Pinnalla

Miten toimii seurakunnan ja lippukunnan yhteistyö?

Monen suomalaisen partiolippukunnan toiminnassa on mukana evankelisluterilainen seurakunta. Myös Porvoon Polunlöytäjillä  taustayhteisönä eli tiiviinä yhteistyökumppanina on Porvoon suomalainen seurakunta. Miten yhteistyö partiotoiminnassa näkyy ja rajaako se, kuka voi tulla toimintaan mukaan?

“Seurakunta on meille tärkeä yhteistyökumppani. Olemme pyytäneet yöretken iltanotskille metsän keskelle ja myös erilaisiin juhlatilaisuuksiin mukaan oman mahtavan partiopappimme Iiron, joskus myös huuliharpulla tai kitaralla varustettuna,” kertovat Porvoon Polunlöytäjien lippukunnanjohtaja Heidi Collander ja ryhmänjohtajat Satu Leino ja Hanna Kastikainen.

“Yhdessä olemme partiopappimme kanssa nostaneet lippua monia kertoja, kehitelleet vuosittaisen Partiomaiset kauneimmat joululaulut -tilaisuuden ja suunnitelleet partiomessua Yrjönpäivänä. Olemme päässeet myös kirkkoon auttamaan mm. kolehdinkeruussa ja muissa pienissä vastuullisissa jutussa.”

Yhteistyö mahdollistaa tapahtumien ja henkisen ammattilaisen avun lisäksi uudenlaisia resursseja.

“Koemme olevamme onnekkaita, koska seurakunta myös tarjoaa vahvan lisäolkapään, johon pieni lippukunta voi nojata, kun kamppailee yksin esimerkiksi aina akuuttien kokoontumis- ja varastotilahaasteiden kanssa.”

Partiopappi Iiro Salminen, Porvoon Polunlöytäjien ryhmänjohtaja Satu Leino ja Ilveksenpennut-ryhmän Kaisla Leino Helsingin hiippakunnan 60-vuotisjuhlamessussa Senaatintorilla. Kuvaaja Olli Leino.

 

Partion aloittajaa tai vanhempaa saattaa mietityttää, odotetaanko lippukunnan toimintaan tulijalta uskonnollisuutta.

“Seurakunnan lapsi- ja nuorisotoiminnassa on paljolti samaa partiotoiminnan tavoitteiden ja arvojen kanssa: molemmissa opitaan olemaan ihmisiksi, huomioimaan ja kunnioittamaan toisia ihmisiä, luontoa, ympäröivää maailmaa. Partiossa ei, niin kuin ei seurakunnassakaan, ketään suljeta ulkopuolelle; partiotoiminta on avointa kaikille, eikä seurakunnan tuki rajaa ketään pois toiminnasta.”

“Kunnioitamme kaikkien uskontoa partiolupauksen ‘rakastaa Jumalaani’ hengessä – millainen se kenellekin on, ja erilaisia maailmankatsomuksia partioihanteen ‘etsiä elämän totuutta’ hengessä.”