Uudenmaan Partiopiirin vastuullisuusryhmän järjestämä kasvisruokakisa on tullut päätökseen. Nyt on aika julkaista osallistuneiden vartioiden reseptit!

à la Järvenpään Metsänkävijöiden Saukko-tarpojavartio

(noin 4 annosta)

Tarvikkeet:

  • 1 sipuli
  • pari valkosipulinkynttä
  • öljyä/Keijua/voita
  • jauhettua korianteria maun mukaan, noin 1/4 tl
  • 1 rkl currytahnaa, lauta enemmän jos haluat tulisemman
  • 1 tlk tomaattimurskaa
  • 1 tlk vettä
  • noin 1,5 dl punaisia linssejä
  • 2 dl kookosmaitoa (purkillinen)
  • suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Valmistus:

  1. Silppua sipulit. Lisää kuuman trangiakattilan pohjalle öljyä, currytahna, korianteri ja sipulisilppu. Kuullota näitä hetki.
  2. Lisää kattilaan tomaattimurska, täytä tomaattimurskatölkki vedellä, huljuttele ja lisää kattilaan. Lisää linssit myös.
  3. Keitä, kunnes linssit ovat kypsiä, lisää vettä tarvittaessa.
  4. Lisää joukkoon kookosmaito, suola ja pippuri.
  5. Anna vielä kiehahtaa ja syö.
  6. Keittoon voi halutessaan lisätä vaikkapa raejuustoa, tuorejuustoa tai vaikkapa murustella näkkäriä 🙂

à la Järvenpään Scouttien Superscoutit -samoajavartio

Tarvikkeet:

• 1/2 pss soijasuikaleita
• 1 kasvisfondiannos
• 1 sipuli
• 2 isoa valkosipulinkynttä
• 1 tl valkoviinietikkaa
• 1 pieni prk öljyyn säilöttyjä aurinkokuivattuja tomaatteja
• 2-3 rkl rypsiöljyä
• 2 tl sipulijauhetta
• 2 tl valkosipulijauhetta
• 2 tl Välimeren yrttiseosta
• 70 g tomaattisosetta
• 2 dl kaurakermaa
• mustapippuria myllystä
• suolaa myllystä maun mukaan
• nuudeleita lisukkeeksi

à la Lepsämän Partion Sankarit-tarpojavartio

Tarvikkeet:

  • Ruokaöljyä
  • 1 Sipuli
  • 2 Valkosipulikynttä
  • 2dl Soijarouhetta
  • 2dl Vettä
  • 1 prk Barilla Basilico Tomaattikastiketta
  • 2-2.5 dl Kaurakermaa
  • Mustapippuri
  • Chilirouhe
  • Pastaa
  • Suolaa

Valmistus:

  1. Laita pannulle öljyä, kuullota pieneksi silpuksi pilkotut sipulit.
  2. Lisää pannulle soijarouhe ja paista hetki. Lisää 1:1-suhteessa vettä (eli esim jos 2 dl soijarouhetta —> 2 dl vettä) ja imeytä vesi soijarouheeseen.
  3. Lisää tomaattikastike ja kaurakerma. Anna hautua 10 min, mausta oman maun mukaan.
  4. Keitä pasta suolatussa vedessä (pussin ohjeen mukaan).

à la Mäntsälän Metsäkäpyjen Sähikäiset-tarpojavartio

Tarvikkeet:

  • 150g pakaste pinaattia
  • tuore basilikaa 1 puska
  • 1prk smetanaa
  • 1dl herneitä (kuivia, mutta etukäteen pehmennettyjä)
  • 1 pallo mozzarella
  • 1 pussi tagleatelle pastaa
  • suola
  • mustapippuri jauhe
  • sipuli
  • sitruuna

Valmistus:

  1. Sekoita pinaatti ja basilika.
  2. Lisää hienonnettu sipuli joukkoon.
  3. Lisää smetana.
  4. Laita joukkoon mausteet ja laita kattilaan kuumenemaan n. 5min.
  5. Laita 3 palaa mozzarella tämän aikana.
  6. Laita pastat keittymään.
  7. Nauti!

