Suosittua juuri nyt: partiosta yhteinen harrastus koko perheelle

28.9.2017,

Perhepartion suosio kasvaa koko ajan ja kysyntää perheiden yhteiselle partioharrastukselle on valtavasti. Uudellamaalla jo monet lippukunnat järjestävät perhepartiota ja kokemukset ovat hyviä. Onko teidän lippukunnassanne mietitty perhepartion perustamista? Vinkkejä ja ohjeita on koottu tämän uutisen lisäksi omalle nettisivulle.

Perhepartio on perheiden yhteistä partiotoimintaa, joka on avointa kaikille – aiempaa partiotaustaa ei tarvitse. Mukana on vanhempia ja alle kouluikäisiä lapsia. Perhepartiolle ei ole valmista ohjelmaa, mutta tekemistähän riittää!

Perhepartiota voi järjestää monella eri tavalla ja lippukunnat ovatkin löytäneet juuri oman tapansa perheiden yhteiselle harrastukselle. Toiminta ei useinkaan ole yhtä toistuvaa kuin ikäkausien viikoittaiset koloillat, vaan partiopäivä kerran kuukaudessakin riittää pitämään osallistujien innostuksen yllä. Perhepartio on mainio tapa saada toimintaan mukaan uusia lapsia ja aikuisia. Pienetkin lapset pärjäävät hyvin menossa mukana, kun tukena on oma vanhempi tai muu aikuinen.

Monipuolista ohjelmaa

Veikkolan Eräveikkojen ja -haltijoiden toiminta on uutta ja tähän mennessä on mm. osallistuttu seikkailijoiden retkelle Espoon saaristoon ja tutustuttu puolijoukkuetelttaan. Tolkkisten Eräketuissa taas perhepartiota on ollut lippukunnan perustamisesta lähtien ja kokoontumiset ovat osana lippukunnan yhteistä ohjelmaa.

Mäntsälän Metsäkäpyjen perhepartioryhmä “Tikrut” panostaa retkeilyyn ja luontokokemuksiin. “Ideana on luontoliikunta ja ulkoilu, perheiden yhdessäolo partiomenetelmän keinoin. Teemme erilaisia partio-ohjelmasta johdettuja asioita, mutta emme varsinaisesti esim. sudenpentujen jälkiä. Ensi kauden aikana on tarkoitus vetää Tervetuloa partioon -kurssi toiminnan yhteydessä aikuisille. Jokaiseen retkeen kuuluu tietenkin hyvät retkieväät. Myös ruuan valmistus luonnossa on ollut mieleistä ja elämyksellistä niin lapsille kuin aikuisille. Olemme toteuttaneet myös kaksi yöretkeä, toisen lippukunnan kämpälle Käpypirtille ja toisen telttaretkenä. Pienet lapset olivat näistä aivan innoissaan”, Tikrujen johtaja Jaana Hopeakoski kertoo.

Järvenpään Scouteissa joka toinen viikko kokoontuva ryhmä on ehtinyt tehdä vaikka ja mitä! “Meillä tutustutaan luontoon, retkeillään, leikitään ja harjoitellaan partiotaitoja. Monikulttuurisuus monipuolistaa mahdollisuuksiamme, sillä olemme muun muassa osallistuneet Kulttuuribasaariin ja nähneet esityksiä eri maista”, lippukunnanjohtaja Francesca Bergström kertoo.

Järvenpään Scouttien perhepartion ohjelma melkein hengästyttää:

Perhepartion aiheina on ollut kaupunkisuunnistusta, kierrätystä, ensiaputaitoja, taideteoksen tekoa (puusta), valokuvasuunnistusta sekä liikkuva museo. Ryhmät ovat tehneet partiomaskotteja, ruokailuvälinepusseja, ystävänpäiväkortteja Palvelutalon asukkaille ja taiwanilaisen vanhemman johdolla villiyrttiretken. Ryhmä on ehtinyt myös kasvattaa kirsikkatomaatteja ja nikkaroida veneitä, retkeilty on Lemmenlaaksossa ja lintutornilla.

Perhepartiossa on harjoiteltu partiotapoja ja tapaamisissa on alkuleikit, ohjelma ja loppupiiri kuten muissakin ryhmissä. Omiin huiveihin on itse painettu tunnukset, partiolupaus annetaan ja käytössä on vanhoja partiomerkkejä.

Perhepartion johtaminen ja taitojen hyödyntäminen

Veikkolassa perhepartiota johtaa vuorollaan joku lippukunnan kokeneista johtajista. Toimintaa pyritään järjestämään lippukunnan yhteisissä tapahtumissa, jotta se olisi kevyttä nykyisille johtajille. Mäntsälässä taas on käytössä nokkapentusysteemi, jossa kukin perhe toimii vuorollaan ryhmänjohtajan kanssa nokkapentuna, eli suunnittelee retkeä ja osallistuu sen toteuttamiseen omalla panoksellaan.

“Tämä on johtanut siihen, että olemme päässeet vierailemaan mitä hienommissa paikoissa omassa kotikunnassamme Mäntsälässä. Paikkakuntalaisetkin ovat tutustuneet uusiin kohteisiin ja ja tietenkin paikkakunnalle muuttaneille tästä on ollut paljon hyötyä ja iloa. Lisäksi porukan aikuisissa on huima osaaminen ja potentiaali, jota ehdottomasti kannattaa hyödyntää! Toiminta myös pysyy mielekkäänä, kun siihen voi itse vaikuttaa.”

Järvenpään Scouteissa on ollut parhaimmillaan kaksi perhepartioryhmää, joten johtajiakin on ollut useita. Scouttien perhepartiolla on kuitenkin aina ns. omat johtajansa.

Yhtä monta tapaa kuin lippukuntaakin

Veikkolan Eräveikoissa ja -haltijoissa ja Mäntsälän Metsäkävyissä perhepartioryhmä kokoontuu kerran kuussa. Tolkkisten Eräketuissa perhepartiolaiset ovat mukana lippukunnan yhteisissä tapahtumissa ja Järvenpään Scouteissa perhepartiota on joka toinen viikko. Tapaaminen voi olla  retki tai ihan perinteinen partiokokous – mikä ikinä teille sopii parhaiten!

Kaikki lippukunnat ovat yhtä mieltä siitä, että lippukunnan kannattaa ehdottomasti järjestää perhepartiota, jos se sopii jonkun johtajan omaan elämäntilanteeseen. Perhepartioon on helppo tulla uutena ja toisaalta perheellistyneiden partiolaisten ei tarvitse lopettaa harrastamista, vaan he voivat käydä mukana pienten lasten kanssa. Perhepartiosta kasvaa lippukunnalle osaavia sudenpentuja sekä akeloita ja perhepartio myös lisää harrastuksen näkyvyyttä paikkakunnalla!

Lue lisää eri lippukuntien perhepartiosta:
Järvenpään Scoutit
Mäntsälän Metsäkävyt
Tolkkisten Eräketut
Veikkolan Eräveikot ja -haltijat

Tutustu perhepartioon lisää täällä.

Kuvat: Järvenpään Scoutit ja Paavo Hopeakoski

Lippukuntakuulumisia, Partio nosteessa, Uutiset , , , , , , , , ,

Aiheeseen liittyvää

Kommentoi