Sankarivainajia kunnioitettiin koskettavasti

6.12.2017,

Suomen juhlavuoden kunniaksi järjestettiin itsenäisyyspäivänä 6.12.2017 lukuisilla sankarihautausmailla kunniavartiostoja talvi- ja jatkosodassa kaatuneiden muistoksi. Toteutus oli ainutlaatuisen pysäyttävä: sankarihaudalla seisoi saman ikäinen henkilö kuin vainaja oli kaatuessaan. Lohjan vanhalla hautausmaalla kunniavartiostoon osallistui Lohjan Eräveikkojen lippukunnanjohtaja Jarno Mustonen (22). 

Jarno Mustonen on sähkötekniikan opiskelija Aalto-yliopistossa. Tärkeimpiin tulevaisuudensuunnitelmiin nuorella miehellä kuuluu valmistua opinahjostaan. Tulevaisuus myös partiossa menestyksekkäästi vapaaehtoispestejä hoitaneelle miehelle näyttää valoisalta. ”Kiinnostuin tapahtumasta, koska olen miltei joka itsenäisyyspäivä käynyt sankarihaudoilla seppeleenlaskussa ja kunniavartio on juhlavuonna erittäin tyylikäs tapa muistaa maamme puolesta kaatuneita”, Mustonen kertoo.

Sankarihaudassa lepäävän lohjalaisen autonkuljettajan, sotamies Oiva Untamo Bomin elämä sen sijaan päättyi ennenaikaisesti. Bom syntyi Lohjalla 28.5.1922 ja kuoli itsenäisyyspäivän aattona 5.12.1944. Vainaja ei ollut osallistunut sotaan, vaan hän sairasti koko sodan ajan ilmeisesti tuberkuloosia ja oli hoidettavana eri sairaaloissa. Hänet on haudattu sankarivainajaksi, koska aikalaiset ovat ajatelleet, että hän on menehtynyt sodan takia.

Sankarihautojen kunniavartiostoon ilmoittautuneille tarjottiin mahdollisuus tutustua kohdehenkilön elämäntarinaan ja sotavaiheisiin kansallisarkiston tarjoamassa koulutuksessa. Siellä Mustonen tutki kantakortit sekä sen liitteet, ja em. tiedot sankarivainajasta löytyivät niistä. Tietoja sankarivainajista voi kuka tahansa etsiä kansallisarkiston sivuilta.

”Itsenäisyyspäivä merkitsee minulle päivää jolloin voi ylpeästi sanoa, että on meillä hieno maa, jolla on vaihteleva ja nousujohteinen historia.  Itsenäisyyspäivänä kuuluu myös muistaa niitä henkilöitä, jotka ovat mahdollistaneet itsenäisen Suomen ja niitä, jotka ovat henkensä uhalla maatamme puolustaneet. Minulle tärkeätä satavuotiaassa Suomessa on kaunis ja rikas luonto, koulutusjärjestelmä ja ennen kaikkea vapaus toteuttaa itseään sellaisena kun on”, Jarno Mustonen summaa.

Sankarihautojen kunniavartiosto oli osa Suomi 100 -ohjelmaa. Itsenäisyyspäivänä 6.12.2017 muistettiin erityisesti heitä, jotka ovat turvanneet maamme itsenäisyyden.

Kuvat: Jarno Mustosen kotialbumi

 

 

 

 

Aikuiset, Lippukuntakuulumisia, Luokittelematon, Uutiset , , , , , , , ,

Aiheeseen liittyvää

Kommentoi