkolan Eräveikot ja Haltiat), Heli Siren (Harjusiskot), Juha Suominen alias Jussi (Tuuspartio), Riikka Tuomi (Hyvinkään Metsätytöt), Milla Wall (Tuuspartio) ja ryhmänjohtaja Juha Nurmi (Tuuspartio). Paula, Juhis, Katja, Sari, Heli ja Juha N. ovat käyneet Suomen partiolaisten eräopaskoulutuksen.

Juhis, Sari ja Heli erätaitokurssilla.

Mitä piirin eräryhmä tekee?

”Eräryhmä tekee sitä, mikä on partiossa parasta: retkeilee ja syö! Ja siinä sivussa opettaa näitä taitoja muillekin. Järjestämme erätaitokursseja syksyllä ja talvella, retkiruokakursseja ja melontaretkiä. Retkeily, ulkoilu ja ulkona yöpyminen on kivaa kaikkina vuodenaikoina, ja jaamme tätä ilosanomaa!”

Miksi tämä on teistä tärkeää?

”Nuorille tärkeää tarjota matalan kynnyksen elämyksiä erityisesti luonnossa. Haluamme lisätä turvallisia ja miellyttäviä retkeilytaitoja ja sitä kautta retkeilyintoa. Retkeilyn lisääminen on tärkeää sen terveysvaikutusten takia. On myös hyvä saada ihmiset ymmärtämään riippuvuutemme luonnosta.”

”Elämässä on tärkeää syöminen, nukkuminen ja ulkoilu. Kun 2/3 näistä toteutuu ryhmän toiminnassa aina, on ryhmä mielestämme oikean asian äärellä. Ja pyrimme huolehtimaan myös siitä, että kursseilla ja tapahtumissamme ehtii myös nukkumaan! Ainakin opetamme, että miten siellä ulkonakin pärjää mukavasti koko yön mihin vuodenaikaan tahansa.”

Riikka, Sari ja Jemina retkijälkkärin kanssa.

Millaisia tehtäviä ryhmässänne on auki?

”Kaikki on auki eli lisää porukkaa vaan mukaan. Parhaan syömärin pesti taitaa jo olla varattu, mutta aina mahtuu mukaan uusia vatsalaukun venyttäjiä!”

”Eräryhmän toiminta on erityisesti aikuisille mahtava tapa jatkaa partiotoimintaa vaikka omat lapset olisivat jo kasvaneet partiossa itsellisiksi. Hyvä keino oppia uusia erätaitoja, seikkailla turvallisesti ja kokea uusia elämyksiä!”

”Eräryhmän kurssien kautta voi jatkaa Suomen Partiolaisten Eräopaskurssille asti. Kurssi sisältää teoriaosan, viikon talvi- ja kesävaelluksen sekä lopputyön. Seuraavan kurssin hakuaika alkaa keväällä 2020 itse kurssi alkaa teoria osalla elokuussa 2020.”

Pauli, Katja ja Juha Suomen partiolaisten eräopaskurssilla Saariselällä.

Kertokaa hauska fakta tai muisto ryhmästänne!

”Eräryhmän tapahtumista pääsee usein piirin ja SP:n edustusvalokuviin kameran kanssa heiluvan Juhan ansiosta. Mitä likaisemmat vaatteet ja naama, sitä varmempi on lopputulos!”

”Reiluun kymmeneen vuoteen ryhmäläisenä mahtuu niin monta muistoa, että en osaa erotella yhtä parasta! Hauskoja juttuja on paljon, mutta ne on hiukan sellasia että eivät välttämättä aukea jos ei ole samanlaisessa puoliturtuneessa väsymystilassa.”

”Ryhmän ja sen kautta tulleiden kontaktien myötä on auennut tusinan verran talvi- ja kesävaelluksia Suomen ja Ruotsin Lapissa, Kebnekaisen huiputus, viikon vaellus Huippuvuorilla, monta melontaretkeä jokimaisemissa ja Päijänteen ympäristössä. Maisemia, joita ei voi kokea kotisohvalla. Sikeitä unia makuupussin lämmössä. Käsittämätöntä sitkeyttä vaelluksilla, rakkoja varpaissa ja mahtavia ystäviä ja naurusta kipeitä vatsoja.”

”Joskus harvoin eräkoulutuksen sisältöön kuulumattomana riskitekijänä saattaa olla eräromanssi!”

”Myös lemmikit on mahdollista ottaa toimintaan mukaan.”

”Kaikki on hyvin, kuha on ruokaa!”

Sari ja erätaitokurssin karvaisin kouluttaja Rommi-koira.

 

Yläkuvassa Katja, Paula, Pauli ja Jerkker retkiruokakurssilla herkuttelemassa.