Vuosien jälkeen takaisin partioon!

1.3.2018,

Minna Kalliokoski oli melkein viisitoista vuotta poissa partiosta, kunnes palasi akelaksi samaan aikaan kuin oma lapsi aloitti partion. Monet asiat ovat muuttuneet, mutta parhaat asiat pysyneet. Edelleen partio antaa unohtumattomia elämyksiä ja riemua!

Nuorempana Minna ehti toimia Klapasissa laumanjohtajana ja järjestää ohjelmaa nuorten aikuisten porukalle, kunnes partio jäi taka-alalle opiskelujen, töiden ja perheen myötä. ”Otin itse yhteyttä Hyvinkään Nummenpoikiin kun ilmoitin lapseni mukaan toimintaan. Nopeasti tuli vastaus, että mikäli itsekin innostun mukaan, lapseni pääsee ryhmään. Lippukuntaan oli tuolloin jonoa ja kaikki kiinnostuneet aikuiset toivottiin mukaan, vaikka kaikki ovat tervetulleita toki muutenkin. Ei tarvinnut kauaa pohtia ja olin jo mukana kuvioissa”, Minna nauraa. Tapaus on hyvä esimerkki siitä, että jokaista kannattaa aina kysyä mukaan. Ainakaan ei voi menettää mitään!

Mitkä voisivat olla hyviä tehtäviä aikuisille, jotka aloittelevat harrastusta? ”Laumanvetäjänä olen auttavana osapuolena, eli varsinaista vastuuta minulla ei ole. Oli hurjan helppoa palata partioon näin pienessä mittakaavassa ja samaa suosittelen muillekin. On turvallista, kun ensin voi olla apuna ilman päävastuuta”, Minna kiittelee. ”Kokonaisuuden hahmottaminen on vähän vielä hakusessa, mutta ei se mitään, sillä viikkotoiminta sujuu hyvin.”

Minna mukana Hyvinkään Nummenpoikien myyntikojulla joulumarkkinoilla.

Minnan poissaoloaikana partiossa on tapahtunut paljon muutoksia. ”Tuntuu, että partio on muuttunut paljon virallisempaan suuntaan ja ohjeita ja suunnitelmia on aiempaa enemmän. Vielä en ole ehtinyt tutustumaan toimintaan viikkotoiminnan ulkopuolella, mutta esimerkiksi koulutuksia ja kursseja on vaikka minkälaisia. Partio tuntuu nykyään hyvin laajalta, monipuoliselta ja siltä, että mahdollisuuksia on rajattomasti. En tiedä johtuuko tunne iän tuomasta näkökulmasta vai onko näin paljon uutta tosiaan tullut poissaoloaikanani.”

Joka viides suomalainen on tai on ollut joskus partiossa, joten entisiä partiolaisia löytyy valtava määrä. Kun vain tutkimme ja kysymme, löydämme varmasti tyyppejä, jotka mielellään palaavat partioon. Minna kannustaa kutsumaan ihmisiä mukaan hyvin matalalla kynnyksellä: ”Uusien aikuisten ja partioon palaajien rekrytointiin tarvitaan avointa ja uteliasta mieltä ja näkökulmaa – sekä aikuisilta että lippukunnalta. Kannattaa houkutella vanhempia mukaan ilman sitoumuksia ja tarjota mahdollisuutta osallistua koko perheen voimin kokeiluretkille. Rohkaiskaa ihmisiä kokeilemaan partiota, vaikka vain yhden kerran.” Kun lippukuntaan on palannut entisiä partiolaisia, kannattaa ideoida heidän kanssaan myös uusien rekrytointia.

Lusikkanuttura joulumarkkinoilla.

Kuten sanottu, edelleen partio antaa paljon. ”Nykyään partiossa on parasta uudet tuttavuudet ja kaikki lukemattomat mahdollisuudet. Enää ei tarvitse pohtia millä saisi katkaistua tylsän ja harmaan arjen, nyt voi valita milloin tekee mitäkin.”

Kenet Minna itse kutsuisi takaisin partioon? ”No tietysti kaikki ne, jotka ovat vähänkään miettineet menneitä partioaikoja ja -muistoja. Kutsuisin kaikki kokeilemaan uudestaan harrastusta/aatetta/elämäntapaa. Jos haluaa väriä tavalliseen arkeen, kannattaa tulla mukaan! Sillä kun partiopolulle astuu, niin ikinä ei tiedä mitä uusia seikkailuja polun varrella tulee vastaan”, Minna hymyilee.

Haastattelun jälkeen Minna on ehtinyt partiojohtajakoulutukseen eli alun pieni kokeilu on kasvanut jo kurssiosallistumiseksi. Mahtavaa!

Kenet sinä kutsuisit takaisin partioon?

Kuvat: Minna Kalliokosken arkisto

Aikuiset, Lippukuntakuulumisia, Partio nosteessa, Uutiset , , , ,

Aiheeseen liittyvää

Kommentoi