Osaamismerkit

Mikä on osaamismerkki?

Sähköisellä osaamismerkillä (ks. Mozilla Open Badge) tuodaan esiin tietoja, taitoja, osaamista ja/tai saavutusta. Osaamismerkki koostuu kuvasta ja merkkiin liitetyistä tiedoista, joita ovat merkin kuvaus, merkin saamiskriteerit, myöntäjän tiedot sekä merkin voimassaoloaika. Osaamismerkkiin on mahdollistaa liittää myös todisteita osaamisesta, jotka osoittavat, millä osaamisella/näytöillä merkin saaja on sen ansainnut. Merkin voi liittää esimerkiksi sähköiseen CV:hen tai jakaa sosiaalisessa mediassa.

Miksi osaamismerkkejä myönnetään partiossa?

Partiolaiselle osaamismerkki on erinomainen keino näyttää partiossa hankittua osaamistaan haluamissaan verkostoissa. Osaamismerkin yhtenä tarkoituksena auttaa tekemään näkyväksi osaaminen, joka voi olla hankittu koulu- tai työmaailman ulkopuolella vaikkapa harrastuksissa tai vapaaehtoistyössä – eli nimenomaan partiossa!

Osaamismerkki on avoin konsepti, joka ei ole sidoksissa tiettyyn työkaluun saati partion tai oppilaitoksen IT-ratkaisuihin. Osaamismerkit ovat henkilön käytössä aina veloituksetta. Ja mikä parasta – yhteen paikkaan kerätyt osaamismerkit kokoavat näppärästi esille eri yhteyksistä saavutetun osaamisen!

Osaamismerkin osoittamaa osaamista voi hyödyntää esimerkiksi koulumaailmassa tai työnhaussa. On kuitenkin hyvä muistaa, että oppilaitosten käytännöt osaamismerkeillä osoitetun osaamisen hyväksilukemisesta vaihtelevat. Merkkien käyttö laajenee kuitenkin koko ajan ja ne ovat jo käytössä monessa oppilaitoksessa sekä järjestöissä. Työnantajat arvostavat merkkiä työtodistuksen sijasta tai rinnalla.

Millaisia osaamismerkkejä partiossa on käytössä?

Pääsääntöisesti partion osaamismerkit ovat haettavia osaamismerkkejä eli osaamismerkin hakija täyttää sähköisen hakulomakkeen, johon hän omin sanoin kuvaa partiossa hankkimaansa osaamista.

Partiossa myönnettävät osaamismerkit osoittavat sellaista osaamista, jolla on merkitystä joko työ- tai koulumaailmassa. Mitään humputtelumerkkejä me emme myönnä: osaamismerkkimme osoittavat oikeasti merkityksellistä osaamista. Osaamismerkkien avulla teet näkyväksi myös sellaista partiossa hankittua osaamista, jota muuten olisi vaikea osoittaa tai josta ei saa muunlaista todistusta.

Lisätietoja SP:n osaamismerkkisivu: https://lippukunta.partio.fi/pestien-tuki/osaaminen-partiossa/osaamismerkit

 

Muusimaa on tuottanut muonitukseen liittyviä osaamismerkkejä:

Retkikokki-merkin saaja osaa suunnitella ja toteuttaa retken muonituksen huomioiden ravitsemuksen, erityisruokavaliot ja hygienian. Merkin saaja osaa käyttää retkikeitintä ja tehdä ruuan nuotiolla sekä huolehtia jätehuollosta ekologisesti.

Hae Retkikokki-merkkiä tästä.

Gourmet-retkikokki -merkin saaja osaa suunnitella ja toteuttaa retkien muonituksen huomioiden ravitsemuksen, erityisruokavaliot ja hygienian. Merkin saaja osaa erilaisia retkiruokien ruoanvalmistustapoja ja osaa tehdä ruokaa ilman astioita. Merkin saaja osaa huolehtia myös jätehuollosta ekologisesti. Hyvä pohja merkin hankkimiselle on piirin järjestämä retkiruokakurssi. 

Hae Gourmet-retkikokki -merkkiä tästä.

Leirikokki-merkin saaja on ollut mukana leirin tai muun vastaavan vähintään kolme vuorokautta kestävän tapahtuman muonittajana. Ruoka on tehty tilapäisessä leirikeittiössä.

Hae Leirikokki-merkkiä tästä.

Leirikeittiömestari-merkin saaja on ollut mukana leirin tai muun vastaavan vähintään kolme vuorokautta kestävän tapahtuman vastaavana muonittajana. Merkin saaja on osallistunut leiriruokailujen suunnitteluun ennalta ja johtanut ruokahuoltoa leirillä. Ruoka on tehty tilapäisessä leirikeittiössä.

Hae Leirikeittiömestari-merkkiä tästä.

 

Osaamismerkit on tehty yhdessä Suomen Partiolaisten kanssa.

Osaamismerkkejä voivat hakea myös ei-vielä-partiolaiset.