Sisujen kanssa siitä selviää!

7.9.2017,

Virkkalan Tulentekijöissä toimii kaksi sisuryhmää, jotka tuovat valtavasti iloa johtajilleen ja koko lippukuntaan. Onko teidän lippukunnassanne ajateltu sisuryhmän perustamista? Virkkalasta nimittäin huhuillaan, ettei se ole vaikeaa ja antaa paljon enemmän kuin ottaa.

”Hieman vanhempien lähinnä kehitysvammaisten ryhmä Sudet on toiminut nyt puolitoista vuotta ja nuorempien erityistukea tarvitsevien lauma  Pandat viime tammikuusta. Aika uusia ovat siis molemmat. Innostus on kaikilla edelleen katossa ja se tuskin tulee muuttumaankaan”, yksi ryhmänjohtajista, Marjatta ”Jatta” Luhtasela, kertoo. Ryhmät kokoontuvat joka toinen viikko ja rytmi tuntuu hyvältä.

”Olemme tehneet kaikenlaista laidasta laitaan. Vanhempien sisujen ryhmä tekee nyt tarpojaohjelman selviytymis-tarppoa ja nuoremmat luonnossaliikkuja-jälkeä. Susien kanssa keitimme viime kokouksessa trangialla teetä ja eilen olimme Pandojen kanssa marjaretkellä. Voi mitä elämyksiä ne olivatkaan”, Jatta muistelee.

”Kun ryhmää perustettiin, niin kyllä se jännitti. Nyt me johtajat olemme jokaisen koloillan jälkeen ihan innoissamme. Melkein heitämme ylävitoset ja riemuitsemme siitä, kuinka mahtavaa tämä on. Ryhmämme sisupartiolaiset ovat avoimia ja vilpittömiä – ihan jokainen halaus ja hymy tarttuu. Jokainen johtaja on saanut sisuryhmästä valtavasti energiaa”, Jatta iloitsee.

Kun lippukunta haluaa perustaa sisuryhmän, mitä kannattaa ottaa huomioon?

Varmaan jokainen sisuryhmästä haaveileva miettii, pitääkö olla erityislasten ja -nuorten asiantuntija voidakseen perustaa sisuryhmän. ”Ei tarvitse – maalaisjärki, halu oppia ja innostus sisuryhmään riittävät hyvin pitkälle”, Jatta toteaa. Virkkalan Tulentekijöiden sisuryhmissä myös vanhemmat ovat merkittävässä roolissa. ”Ehkä ensimmäisen puoli vuotta vanhemmat osallistuivat koloiltoihin. Se oli ihan valtavan tärkeää, koska näin oppi hyvin tuntemaan myös lapset. Nyt vanhemmat ovat mukana tai saattavat lähteä asioille kokouksen ajaksi. Olemme myös alusta asti tehneet retkiä ja osallistuneet leireille. Luonnollisesti vanhemmat ovat suureksi avuksi myös silloin”, Jatta kiittelee.

Täytyy muistaa, ettei yleisiä haasteita ole kovin helppoa luetella, kun kaikki meistä ovat yksilöllisiä. Kaikesta kuitenkin selviää, kun on kolme luotettavaa johtajaa ja vanhempien tuki. Sisuryhmät ovat todella tärkeä paikka harrastaa partiota. ”Sisuihin on siirrytty myös ns. tavallisista ryhmistä ja eräskin sanoi, että onpa tämä kiva ryhmä, täällä minun on hyvä olla. Vähän sellainen alakynnestä menestykseen -tarina”, Jatta hymyilee.

Kestää hetken, että sisuryhmästä tulee tunnettu. ”Me markkinoimme alkuun tosi paljon muun muassa erityiskoulun kautta. Suurin osa tuleekin partioon kavereiden kautta, mutta toki myös vanhemmat etsivät aktiivisesti lapsilleen harrastuksia. Ihan kuten missä tahansa perheessä”, Jatta pohtii.

Sisupartiolle on kysyntää ympäri Uuttamaata ja lippukunnat saavat kaiken mahdollisen tuen, mikäli päättävät perustaa sisuryhmän. Sisuasioissa voit ottaa yhteyttä piiritoimistolla Petraan: petra.valkonen@partio.fi, p. 050 446 0056.

Lue lisää sisupartiosta.

Kuvat: Virkkalan Tulentekijät

 

Lippukuntakuulumisia, Partio nosteessa, Uutiset , , , , , ,

Aiheeseen liittyvää

Kommentoi