Sipoossa kaikille avointa kesäpartiota

7.6.2017,

Sipoon Hukat järjestävät parhaillaan Talman ja Nikkilän alueen lapsille suunnattua kesäpartiotoimintaa päiväleirien muodossa. Ohjelmassa on paljon partion elementtejä, mutta osallistuakseen ei tarvitse olla partiolainen.

”Kesäpartiossa lapset pääsevät muun muassa pystyttämään puolijoukkuetelttaa, vuolemaan ja rakentelemaan, leikkimään ja askartelemaan, tutustumaan luontoon ja jokamiehenoikeuksiin, tekemään nuotioita ja harjoittelemaan tulesta huolehtimista sekä tietysti valmistamaan syötävää avotulella tai trangialla”, kesäpartiosta vastaava Johanna Helenius luettelee.

Kesäpartiota mainostettiin keväällä ja kaksi leiriviikkoa täyttyi nopeasti. Toimintaa mainostettiin mm. Sipoon kunnan tapahtumakalenterissa ja koulujen kautta. Leiriviikoilla on yhteensä 40 osallistujaa.

Kesäpartio syntyi tarpeesta markkinoida partiota. ”Viime syksynä ideoimme, miten saamme markkinoitua partiota alueen lapsille ja kesäpartio oli yksi idea, jonka päätimme toteuttaa”, Johanna Helenius kertoo. ”Pohdimme myös, saisimmeko tarjottua taitaville partionuorille sellaisia kesätöitä, että mahdollisimman moni pääsisi osallistumaan esimerkiksi piirileiri Säihkeelle. Kesäpartion avulla sekin onnistui!”

Kunnan tarjontaa täydentämässä

Kaikille avoimen ja maksullisen kesäpartion järjestelyt eivät olleet erityisen vaikeita. ”Sipoon Hukkien hallituksessa päätettiin asiasta alustavasti vuonna 2016. Selvitin kunnasta kesätoiminnan järjestämiseen liittyviä asioita ja lopputulema oli, että yhdistyksenä Hukat voivat tarjota itsenäisesti palveluita kunnasta riippumatta eli erillisiä lupia ei tarvita”, Johanna Helenius kertoo. ”Kesäpartio täydentää mukavasti kunnan tarjontaa ja keventää peruskoulujen painetta järjestää kesäloman aikana alakoululaisille kesähoitoa. Kesäpartion hinnat ovat linjassa kunnan järjestämän toiminnan kanssa eli tavoitteena ei ole kerätä voittoa, vaan ainoastaan kattaa kulut.”

Päiväleireistä nuorille kesätöitä

Päiväleirien ohjaajat ovat samoajaikäisestä ylöspäin olevia kokeneita partiolaisia ja lisäksi paikalla on aina yksi vastuuaikuinen. ”Olemme huomanneet, että 15-vuotiaiden on vielä vaikea saada kesätöitä, mutta kesäpartio tarjoaa nyt stipendin turvin oman harrastuksen parista nuorille töitä. Se on ollut mahtava juttu! Ohjaajat löytyivätkin helposti ja kiinnostusta oli myös muista lippukunnista”, Helenius iloitsee. ”Päiväleireistä saa arvokasta työkokemusta, kun toiminnan ohjaamisen lisäksi vetäjät ovat myös itse suunnitelleet toimintaviikkojen ohjelman.”

Nähdäänkö syksyllä partiossa?

Kesäpartion avulla tarjotaan lapsille mahdollisuus tutustua partioon ilman harrastuspainetta. ”Toki toivomme, että päiväleirien avulla kiinnostus harrastamiseen herää ja saamme syksyllä ryhmiin lisää partiolaisia. Huoltajia houkutellaan mukaan lapsen innostuksen kautta. Sipoon Hukissa vanhemmat ovat aina tervetulleita mukaan kokeneemman johtajan pariksi ja tueksi viikkotoimintaan. Ilman suurta vastuuta moni vanhempi innostuukin tulemaan mukaan”, Helenius hymyilee.

Idean saa parastaa!

Sipoon Hukissa vastaavaa toimintaa suositellaan myös muille lippukunnille. ”Kesäpartio on ehdottomasti monistettava sapluuna mille tahansa lippukunnalle! Tällaisen päiväleirin järjestäminen vaatii hyvän valmistelun, tiedottamisen ja taustatyön, sekä innokkaita lippukunnan aktiiveja toteuttamaan laadukasta toimintaa.  Järjestelyt eivät vaadi kohtuuttomasti aikaa, mutta selkeän vastuuhenkilön, joka rakentaa kokonaisuuden, huolehtii tiedottamisesta ja päiväleirien kokonaisuuden hallinnasta sekä rekrytoinnista”, Johanna Helenius kiteyttää.

Ensimmäinen päiväleiri on nyt käynnissä ja tunnelma katossa. ”Partiotoiminta itsessään, sen ihanteet ja mahdollisuudet kesäpartion muodossa tarjoavat elämyksiä ihan kaikille lapsille. Mahtavaa, että partiotoiminnassa innovoidaan uudenlaisia tapoja tuottaa partiota näkyväksi myös muille kuin harrastajille!”

Kuvat: Sipoon Hukat ja Johanna Helenius

Lippukuntakuulumisia, Partio nosteessa, Uutiset ,

Aiheeseen liittyvää

Kommentoi