à la Kirkkonummen Metsänkävijöiden Metsäkävyt-aikuisvartio

(noin 3 annosta)

Tarvikkeet:

  • Kauden sieniä: suppilovahvero, musta torvisieni, kantarelli tai tatit tai muut sienet (200 g) asianmukaisesti käsiteltyinä. Tai kuivattuja (100 g) em. sieniä, jotka ovat retkelle metsään helppo ottaa mukaan (myös toki korvasienet käyvät, mutta niiden kanssa on osattava toimia keittäen riittävästi ym.). Jos sienet eivät sovi jostakin syystä, voi käyttää kikherneitä, papuja tai härkistä tms. mutta maku toki muuttuu. Sienillä on oma arominsa, joka on ainoa oikea tässä risotossa.
  • Kuivattua tai tuoretta sipulia, valkosipulia haluttaessa – tuoretta sipulioa 50 g, kuivattua 20 g = kaksi ruokalusikallista
  • Kuivattuja keittojuureksia 1 rkl (jos haluaa tuoretta: 1 varsisellerin varsi + 5 cm pala purjoa)
  • mausteyrttejä (timjami, rosmariini tai oregano) ½ rkl
  • mustapippuria ½ tl
  • kasvisliemikuutio 1 kpl
  • 2 dl kaurariisiä, riisiä (avorio) tai ohraa, esikypsennettyä suurimoa, joka on tarkoitettu risottotyyppisiin ruokiin
  • vettä noin 3- 4 dl ( tämä riippuu viljatuotteesta, joten lisää vettä vähitellen niin, että edellinen on ehtinyt imeytyä ennen uuden veden lisäämistä.
  • öljyä (rypsi tai rapsi tai oliivi)
  • kasvisjuustokermaa 1 prk (kotimaista) = noin 2 dl
  • pinnalle sulanmaan aikaan ketunleipiä tai muita metsän yrttejä, kuusenkerkkiä tai saaristossa villiä ruohosipulia

Valmistus:

  1. Varaa rasiaan mausteet, sipuli ja kasvisliemikuutio ja riisi tai viljatuote pakattuna pussissa erillään. Öljy pienessä pullossa, kasviskerma tölkissään, sienet voivat olla mausteiden kanssa samassa pussissa.
  2. Kuumenna öljy (¼ dl) Trangian kattilassa, lisää joukkoon riisit, yrtit, kasvisliemikuutio ja kuullota hetki.
  3. Lisää sienet (kuivat) ja vesi sekä mustapippuri.
  4. Keitä noin 15–20 minuuttia ja lisää kasviskermatuote sekä anna hautua vielä noin 5–10 minuuttia. Jätä kannen alle tekeytymään.

à la Järvenpään Scouttien Dogipäki-vaeltajavartio

à la Kirkkonummen Metsänkävijöiden Metsäkävyt-aikuisvartio

Tarvikkeet:

  • 2 dl neljän viljan hiutaleita sekä 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ½ tl suolaa
  • yrttejä maun mukaan tai sienimurskaa kuivatuista sienistä
  • 2,5 dl – 3 dl (määrä voi vaihdella hieman jauhojen mukaan) käytettävän nesteen mukaan: vettä tai muuta nestettä kasviskermaa tai soijajugurttia tai muuta kasvisjugurttia)
  • ½ dl öljyä

Valmistus:

  1. Sekoita kuivat aineet pussiin ja ota mukaan.
  2. Lisää metsässä joukkoon neste ja öljy, sekoita puserrellen pussia. Jos massa on kuivaa, lisää nestettä niin, että siitä tulee paksuhko puuro.
  3. Purista pussista (tai nosta lusikalla) nokare kerrallaan massaan trangian öljytylle pannulla ja taputtele ohueksi. Jos massasta tuli paksua, ei hätää, leivo rieska käsissä palloksi ja taputtele ohuemmaksi.
  4. Paista molemmin puolin. Voit käyttää trangiassa foliota pannun päällä, joten syntyy uunimainen vaikutelma.
  5. Rieskat on hyvä syödä tuoreina, vaikka Sinisen Keijun tai vegaanisen ”munavoin” tai raejuustovoin kanssa.