Joukko uusmaalaisia partiolaisia on osallistunut tänä vuonna Erasmus+-rahoitteisen Hobby Education for Active Citizenship -nuorisovaihtohankkeen tapaamisiin. Hankkeeseen osallistuu keravalainen Keuropa ry, Rustavin partiokeskus (Georgia), Houens Odden partiokeskus (Tanska) ja Ukrainan tyttöpartiojärjestö.

Hankkeen tavoitteena on kehittää partio- ja nuorisotoimintaa ja kannustaa nuoria mukaan yhteisöjen kehittämiseen Georgiassa ja Ukrainassa. Hankkeessa partioharrastusta tarkastellaan erityisesti non-formaalin oppimisen näkökulmista. Suomen ja Tanskan rooli on jakaa hyviä käytäntöjä Pohjoismaista.

Projektin osapuolten edustajat Rustavissa huhtikuussa 2019.

 

Helmikuussa pidettiin hankkeen ensimmäinen koulutus Houens Odden partiokeskuksessa Koldingin kaupungissa Tanskassa. Job shadowing -tyyppiseen koulutukseen osallistui Suomesta neljä nuorta, joista kaksi Eräkamuista Keravalta. Muutaman päivän aikana tutustuttiin muun muassa tanskalaiseen partiomenetelmään, joka vastasi hyvin pitkälle Suomen vastaavaa. Vierailulla Koldingin kaupungilla perehdyttiin kaupungin nuoriso- ja vapaa-aikapolitiikkaan. Erityisesti mieleen jäi vierailu paikallisen lippukunnan koloillassa, jossa leikittiin pienempien partiolaisten kanssa ja syötiin heidän nuotiolla valmistamaansa chili con carnea.

Hanke jatkui huhtikuussa Georgiassa, josta Suomeen lähti kuusi partiolaista Eräkamuista ja Järvenpään Scouteista sekä yksi partioon tutustuja. Georgiassa syvennettiin Tanskassa opittua ja jaettiin käytäntöjä eri maista. Mielenkiintoista oli vertailla partiotapoja ja -perinteitä neljän maan kesken.

Aamut Rustavissa alkoivat eri maiden partioleikeillä.

Kesän aikana ukrainalaiset ja georgialaiset uudet aikuispartiolaiset tutustuivat syvällisemmin suomalaiseen partiotoimintaan sudenpentujen Tammi-leirillä Sauvossa job shadowing -hengessä.

Syksyn alussa oli jälleen koulutus Georgiassa. Mukana oli partiolaisia viidestä eri lippukunnasta ja yksi partioon tutustuja. Koulutuksessa mietittiin erilaisten työpajojen kautta, miten tehdä ikäkausille sopivaa ohjelmaa. Testasimme oppimaamme viimeisenä päivänä, kun saimme pienissä ryhmissä luoda noin tunnin mittaiset ohjelmakokonaisuudet. Kävimme myös retkellä Kazbegin vuoristossa, jossa osa porukasta kiipesi vuoren huipulla olevalle kirkolle ja osa tutki pientä vuoristokylää.

Hankkeen aikana Georgiassa on kehitetty kansallista partio-ohjelmaa ja Ukrainassa on järjestetty partioleirejä ja tapahtumia, joiden teemoina on ollut mm. ekologisuus. Hanke kestää kokonaisuudessaan kaksi vuotta 2019─2020. Projekti jatkuu vuonna 2020.