Talouden suunnittelu mukaan lippukunnan toiminnantäyteiseen alkuvuoteen

14.1.2016,

Vuoden 2015 adventtikalenterimyynnin osuus nousi noin kuusi prosenttia Uudenmaan alueella edelliseen myyntiin verrattuna. Ensi kertaa toteutetussa nettimyynnissä kalentereita on ostettu valtakunnallisesti tuhannen kappaleen luokkaa, josta kymmenen prosenttia Uudenmaan piirin lippukuntien hyväksi. Niistä tuloutetaan tuotot asianosaisille lippukunnille. Muistakaa palkita kaikki ansioituneet myyjät ja ommella tonttumerkit partiopaitaan!

Vuosi on vaihtunut ja aika kohdata katseet kohti tulevan vuoden partiotoimintaa. Budjetin suunnittelu kulkee käsi kädessä lippukunnan toimintasuunnitelman kanssa. Talouden arvioimiseen on hyvä ottaa mukaan muitakin kuin lippukunnanjohtaja ja rahastonhoitaja. Jos lippukunta toteuttaa jonkin suuren hankkeen ja hankkeelle on vetäjiä, niin kannattaa aktivoida myös heitä, jotta budjetista saadaan mahdollisimman totuudenmukainen. Tällainen hanke voi olla esimerkiksi Yhteisvastuukeräyksen tuotoilla toteutettava projekti, jolla tuetaan syrjäytymisvaarassa olevien lasten harrastusta. Yhteisvastuukeräyksen tuotoilla tehtävä hanke vaatii erillisen hankesuunnitelman, minkä totetuttamiseen apua saa piiritoimistolta.

Talousarvion ja tilinpäätöksen on oltava hyvissä ajoin valmiita, jotta avustushakemukset seurakunnilta, kunnilta ja kaupungeilta onnistuvat jouhevasti. Jokainen avustus, mikä aiotaan hankkia on hyvä kirjata talousarvioon ja osoittaa sen merkillisyys lippukunnan toiminnan kannalta. Lippukunnan taloutta kannattaa suunnitella pitkäjänteisesti, jotta suuremmat hankkeet, kuten esimerkiksi ulkomaanmatkat ja juhlavuoden aktiviteetit voidaan toteuttaa päräyttävästi.

Talouden suunnittelun avulla voidaan myös parantaa lippukunnan toimintaa. Esimerkiksi kalustonhoitaja voi ennakoida varustehankintoja, jolloin kaikki ikäkaudet pääsevät nauttimaan hyvistä retkeilyvälineistä ja työkaluista. On hyvä myös muistaa, että kaikkea ei kannata hankkia omaksi, jos käyttö jää vähäiseksi. Uudet ja pienet lippukunnat voivat lainata naapurilippukunnilta kalustoa ja etenkin alueen paikallisia yrityksiltä voi pyytää heidän tavaroita tai tuotteita lainaan tempauksiin ja yksittäisiin tapahtumiin.

Vuoden alussa voidaan määrittää myös lippukunnan retkien maksujen suuruus ja ikäkausikohtaiset budjetit. Näin myös akeloiden ja sampojen viikkotoiminnan suunnittelu helpottuu, kun viikkotoiminnan budjetti on selkeä. Johtajahuoltoon kannattaa varata aina oma summansa, sillä myös aikuiset tarvitsevat virkistäytymistä. Koulutus on tärkeä osa laadukasta partiotoimintaa, joten sitäkään ei tule unohtaa taloudensuunnittelussa. Uudenmaan Partiopiiri tarjoaa myös vuonna 2016 lippukunnanjohtajille yhden maksuttoman koulutuksen. Mikä oiva syy lähteä partiojohtajaperuskurssille tai Kolmiapila-Gilwell-kurssille!

Teksti: Piirin talous- ja yhteiskuntasuhdeministeri Tiina Witikkala

Kuva: Jaana Hopeakoski

Luokittelematon, Uutiset

Aiheeseen liittyvää

Kommentoi