Yli kolme kilometriä vesiputkea ja lähes 3000 pehmistä – piirileiri Säihke suuri voimanponnistus Uudenmaan Partiopiiriltä

24.8.2017,

Uudenmaan Partiopiirin 8. piirileiri Säihke järjestettiin Hangon Syndalenissa 12.-20.7.2017. Leirille osallistui 2600 partiolaista, joista osa oli kansainvälisiä vieraita ja partioon tutustujia. Leiri toteutettiin täysin vapaaehtoisvoimin. Järjestelyistä pitivät huolen noin 300 vapaaehtoista. Leirielämykset tuovat intoa alkavaan partiosyksyyn.

“Säihke 2017 laajensi käsitystä tämän päivän partioleiristä. Partion erottaa muista luontoharrastuksista partio-ohjelma ja -menetelmä. Partio-ohjelma on kaikki se, mitä, miten ja miksi partiossa tehdään. Vaikuttavien kokemusten sekä yhdessä ja luonnossa toimimisen kautta kaikki osallistujat ovat saaneet uusia näkökulmia ja oppineet uutta itsestään.”, kertoo leirinjohtaja Ville Vänskä.

Ohjelma kruunasi leirielämyksen

Säihke-partioleirin ohjelmassa oli tarjolla aktiviteetteja laidasta laitaan. Leirin viisi erilaista ohjelmapuistoa pitivät huolen, ettei yksikään leiripäivä ollut samanlainen. Viikon aikana leiriläiset pääsivät mm. korikiipeilemään seikkailupuistossa, ajamaan yksipyöräisellä Sirkuksessa ja laskemaan vesiliukumäkeä Vesipuistossa. Ohjelmien lisäksi koko leiri oli osallistujille yhtä seikkailua. Metsään nousseen pienoiskokoisen kaupungin rakennustöihin osallistuivat pikkupartiolaiset siinä missä aikuisetkin. Elämystä täydensi teltta- ja riippumattoyöt metsässä Hangon hiekkarannan tuntumassa ja syöminen ulkoilmassa partiokavereiden kanssa. Maittavan ruuan lisäksi leiriläisille maistuivat herkut ja leirin kahviloissa myytiin lähes 3000 pehmistä ja munkkia.

Leirin aikana järjestettiin myös kaikille yhteistä ohjelmaa. Avajaiset ja päättäjäiset kokosivat leirikansan Syndalenin hiekkarannalle seuraamaan esityksiä meren päälle rakennetulta ohjelmalavalta. Säihke on osa Suomi 100 -hanketta, ja hanke näkyi leirillä mm. yhteisen Suomi 100 -juhlaillallisen muodossa.

Ohjelmaa järjestettiin myös leirialueen ulkopuolella. Osa leiriläisistä osallistui ekskursioille, joissa aktiviteetteina oli mm. Hangon vesitornista laskeutuminen köysien varassa ja lyhytelokuvan teko. Ekskursiot tarjosivat nuorille myös mahdollisuuden pohtia omaa tulevaisuuttaan. Säihke järjesti vierailuja hankolaisiin yrityksiin ja nuoret pääsivät harjoittelemaan työnhakutaitoja. Säihke oli mukana 1000 nuorta johtajaa -kampanjassa, jonka puittessa nuoria leiriläisiä pääsi tutustumaan päivän ajaksi hankolaisten johtajien työpäivään.

Partio on maailmanlaajuinen kaikille avoin järjestö ja leirillä olikin tarjolla moninaisuuteen liittyvää ohjelmaa. Suomen Punaisen Ristin Konfliktin keskellä -roolipeli tarjosi osallistujille mahdollisuuden asettua vuorokauden ajaksi pakolaisen asemaan. Säihkeen Seikkailupuistossa leiriläiset pääsivät tutustumaan paraurheilulajeihin ja kuulemaan näkövammaisten elämästä, kun maalipalloilija Miika Honkanen ja sokkopingiksen pelaaja Teemu Ruohonen vierailivat leirillä.

“Leiriltä saadut muistot ja kokemukset kantavat vuosienkin päähän. Säihkeelle osallistui 2600 lasta ja nuorta noin 80:sta eri lippukunnasta. Leirin aikana osallistujat pääsivät tuomaan käytäntöön paljon siitä, mitä partiovuoden aikana viikkotoiminnassa oli harjoiteltu. Sama toimii myös toisin päin, leirin vaikuttavuus ja kasvattavuus ilmentyy lippukunnissa ja osallistujien arjessa leirin jälkeen”, täsmentää toinen leirinjohtaja Juho Pyörny.

Leiri tehtiin vapaaehtoisvoimin

Säihke oli suuri voimanponnistus Uudenmaan Partiopiiriltä. Leiri järjestettiin kokonaan vapaaehtoisvoimin. Partiolaisille yhdessä tekeminen ja toisten auttaminen ovat luontaisia tapoja toimia. Leirille rakennettiin infrastruktuuri, johon kuului mm. 3,5 kilometriä vesiputkea. Leirin viisi saunaa rakennettiin alusta alkaen itse ja vaativat 1800 kiloa kiuaskiviä. Infrastruktuurin, ruuan ja ohjelma lisäksi leirillä oli monenlaisia tehtäviä vapaaehtoisille, esimerkiksi leirin viestintää teki parikymmenhenkinen tiimi. Leirillä vieraili lukuisia tubettajia ja leiri näkyi vahvasti sosiaalisessa mediassa.

Säihke tarjosi myös monenlaisia palveluita leiriläisille, mm. kahviloita ja leirituotekaupan. Leiri toimi aktiivisena yhteistyökumppanina ja leirillä vieraili mm. Urheilumuseo, Bioaikarekka ja Yrityskylä. Leirin pääyhteistyökumppanina oli Puolustusvoimat, jonka alueella leiri järjestettiin. Seuraava Uudenmaan Partiopiirin piirileiri järjestetään vuonna 2020.

Kuvassa leirinjohtaja Ville Vänskä (vas.) ja Juho Pyörny
Teksti: Carolina Rebhan ja Jaana Hopeakoski
Kuvat: Jonne Sjögren, Pinja Julku, Markus Ketola 

Aikuiset, Ikäkaudet, Ohjelmatapahtumat, Partio nosteessa, piirileiri, Samoajat, Seikkailijat, Sudenpennut, Tarpojat, Uutiset, Vaeltajat , , , ,

Aiheeseen liittyvää

Kommentoi