Partiossa koko perheen voimin

8.4.2014,

Syksyllä 2013 Uudenmaan Partiopiirissä mainostettiin mahdollisuutta kokeilla uudenlaisia partioryhmiä – esikouluikäisten toimintaa, englanninkielisiä ryhmiä ja alle kouluikäisten perhepartiota. Samoihin aikoihin Eräkamuissa Keravalla kypsyi ajatus perhepartion perustamisesta.

Lippukunnassa oli melkoinen määrä juuri lapsen saaneita partiolaisia, ja yhteinen tahto oli vahva; taaperot mukaan partioon, jotta aikuistenkin harrastus luontevasti jatkuu. Joulukuussa kamuperheet osallistuivat lippukunnan jouluretkelle ja tammikuussa toimintaa päätettiin mainostaa myös ulkopuolisille. Paljon vaivaa ei tarvinnut nähdä, kun uusia perheitä oli liittynyt mukaan jo kuusi.

”Ei tosiaan tarvinnut järjestää mitään massiivista markkinointikampanjaa ja perheitä löytyi mukaan oikein mukavasti. Nyt meitä on yhteensä kymmenen perhettä, noin 30 henkilöä”, Eräkamujen perhepartion moottori Satu Lähteenoja kertoo.

Lähteenojan mukaan perhepartio on kevyttä järjestää, eikä siitä ole haluttu tehdä liian sitovaa. ”Tapaamme kerran kuukaudessa ja osallistujien toiveiden mukaan aina retkeillen, joko omalla retkellä tai sitten osana lippukunnan retkeä. Retken pituus on kolmisen tuntia. Ohjelmaa pitää aina jonkin verran miettiä. Olemme hyödyntäneet mm. PäPan eskarikampanjan tehtäviä ja Luonto-Liiton materiaaleja. Toisaalta, toiminnan ei tarvitse olla monimutkaista, joten ei sen keksiminenkään ole vaikeaa”, Satu pohtii.

 

Rentoa yhdessäoloa luonnossa

Retkillä otetaan aika rennosti. Kamuperheiden kanssa on huomattu, että perusasiat riittävät toiminnaksi. Nuotiolla istuminen, makkaran paistaminen ja ihan vain luonnossa oleskelu antavat osallistujille elämyksiä. Perheen yhteinen aika on vanhemmille todella tärkeää. Vanhemmat opettavat mielellään lapsilleen asioita, mutta perhepartiossa hauskaa on se, että myös vanhemmille tulee oppimisen paikkoja.

”Tällä hetkellä meitä on toiminnassa pari vetäjää, joilla on aiempaa kokemusta partiosta ja Eräkamujen toiminnasta. Se toimii mielestäni hyvin. Osalla uusista perheistä on ennestään partiotaustaa ja osalla ei. Kaikki ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!” Satu kannustaa.

 

partio_hevoskisa

Mukana lippukunnan tapahtumissa

Lippukunnassa kamuperheet on otettu ilolla vastaan yhteisiin tapahtumiin. ”Jos lippukunnalla on vaikka yön yli kestävä tapahtuma, me osallistumme sinne muutamaksi tunniksi. Kaikilla on hauskaa, kun seurataan taaperoiden touhuja. Tietysti perheistä tulee myös hieman lisää aikuisia toimintaan – ei siihen omaan lapseen nyt täysin kahlehdittuja olla”, Satu nauraa.

Onko perhepartiolle kysyntää? Kannattaisiko muidenkin harkita?

”Muidenkin lippukuntien kannattaa ehdottomasti miettiä vakavasti perhepartion käynnistämistä! Kysyntää on varmasti ja tämä ei vaadi mitään ihmeellistä extraa – etenkin kun perheet osallistuvat saman tien lippukunnan yhteisiin tapahtumiin”, Satu tsemppaa.

Uudenmaan Partiopiirissä kannustetaan edelleen erilaisten ryhmien perustamiseen. Ota yhteyttä piiritoimistolle ja kysy lisää!
Eräkamujen lisäksi perhepartioon pääsee jo nyt mm. Puskapartiolaiset-lippukunnassa Sipoossa.

Lippukuntakuulumisia, Partio nosteessa, Uutiset , , ,

Aiheeseen liittyvää

Kommentoi