Työkalu lippukunnan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmalle on täällä!

Työkalu tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman (TAY) tekemiseen lippukunnille on vihdoin täällä! 

Työkalu on lähetetty lippukuntapostin mukana paperisena, omalle koneelle ladattava versio löytyy linkin takaa. Suunnitelman voi halutessaan tehdä suoraan työkaluun, kunhan sen lataa ensin omalle koneelle. 

Työkalu on yritetty tehdä mahdollisimman selkeäksi, jotta sitä voisivat lippukunnat omin voimin hyödyntää. Mikäli jokin kohta askarruttaa tai suunnitelman teko tuottaa päänvaivaa, apua saa hakea matalalla kynnyksellä omilta valmentajilta tai toimistolta. 

Suunnitelman tekoon kannattaa varata hyvin aikaa ja mahdollisimman paljon johtajistoa. TAY:n väsäilyn voisi esimerkiksi ympätä johtajiston virkistysviikonlopun yhteyteen! 

Vinkkejä suunnitelman tekemiseen: 

Kokoontukaa johtajiston kesken miettimään, millä mallilla tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasiat ovat lippukunnassanne, onko jotain selkeää kohdetta, mitä haluaisitte parantaa? 

Esimerkkeinä lippukunnan mainonnan saavutettavuus, onko esim. Somepostaukset selkokielellä (helposti ymmärrettävää suomea, ei partioslangia yms.), olisiko teidän alueellanne hyödyllistä käyttää julkaisuissa myös englannin kieltä? Onko lippukunnassa juurruttu vanhoihin tapoihin, vallitseeko ajattelu “tehdään näin, koska on ennenkin tehty” vaikka osalla johtajistosta voisi olla uusia ajatuksia toiminannan suunnitteluun ja lippukunnan arjen pyörittämiseen? 

Edellä olevasta linkistä löytyy myös moninaisuuspelin pelilauta sekä ohjeet ja tehtävät. Moninaisuuspelin pelaaminen voi auttaa havaitsemaan mahdollisia ongelmakohtia lippukunnassa. Myös tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmatyökalusta löytyy apukysymyksiä suunnitelman teon avuksi. 

Myös lippukunnan muulle jäsenistölle voi tehdä anonyymiä kyselyä (sudenpentuikäisille luonnollisesti hiukan eri tavalla muotoillut kysymykset kuin samoajaikäisille). 

Esimerkiksi sudenpennuille: Olenko kokenut partiossa kiusaamista? Saanko olla partiossa oma itseni? Samoajilta voi kysyä esim. koenko olevani valmis johtamaan ryhmää vai tarvitsenko lisäkoulutusta? Jännittääkö lasten/nuorten ohjaaminen? 

Kun parannuksen kohde/kohteet ovat löytyneet, pohtikaa millä tavoin teidän olisi lippukuntana järkevintä päästä asettamaanne tavoitteeseen. Tavoitteiden ja toimenpiteiden ei kannata olla liian suuria, varsinkin jos kyseessä on pieni lippukunta vähällä johtajistolla. Suunnitelman teon (ja sen noudattamisen) tarkoituksena ei ole ajaa ketään loppuun. 

Mitä enemmän suunnitelmaa ns. valmistelee ennakkoon (kyselyt, johtajiston kesken asiasta keskustelu), sitä helpompaa on laittaa asiat paperille. Kyselyiden avulla suunnitelmasta tulee koko lippukunnan tekemä ja eri tavalla hyödyllinen. Mitä laajempi näkemys, sitä parempi. 

Suosittelemme myös nimeämään jonkun johtajistosta vastaamaan suunnitelman tekemisestä, toteutumisesta ja päivittämisestä. Vaikka kyseessä on koko lippukunnan asia, niin helpottaa suunnitelman teosta ja noudattamisesta vastaa yksi tai useampi henkilö. 

Toivoisimme, että kaikki Uudenmaan lippukunnat saisivat suunnitelman tehtyä tämän vuoden loppuun mennessä. Mieluummin kuitenkin suunnitelma, jonka tekemiseen on käytetty aikaa ja vaivaa, kuin deadlinen pelossa nopeasti kasaan kyhätty teos. 

Ihanaa kesää kaikille! 

Elias “Pämppä” Lahtinen