Tässä kaksiosaisessa blogisarjassa piirin samoajaikäiset luottamushenkilöt jakavat vinkkejä, miten nuoret saadaan kiinnostumaan partiosta sekä pysymään harrastuksen parissa. Ensimmäisessä osassa keskitytään pohtimaan, kuinka nuoria saadaan mukaan partiotoimintaan.
Miksi nuorista pitäisi välittää?
Nuoret ovat partion ydin, sillä partiohan on nuorisojärjestö. Siksi on erittäin kriittistä, että nuoret harrastavat partiota. Olet oikeassa paikassa, jos haluat saada lippukuntanne toimintaan lisää nuoria ja pitää heidät pidempään mukana partiossa.
Suomen Partiolaisten peruskirja määrittelee partiotoiminnan kohderyhmän olevan 7–22-vuotiaat lapset ja nuoret. Jos suurin ikähaarukka eli 13–22-vuotiaat jätetään paljolti huomiotta, partio ei enää ole partiota, niin kuin se pitäisi olla. On kuitenkin muitakin syitä välittää nuorista kuin SP:n peruskirja. Nuoria pitää ajatella tulevaisuuden voimavarana, sillä nuorista tulee kaikista motivoituneimmat tekijät lippukuntaan. Lisäksi nuoret ovat luotettava tekijöiden lähde, kun taas aikuisrekry on epäorgaanista verrattuna siihen, että tarpojat kasvavat johtajiksi. Älä siis välitä nuorista, koska niin pitäisi, vaan lippukuntasi tähden.
Kuinka saada nuoret mukaan partioon?
Nuoret voivat vaikuttaa ihmisjoukolta, jota on mahdoton tavoittaa ja saada mukaan partioon. Osaltaan tämä on totta, jos käyttää keinoja, jotka toimivat sudenpentuihin ja seikkailijoihin. Nuorien vanhemmat eivät enää vain pistä jälkikasvuaan harrastamaan partiota ja nuoren pitää itse haluta mukaan toimintaan. Nuoren kiinnostus partiota kohtaan ei kuitenkaan takaa partioon liittymistä.
Nuorisoa tavoitellessa avain on kaverit*. Jos ei ole kavereita, ei oikeastaan uusia nuoria voi tavoittaakaan. Teini-iän saavuttaessa nuori alkaa irtaantumaan vanhemmista, ja kaverit tulevat tärkeämmiksi. Harva nuori lähtee mihinkään mukaan ilman kavereita, sillä kaverit ovat turva uudessa pelottavassa ilmapiirissä. Kaverit myös ovat avain nuoren houkuttelemiseen partioon, sillä nuoret vaikuttavat vahvasti toisiinsa oli se hyvässä tai pahassa.
Mitä sitten, jos lippukunnassa ei ole nuoria? Silloin ainoa ratkaisu on orgaanisesti kasvattaa ensimmäinen sukupolvi nuoria. Nuorien monipuoliseen toimintaan ja ohjelmaan kannattaa tässä vaiheessa erityisesti panostaa. Lopettamisen riski kasvaa, jos ei ole tyytyväinen ryhmän toimintaan. Kuuntele siis nuoria, mitä he haluavat. Anna heille mahdollisimman hyvät mahdollisuudet toimintaan esimerkiksi avustamalla nuorien tapahtumaosallistumisia tai tukemalla ja luotsaamalla heitä aktiivisesti.
Kun nuoria on toiminnassa mukana, uusien nuorien rekrytointi on vihdoin käytännössä mahdollista. Nuoret eivät kuitenkaan rekrytoi kavereitaan mukaan ilman, että heitä ohjeistaa rekrytoimaan ja antamaan selvän kuvan, mitä partio voi tarjota heidän kavereilleen. Kavereiden lisäksi uusien nuorien rekrytointi tarvitsee hyvän kuvan partiosta ja lisäksi helpot tavat päästä toimintaan mukaan.
Helppoja tapoja päästä mukaan toimintaan voi esimerkiksi olla matalan kynnyksen toiminta tai ensimmäisen tapahtuman ilmainen kokeilu. Kun ei ole mitään ilmoittautumislomakkeita tai vastaavia, niin ensimmäiselle kolokerralle tai päiväretkelle on helppoa tulla. Ainoa mitä nuori uhraa on omaa aikaansa.
Ideoita matalan kynnyksen toimintaan:
- Päiväretki lähiympäristön nuotiolle, jonne pääsisi helposti ilman autoakin. Kaikilla nuorilla ei ole autoa käytössä ja vanhemmat eivät voi aina kyyditä. Tämän vuoksi helposti kävellen, pyörällä tai julkisilla saavutettava kohde madaltaa kynnystä osallistua.
- Kolokerta, jonka aiheena on yhdessäoloa ja rentoa toimintaa. Esimerkiksi ruuan tekeminen tai lautapelien pelaaminen voisi olla hyvä vaihtoehto.
- Tapahtuma, joka kustannetaan. Leiri? Retki? – Ei sillä niin väliä, kunhan joku tapahtuma mikä koetaan mieluisaksi ja jättää hyvän kuvan partiosta.
- Painotus samoaja- ja vaeltajatapahtumiin. Uudet tarpojat varmasti viihtyvät lippukunnan tapahtumissa, joissa he ovat osallistujia, mutta samoajat ja vaeltajat ovat jo johtajaiässä ja uudelle kokeilijalle nuorempien toiminnan mahdollistaminen voi tuntua hyvin oudolta. Tämän vuoksi kannattaa painottaa samoaja-vaeltajatapahtumia. Kun uusi nuori pääsee keskelle muita nuoria, hän tuntee kuuluvansa paremmin joukkoon. Lippukunnissa nuoria on yleensä hyvin vähän ja samaistuttavan seuran löytäminen rajoittuu vahvasti.
Toiminnassa kannattaa myös painottaa rentoutta ja sitä, että partio ei ole kilpailullista ja voi vain tulla nauttimaan ilman mitään suorituspaineita.
Näkyvyys niin sosiaalisessa mediassa kuin livenä ei ole pahaksi. Tietoisuus partiosta helpottaa mukaan tulemista, kun partio ei ole täysin uusi konsepti, vaikka ei olisi koskaan ollut partiossa. Hyviä tapoja kasvattaa näkyvyyttä on muun muassa markkinointitapahtumat kouluilla tai nuorisotyön kanssa yhteistyössä esimerkiksi nuorisotalolla. Sosiaalisessa mediassa näkyvyyttä voi parantaa tekemällä vain nuorille kohdistettua sisältöä esimerkiksi nuorien omalla Instagram-tilillä. TikTok ja Snapchat ovat myös hyviä kanavia nuorien tavoittamiseen.
*43 % nuorista piti kavereita kannustavana tekijänä lisäämään harrastus- ja järjestötoimintaa.
Lähde ja lisätietoa:
Ota yhteyttä
Jos jokin jäi mietityttämään tai haluat apua, niin ota yhteyttä hyvin matalalla kynnyksellä. Autamme enemmän kuin mielellämme ja voimme yhdessä miettiä miten nuoret saadaan mukaan ja pysymään lippukunnassasi.
Aaro Heroja, aaro.heroja@partio.fi
Peetu Ormo, peetu.ormo@partio.fi