Pätevinä uusiin pesteihin

1.6.2017,

Historian ensimmäiset pestijohtaja- ja ohjelmajohtajakoulutukset järjestettiin maaliskuussa 2017 Järvenpäässä PäPan ja Uudenmaan yhteistyönä. Osallistujia oli yhteensä 33.
”Kurssit sujuivat hyvin ja sekä kurssilaiset että kouluttajat olivat innostuneita ja motivoituneita”, kertoo pestijohtajakurssista vastannut Mervi Somervuori  (KiMe) Uudeltamaalta.
”Sää oli hyvä, ja osa koulutuksesta pidettiinkin ulkona, jolloin pystyimme hyödyntämään hienoa sijaintia Tuusulanjärven rannalla.” Jatkokurssit on pidetty jo vuosia PäPan ja Uudenmaan yhteistyössä, ja se todettiin edelleen toimivaksi tavaksi saada riittävästi kurssilaisia paikalle.

Koulutuksissa on paljon uutta. Etenkin pestijohtajan koulutus poikkeaa koulutusvastaavan suppeasta koulutuksesta, joka keskittyi lähinnä koulutusjärjestelmään.
”Pestijohtajakoulutus käsittää myös pestauksen, uusien johtajien rekrytoinnin ja henkilöstösuunnittelun, jotka kuuluivat ennen lpkj-koulutukseen. Koulutuksessa tehdään omalle lippukunnalle sekä koulutus- että henkilöstösuunnitelma, eli kartoitetaan henkilöstön kokonaiskuva”, Mervi kertoo.

Pestijohtajan koulutus on hyödyllinen kokeneellekin koulutusvastaavalle, sillä pestiuudistuksen myötä myös koulutusjärjestelmä peruskorjattiin, eli osa koulutuksista ja moduuleista on muuttunut. Kurssilla saa päivitettyä omat tietonsa myös koulutusten osalta.

Vertaistukea ja verkostoitumista

Ohjelmajohtajan koulutus muistuttaa vanhaa ikäkausivastaavan koulutusta. Sisällöt on päivitetty ja niitä on yhdistelty uudella tavalla.
”Ohjo-koulutukseen on tullut uutena mm. aikuisryhmän johtamista käsittelevä moduuli, josta on hyötyä kyllä kaikille”, toteaa Heidi Taskinen, joka vastasi kevään LPK-koulutuksista.

Heidi ja Mervi suosittelevat kursseille osallistumista etenkin vertaistuen ja verkostoitumisen takia. ”Tärkeä osa kurssin antia on tavata muita samassa pestissä toimivia ja verkostoitua, kuulla muiden lippukuntien käytäntöjä sekä saada konkreettisia esimerkkejä, miten jossain asiassa voi toimia”, Mervi kiteyttää.

Myös lippukunnanjohtamiskoulutus on päivitetty uusien pestikuvausten mukaisesti. Muihin kärkikolmikon pesteihin kuuluvat asiat on siirretty heidän omiin koulutuksiinsa, esimerkiksi pestaus ja rekrytointi on siirretty pestijohtajakoulutukseen. Kun koulutuksen sisältöä on karsittu, jää jäljelle jääneisiin koulutettaviin asioihin enemmän aikaa. Esimerkiksi lippukuntien omia papereita ehditään käydä aiempaa enemmän läpi, kun sidosryhmät ja varainhankinta ovat nykyään oma erillinen kokonaisuutensa.

Kärkikolmikko yhdessä kurssille

Kolmessa kurssissa on jonkin verran yhteistä sisältöä, vaikka suurin osa onkin pestien omaa koulutusta. Mervi kertoo kurssilaisten toivoneen, että koko kärkikolmikko voisi osallistua kurssille yhdessä. Syksyllä tämä onkin mahdollista, kun kaikki kolme kurssia järjestetään yhtä aikaa. Mervi ja Heidi toivovatkin, että monesta lippukunnasta kurssille lähdetään porukalla.

”Kursseilla yleensä innostuu ja saa ideoita pestin hoitamiseen ja lippukunnan toiminnan kehittämiseen. On hyvä, että voi kertoa parhaat ideat ja oivallukset kollegoilleen jo kurssin tai kotimatkan aikana ja saada siten muutokset nopeammin käyntiin. Asiat etenevät nopeammin, kun muutkin ovat innostuneita, ja saaneet ideoita ja lisätietoa monenlaisista asioita.

Heidi ja Mervi pitävät ensimmäisiä kursseja onnistuneina, mutta kertovat että sisältöjä ja rakennetta hiotaan vielä kouluttajien kokemusten ja kurssilaisten palautteiden perusteella.

”Haluamme, että koulutukset palvelisivat lippukuntia entistä paremmin”, Heidi sanoo.

Uusille kursseille pesteistä riippumatta

Kärkikolmikon eli lippukunnanjohtajan, pestijohtajan ja ohjelmajohtajan lisäksi kaikki muutkin kiinnostuneet ovat tervetulleita kursseille. Pohjatietovaatimuksena kaikille kursseille on partiojohtajaperuskurssi.

– Pestijohtajankoulutuksen ydin on pestaus, koulutus ja rekrytointi. Koulutus sopii kaikille, joita nämä asiat kiinnostavat.
– Ohjelmajohtajankoulutuksen ydin on partion kasvatus- ja ohjelmatoiminta. Koulutus sopii etenkin ikäkausivastaaville, luotseille ja kokeneille ryhmänjohtajille.
– LPKJ-koulutuksessa käydään läpi yhdistyksen johtamista, joten koulutus sopii etenkin kaikille hallituksen jäsenille.

Seuraavan kerran koulutukset järjestetään 13.-15.10.2017 Kiljavan leirikeskuksessa Rajamäellä. Lisätietoja ja ilmoittautuminen (27.8. mennessä) täältä. Lippukunnan timanttitrion koulutuksen Facebook-tapahtuma löytyy täältä. Lippukunnanjohtajat, pesti- ja ohjelmajohtajat ovat tervetulleita Uusmaalaisten lippukuntien timanttiset johtajat Facebook-ryhmään.

Teksti: Heidi Taskinen (julkaistu Heppu-lehdessä 1.6.2017)

Aikuiset, Koulutus, Uutiset , , , , ,

Aiheeseen liittyvää

Kommentoi