Lippukuntasparraus

Lippukuntasparraus on lippukunnan johtajiston innostamista ja kehittämiskohteiden työstämistä ulkopuolisen, partiotaustaisen ohjaajan avulla.

Lähetä vapaamuotoinen hakemus piiritoimistolle, Petralle: (petra.valkonen@partio.fi, p. 050 446 0056).

 


 

Kenelle lippukuntasparraus sopii?

Lippukunnan hallitus voi hakea itselleen sparraajaa itse määrittelemäänsä tarpeeseen, esimerkiksi jonkin ongelman käsittelemiseksi tai kehittämiskohteen edistämiseksi.

Lippukuntasparraus on johtajistolle voimauttava kokemus ja se auttaa jaksamiseen.

Lippukunnan johdon kannattaa harkita sparrauksen hankkimista esimerkiksi seuraavissa tilanteissa ja kysymyksissä:

  • Johtajiston motivointi ja innostaminen
  • Johtajiston sukupolven vaihdos
  • Hiipumassa olen toiminnan saattaminen kasvu-uralle
  • Lippukunnan koon kasvaessa uusien (johtamisen) toimintatapojen kehittäminen ja käyttöönotto
  • Yhteistyön rakentaminen johtajien kesken
  • Johdon uupuminen

 


 

Mitä lippukuntasparraus sisältää?

Noin vuoden kestävään sparraukseen sisältyy 4-6 johtajiston sparrauskertaa, jotka kestävät kerrallaan parisen tuntia. Jotta sparraus saadaan järjestettyä järkevästi, tulee olla vähintään kaksi tapaamista vuodessa ja kolmaskin tapaaminen sovittuna vuoden aikana. Mikäli aikataulu ei toteudu, sparraus päättyy. Sparraukseen kuuluu luonnollisena osana myös ennakko- ja välitehtäviä.

Lippukunnan johtoa ohjataan ja kannustetaan löytämään omia ratkaisumallejaan ja toimimaan yhdessä sopimiensa toimintatapojen mukaan. Kyseessä ei siis ole varsinainen johtamiskoulutus, vaikka sparrauksen avulla johto voi saada uusia työkaluja käyttöönsä.

 


 

Lippukuntien kokemuksia sparrauksesta

Ai onko sparrauksesta ollut hyötyä? Ehdottomasti!! Tästä hyvin huomaa, miten tärkeää on ottaa aikaa ja miettiä oman lippukunnan asioita. Vaikka olemme miettineet asioita oman lippukunnan/omien jäsentemme hyväksi, niin ei sitä ole koskaan tullut ajateltua niin tehokkaasti. Kyllä ”auttavat henkilöt” vaikuttavat asiaan ja kun osaavat vielä johdatella meidän ajatuksia ns. oikeaan suuntaan, niin ihan loistavaahan tämä on.”

– Testilippukunta #1

Uskon, että olisimme saaneet samanlaista kehitystä aikaan ilman sparraustakin, jos jollakulla olisi vain riittänyt energiaa sen hoitamiseen. Sparrauksesta oli se hyöty, että joku toinen kuunteli fiiliksiä ja poimi sieltä niitä olennaisia asioita, joihin voidaan puuttua. Tilattu sparraus ja ulkopuolinen vieras myös saa ottamaan aikaa tälle asialle eri tavalla, kuin miten se itse hoidettuna olisi edennyt.”

– Testilippukunta #2

Suosittelen sparrausta lämpimästi myös muille lippukunnille. Vaikka tuntuisi siltä, että kyllä me hoidetaan oma lippukunta ihan hyvin. Sparraus tuo sen ”auttavan käden”, jota moni tarvitsee löytääkseen niitä oikeita ajatuksia, mietteitä ja ideoita omasta pääkopastaan.”

– Testilippukunta #1

Sparrauksesta on ollut hyötyä: meillä on mahtava mainostempaus suunniteltuna keväälle, syksyn aloitus mietittynä ja olemme luoneet pestikuvaukset kaikista lippukunnan pesteistä. Syksylle on myös suunnitteilla aikuisten oma retki.”

– Testilippukunta #2

 

Artikkelikuva: Laura Halme