Sunnuntaina 28.10. järjestettiin Uudenmaan Partiopiirin syyskokous. Kokouksessa valittiin kaudelle 2019-2020 piirinjohtajaksi Jussi Leinonen Kirkkonummen Metsänkävijöistä ja varajohtajaksi Oskari Tolvanen Hyvinkään Nummenpojista. Jussi ja Oskari ovat kuitenkin päättäneet jättää nimelliset tittelit taka-alalle ja toimia piirin johdossa tasavertaisena tiiminä.

“Vastuuta on hyvä jakaa tasaisesti, niin työmäärät pysyvät tasaisina eikä kummankaan pestistä tule liian työläs. Samalla molemmat pysyvät perillä siitä, mitä ollaan tekemässä”, kommentoi tuore johtajakaksikko.

Piirin toiminnanalat on tarkoitus jakaa niin, että toinen on ensisijaisesti lähijohtajana toiselle puolelle hallituksen jäsenistä ja toinen toiselle puolikkaalle.

Syyskokouksessa käytiin laajasti läpi piirin kuulumisia ja parannusta vaativia epäkohtia. Kysyttäessä piirin kehityskohdista kommentoivat Jussi ja Oskari:

“Luottisten jaksaminen sekä lippukunta- että piiripesteissä (on piirin tärkein kehityskohta). Jotta voimme tarjota laadukkaan harrastuksen mahdollisimman monelle lapselle ja nuorelle, on meillä oltava aikuisia, jotka ovat motivoituneita ja tuntevat saavansa harrastuksesta itsekin. Ihannetilanne olisi, että vaikka kyllästyt pestiisi, et kyllästy partioon.”

Annetaan nyt puheenvuoro tulevalle johtajakaksikolle.

Miksi halusitte piirinjohtajiksi?

Jussi: "Edelliset kaksi vuotta tässä pestissä ovat tarjonneet siisteimpiä, opettavaisimpia, merkityksellisimpiä ja välillä myös raskaimpia hetkiä joita tämä harrastus on minulle tarjonnut. Painin jatkokaudelle hakemisen kanssa pitkään, mutta lopulta mahdollisuus päästä hoitamaan jo aloitettuja juttuja eteenpäin, parantamaan omassa johtamisessa huomattuja heikkouksia sekä nuori ja innokas johtajapari saivat päätymään hakemaan jatkokaudelle."

Oskari: "Toimin kaksi vuotta piirihallituksessa varaministerinä ja olen saanut varsin kattavan kuvan partiopiirin toiminnasta. Nyt sitten oli luontevaa jatkaa nousujohteisesti vähän isompaan tehtävään. Piirinjohtajan tehtävässä pääsee vaikuttamaan partiopiirin asioihin, ja partioneuvoston myötä osallistumaan päätöksentekoon myös kansallisella tasolla. Ja samalla pääsee kasvamaan johtajana."

Mikä on partion rooli yhteiskunnassa?

Jussi: "Partio tarjoaa mahdollisuuden harrastukseen joka kasvattaa ja opettaa niin lapsia, nuoria kuin aikuisiakin."

Oskari: "Partio on hyvä harrastus, jossa pääsee kasvamaan ja oppimaan erilaisia taitoja elämää varten. Oma kokemukseni on myös, että partiotaustaa arvostetaan työelämässä."

Kuinka nuoria voisi kannustaa partion piiriin? Koetteko ongelmaksi sen, että nuoret usein lopettavat partion tietyssä iässä?

Jussi & Oskari: "Meidän pitää lisätä läpinäkyvyyttä siihen mitä partio harrastuksena tarjoaa tarpoja-samoaja-vaeltajaikäisille nuorille. Tällöin toivottavasti saamme mielikuvan partiosta muuttumaan sellaiseksi, että se on nuorille houkutteleva harrastusvaihtoehto. Lisäksi meidän pitäisi pystyä luomaan ilmapiiri, jossa partion lopettava nuori tuntisi olevansa tervetullut takaisin, mikäli mieli harrastuksesta (partiosta) vielä muuttuu.

Lopettaminen on luonnollisesti ongelma, sillä mahdollisuutemme aikaansaada partion kasvatustavoitteiden mukaista kehitystä katkeavat nuoren lopettaessa."

Jussi ja Oskari toivovat, että kahden vuoden päästä Uudenmaan partiopiirissä on yli 5000 jäsentä, kaikilla on mahdollisuus päästä harrastamaan partiota ja takana olisi onnistunut, vuonna 2020 järjestettävä piirileiri.

Tuore johtajakaksikko toteaa, ettei pysty lupaamaan jokaisen lippukunnan puolesta, että he ottaisivat mukaan toimintaan kymmeniä uusia jäseniä. He lupaavat kuitenkin tehdä parhaansa sen eteen, että piirissä tuetaan lippukuntia kasvamaan ja ottamaan kaikki mukaan.

”Toivottavasti kahden vuoden päästä kauden päättyessä Uudenmaan partiopiiri on nykyistäkin suurempi piiri, joka pystyy tarjoamaan kaikille halukkaille mahdollisuuden partioharrastukseen ja toisaalta innostaa nuoria pysymään partion parissa.”