Paikallisia partiolippukuntia eteen tulevissa haasteissa ja toiminnan kehittämisessä tukevat Uudellamaalla aluevalmentajat. Kysyimme kahden vuoden ajan Tuusula-Järvenpää-Mäntsälä-alueen ohjelmavalmentajana toimineelta Sanna Kontiaiselta (Järvenpään Kiehiset), millaista valmentajan pestissä toimiminen on!

”Aluevalmentajan pestiin kuuluu vuoden aikana neljän aluetapaamisen valmistelu ja johtaminen. Sen lisäksi tällä hetkellä autetaan alueen lippukuntia tekemään tai päivittämään hyvinvointisuunnitelmia ja tuetaan lippukuntia tilanteista riippuen myös muilla tavoin”, kertoo Sanna.

Valmentaja voi auttaa tarpeen noustessa esimerkiksi lippukunnan ryhmähengen kohentamisessa tai toiminnansuunnittelussa. Aluetapaamisissa valmentajat tapaavat koko alueen johtokolmikkopesteissä toimivia partiolaisia.

”Pesti on ihan mahtava sen takia, että siinä pystyy vaikuttamaan omaan työmäärään ja aikatauluihin hyvin. Neljä tapaamista vuodessa ei ole paljoa, ja niiden aikatauluissa on vähän joustoa. Kaiken muun tekemisen saa sovittaa vielä joustavammin omaan kalenteriin ja osan hommista voi tehdä myös halutessaan etänä. Ja kaikista parasta on, että juurikaan mitään ei tarvitse tehdä yksin, vaan valmentajatiimissä!”

Yksi valmentajatiimi koostuu kolmesta eri osa-alueisiin keskittyvästä valmentajasta, joita ovat lippukuntavalmentaja, ohjelmavalmentaja ja pestivalmentaja – vastinpareiksi lippukunnissa toimiville lippukunnanjohtajille, ohjelmajohtajille ja pestijohtajille. Jokaisella tiimillä on Uudellamaalla noin 10 lippukuntaa.

Valmentajan rooli ei ole antaa lippukunnille valmiita vastauksia pulmiin, vaan tarjota työkaluja, joiden avulla ratkaisut löytyvät omaehtoisesti ja lippukunta saa omat voimavaransa parhaalla tavalla käyttöön. Valmentamisen taidon voi jokainen asiasta kiinnostunut ja lippukunnan johtopesteisteistä kokemusta omaava partiojohtaja oppia viikonlopun mittaisella valmentajakurssilla.

”Kivointa valmentajan pestissä on ollut alueen lippukuntiin tutustuminen! Pääsee käymään eri lippukuntien koloilla, tapaamaan johtajia ja kuulee miten lippukunnissa oikeasti menee,” summaa Sanna.

Kiinnostaisiko sinua valmentaminen? Piiriin etsitään uusia ohjelma-, pesti- ja lippukuntavalmentajia. Katso avoimien pestien pestikuvaukset ja tule mukaan!